Nagy beruházások kezdődnek: így növelnék a magyar agrárium versenyképességét

MTI   
  Megosztom
Nagy beruházások kezdődnek: így növelnék a magyar agrárium versenyképességét

A kormányzati beruházások és támogatások révén 2019 az építkezés éve lesz az agráriumban - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén, Győrben.

A tárcavezető előadásában kiemelte, a mezőgazdaság, nemzetgazdasági szempontból különösen is fontos stratégiai ágazat, s ezt alátámasztja, hogy 2018-ban az agrárium is hozzájárult a gazdaság 5 százalékos növekedéséhez.

A tárca minden intézkedésénél leginkább a versenyképesség növelése számít, és azon dolgozunk, hogyan lehet egy hektárnyi termőterületen minél nagyobb jövedelmet elérni - jegyezte meg. Példaként említette, hogy feldolgozó üzemek, hűtőházak épülnek, kapacitásbővítő beruházások valósulnak meg, az állattenyésztésben pedig technológiai korszerűsítések indulnak. Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agráriumban és az élelmiszeriparban rejlik - húzta alá.

A tárcavezető hangsúlyozta, korábban a teljesítmény növelése volt az elsődleges szempont, ma pedig az alapanyaghoz a hozzáadott érték párosítása a fő feladat. Nagy István stratégiai fontosságúnak tartja a magyar feldolgozóipar fejlesztését. Erre a célra a Vidékfejlesztési Program forrásaiból a mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára mintegy 200 milliárd forintos pályázati forrást biztosított a tárca, míg ugyancsak ez a szektor az Innovációs Operatív Program révén 100 milliárdos pályázati forrásaiból részesülhet.

A miniszter nemzeti érdeknek nevezte azt, hogy az ország élelmiszerellátását a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásokból biztosítsuk. Az elmúlt években arra törekedtünk, hogy az átlátható, de szigorú élelmiszerellenőrzés révén, magas szintű élelmiszerbiztonságot érjünk el - tette hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

agrár

agrárium

kapacitásbővítés

építkezés

versenyképesség

vidék

munkahelyteremtés

élelmiszeripar