Hatvan borászat gyűlik össze Miskolcon: de mi a tervük, mire készülhetnek?
Május 16. és 19. között nyolcvan helyszínen hatvankét borászat várja az érdeklődőket
Május 16. és 19. között nyolcvan helyszínen hatvankét borászat várja az érdeklődőket
Sorra tűnnek fel az ország borvidékein a megműveletlen szőlők, a megoldásra nincs sok idő, az elhanyagolatlan szőlő ugyanis 2-3 év alatt tönkremegy.
Vélhetően a Tóth és Tóth Debrői Borászat munkatársa 2022 nyarán illegális gátat épített a Tarnára, majd a patak vízhozamát kiszivattyúzták a mederből, hogy a borászat szőlőültetvényeit öntözzék.
Hiába tartják a borvidékeket a magyar táj ékszereinek, az ingatlanpiacon nem mutatnak ennek megfelelő vonzerőt. A borászkodás lehetősége kevéssé csábítja a vevőket.
A Somlói borvidék nevezetes szőlőfajtája, a juhfark válogatott tételeit vonultatja fel október 21-én a somlói Tornai Pincészetben a tizennégy helyi borászat részvételével meghirdetett 8. Somlói Juhfark Ünnep.
Hogyan jött létre a vállalkozás? Milyen a jó évjárat? Erről és a borászat rejtelmeiről kérdeztük a borászt.
A Vidékfejlesztési Programból 1,8 milliárd forintot különítettek el a magyar bor promóciójának támogatására. Továbbá külön nemzeti bormarketing programot indítottak, amelyre történelmi nagyságrendű forrást, évi 3 milliárd forintot biztosítanak.
Hogyan látja pályáját és milyen szellemiséggel tekint a borászatra? Erről mesélt a HelloVidéknek Csetvei Krisztina, a Csetvei Pincészet megálmodója és tulajdonosa.
Új arculattal jelentkezik a Veszprémi Érseki Pincészet három borcsaládja – a címkéken többek között a veszprémi Érseki Palota dísztermében látható mennyezeti kifestés alakjai tűnnek fel.
Múlt, tradíció, folytonosság. Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség. A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immáron 2 éve vezeti főborászként Benesch Antal - vele készült ez az interjú.
A korai enyhe időjárás miatt akár korábbra is eshet az idei szüret a dél-balatoni szőlészetekben
Lezajlott a Borászok Borásza elsőkörös voksolása, kiderült, hogy kik kerültek az ötös döntőbe, kiknek szurkolhatunk április majd 27-én.
Jelentősen növeli a szőlő- és borágazat gazdasági és adminisztratív terheit a betétdíjas termékek visszaváltási rendszere és a kiterjesztett gyártói felelősség együttes bevezetése a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint.
Kezdődik az aszúszüret a Tokaji borvidéken: mit érdemes tudni erről a különleges hungarikumról, hogyan hasznosíthatjuk a magyar gasztronómiában?
Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk hamarosan a bortermelőknek, mivel bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerűsített adminisztrációjú díjátalány, további változás, hogy az egyes borászati termékek is mentesülnek majd az egyes díjaktól.
2023. július 1-jén lépett életbe az új hulladékgazdálkodási szabályozás, amelynek legfőbb eleme a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR). A rendszer jelentős többletterhet ró az élelmiszeriparra.
A megoldandó feladatok közé tartozik a munkaerőt kiváltani képes automatizálás, a változó éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás, valamint a termelést nehezítő aránytalan környezetvédelmi uniós szabályozók kérdése.
"Fontos feladatnak tekintjük megértetni a fogyasztóval, hogy az alacsonyabb árfekvésű, nagyobb volumenben készülő bor is lehet finom és minőségi. A milliós tételben készülő francia champagne-ok esetében a nagy mennyiség senkit nem rettent el..."
A XI. Avasi Borangolásra készül a város, a szakma és a borbarátok. Az eddigi legnagyobb, legszínesebb és leggazdagabb programkínálatú Borangolására vár mindenkit Miskolc.
Vasárnap este a II. Golden Vines Awards díjazottjai között magyar név is szerepelt. Szepsy István a Golden Vines Hall of Fame legújabb tagja, a Szepsy Pincészet pedig Európa legjobb borászata lett idén.