Megfázás? Nem kell rohanni a patikába: fillérekből is gyógyulhatsz otthon

HelloVidék   
  Megosztom
Megfázás? Nem kell rohanni a patikába: fillérekből is gyógyulhatsz otthon

A megfázás az ősz és a tél leggyakoribb egészségügyi kihívása. Bár rengetegen szednek különböző vitaminokat, és a napi étkezésükbe beépítik a zöldséget és a gyümölcsöt, a megfázás így is sokukat utoléri. Nem kell azonban rögtön gyógyszerekért nyúlni, a legtöbb panaszt otthon, házi patikánk kínálatával is kezelhetjük.

Két általános tévhit is él a köztudatban a náthával kapcsolatban. Az egyik, hogy a megfázásként is emlegetett betegség a hideg hatására alakul ki bennünk, holott a hideg idő csak segít a felső légutakban terjedő vírus szaporodásában. Egy másik, kevésbé ismert tény, hogy a nátha nem gyógyítható - immunrendszerünknek kell a vírussal megküzdeni, mi pedig csupán a tüneteket kezelhetjük" - olvasható a hazipatika.com szakértői cikkében.

A szakértők azt is kiemelik, a tünetek enyhítéséhez nem feltétlenül kell orvoshoz fordulni, sokszor elegendő a házi patikánk kínálatából válogatni a kezelésünkhöz. Akár megelőznénk, akár benne járunk a megfázásba, érdemes először nagyszüleink módszereit kipróbálni. Ők ugyanis hitték, hogy a természet mindenre megadja a gyógyírt.

Nagyanyáink elsőként mindig a vörös és fokhagymát vették elő, ha észlelték a meghűlés tüneteit, ami nem meglepő, hiszen a fokhagymában található allicin a növény lelke, motorja. Az allicin a fokhagyma védekezésképpen keletkező kénes vegyület, amivel a növény távol próbálja tartani az őt megdézsmáló kártevőket. Vírus-, baktérium- és gombaölő hatásának köszönhetően valóban sok „ellenséget” képes távoltartani a növénytől.

Ahhoz azonban, hogy egy vírusos megfázással, vagy bakteriális fertőzéssel felvegye a harcot, legalább egy fejet meg kellene enni belőle naponta, lehetőleg nyersen, elrágcsálva a gerezdeket, hogy a testen belül szabadulhasson fel az allicin. Ez amellett, hogy a legedzettebb gyomrot, májat és epét is megterheli, a társasági életünkre sincs jó hatással! Másrészt viszont az allicin egy illékony vegyület, amely a fokhagyma felvágásánál, összepréselésnél keletkezik és levegővel érintkezve perceken belül el is illan. Tudták ezt őseink is, akik a fokhagymát lereszelték és mézzel összekeverve fogyasztották.

A vöröshagyma héjából teát főztek, ami az egyik legjobb megfázásra, köhögés csillapitásra. Csupán két-három fej vöröshagymára van szükség, amit alaposan megmosunk héjastul, nagyjából összevágjuk és felrakjuk egy liter forrásban lévő vízbe. Fedjük le és hagyjuk gyöngyözni 20 percig. Ízesíthetjük szárított kamillával, hársfavirággal, kamillával, szegfűszeggel, mentával, citromkarikákkal, ezeket azután szórjuk bele, ha levettük a tűzről, majd lefedve hagyjuk még állni öt percig. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, mézzel ízesíthetjük, és apró kortyonként ihatjuk is.

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember honlapján nagyon sok tanácsot kapunk, hogy milyen tea vagy kezelés előzheti meg, illetve segíthet a megfázáson, ha már megtörtént a baj. Mint azt írja,

erre alkalmas a mezei kakukkfű, a bodzavirág és minden C-vitamin tartalmú gyógynövény, igy például a csipkebogyóhús, a fehér árvacsalán és a nagycsalán. Az orbáncfű a másik igen hatásos immunerősítő gyógynövény, heti 1-2 csészével ajánlunk lefekvés előtt. A fürtös mentát lehet inni akár egész télen, hetente 2-3 alkalommal. Ha mégis megfáznak, kúrálják magukat napi 1-3 csésze teával a következő gyógynövényekből: hársfa, mezei kakukkfű, szurokfű, bodzavirág, fürtös menta. Inhalálással kitisztulnak a légutak: kamilla, mezei kakukkfű, szurokfű használhatók erre a célra. Jót tesznek az illóolajok is, pl. a citrom, levendula, eukaliptusz.

