SOS, kiadták a figyelmeztetést: könnyen pórul járhat most az az építkező, aki ezt nem tudja

HelloVidék   
  Megosztom
SOS, kiadták a figyelmeztetést: könnyen pórul járhat most az az építkező, aki ezt nem tudja

A függőleges partfalak vonzzák a partifecskéket, ám érdemes megakadályozni, hogy építési területre költözzenek, máskülönben hónapokig leállhat a munka - írta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) sajtóközleményében.

Április második felétől május közepéig-végéig – ritkán akár még júniusban is – könnyen előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalap-gödör akár csak fél-két méteres függőleges falába, a friss vagy az előző évekből maradt építési földhalmok leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba partifecskepárok költöznek, akár százas nagyságrendben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) sajtóközleményében azt írják, hogy ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható. A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket akár a napi munkavégzést követően, de legalább egy napos munkamegszakítás esetén ponyvás, Raschel-hálós takarással teszik a partifecskék számára érdektelenné. Az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja.

Annak érdekében, hogy a partifecskéknek legyen költőhelye, érdemes függőleges partfalat kialakítani számukra.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

partifecske

építkezés