Természetesen a gyógynövényeket magunk is termeszthetjük akár a kertünkben, lakásunkban, de be is szerezhetjük őket az erdőben, ám arra figyeljünk, a gyógynövénygyűjtés egy nehéz szakma, ami kitartást, precizitást és pontos botanikai ismereteket igényel. Tudni kell, melyik növényt mikor szedjük, melyik területen nő és persze, hogy melyik része jó a gyógyításra. A gyógynövényeket mindig metszőolló segítségével gyűjtsük, és erre buzdít mindenkit Gyuri bácsi is, mivel így megóvjuk őket.

Ha már beszereztük a szükséges gyógynövényeket arra figyeljünk, a gyógyteák éhgyomorra szívódnak fel a leggyorsabban, ezért reggeli órákban javasolt a fogyasztásuk. A főbb étkezések után 3 órával az ember éhgyomri állapotba kerül, tehát ezekben az időszakokban is gyorsabb a felszívódási idő. Egy adag kb. 3 gramm, ami egy csapott evőkanálnyi mennyiség. Ezt a kimért teamennyiséget leforrázzuk 2,5 dl forrásból levett tiszta vízzel, lefedjük és állni hagyjuk 15-20 percig. Egyedül a csipkebogyót nem szabad forrázni csak hidegen áztatni 3-4 órán át, mert a 60 fok feletti vízben a gyümölcsben található C-vitamin elbomlik.

Makacs nátha esetén az inhalálás ad megkönnyebbülést a betegnek. Az inhalálásra előkészített vízbe számos gyógynövényt tehetünk, például kamillát, bodzát, fürtös mentát, zsályát. A tengeri sóval óvatosan bánjunk, szárítja a nyálkahártyát. A napi inhalálások száma a betegségünktől, és annak súlyosságától függ. Egyszerű megfázásnál elég napi egyszer - legjobb reggel -, de már kialakult légúti betegség esetén kétszer, akár háromszor is alkalmazzuk: elsőként reggel, kelés után, másodszor délután – a délutáni inhaláció 5, maximum 10 percig tartson, ekkor a gyógynövényeket, vagy a sót is hanyagolhatjuk -, majd lefekvés előtt végzendő.

Ne feledkezzünk el a sok folyadékról, ha a tea már nem csúszik, jöhet a narancslé, vagy a csirkehús leves. Utóbbit nagyszüleink is alkalmazták meglehetős sikerrel. Fontos az ágynyugalom, a stresszmentes élet, és amit a keleti gyógymódokkal foglalkozók szokták említeni, ki kell vizsgálni mi van a megfázás mögött, milyen lelki okai lehetnek.

Az Ayurvéda holisztikus felfogása szerint betegséget nem lehet elkapni, hiszen minden betegségnek oka tudati ok, az emberben lappangó tévképzetek, tagadások megjelenései. A megfázás az arc, a torok és a mellkas területeit érinti. Az itt elhelyezkedő szervek megbetegedése attól függően, hogy mi a panasz, kötődhetnek a kommunikáció, az önkifejezés, az elfojtás, az elfogadás aspektusaival.

Egy enyhébb nátha (melynek tünetei a tüsszögés, torokfájás, köhögés, orrfújás, láztalan állapot vagy csak enyhébb hőemelkedés) felbukkanásakor tehát nyugodtan a gyógynövények segítségére bízhatjuk magunkat. Fontos tudnunk viszont, hogy egy komolyabb influenzás megbetegedés esetén (ami erős fejfájással, magas lázzal, hidegrázással, izomfájdalmakkal jelentkezik) azonnal orvoshoz kell fordulnunk! Az influenzát onnan is felismerhetjük, hogy hirtelen alakul ki, és rögtön lever a lábunkról, míg a nátha fokozatosan, jóval enyhébb tünetekkel jelentkezik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

hellovidék

egészség

influenza

gyógyítás

füvesember

szabó gyuri bácsi