Ints búcsút a kerti gyomoknak: íme 5+1 házi módszer a kiirtásukra

HelloVidék   
  Megosztom
Ints búcsút a kerti gyomoknak: íme 5+1 házi módszer a kiirtásukra

Teljesen mindegy, hogy kezdők vagy profik vagyunk a kertápolásban, a dudvák és gyomnövények felbukkanása mindenkit érintő probléma. Vannak, akik vegyszerekkel esnek a kritikus területeknek, de ahol gyakran használt terep a kert - kisgyermekeseknél és állattartóknál - ott nagyon nem mindegy, mivel végezzük a gyomok irtását. Éppen ezért, most annak jártunk utána: lehet-e házilag, hatásos gyomirtót készíteni?

Ahogy egyre több a napsütéses órák száma, a legtöbb növény növekedésnek indul. Nincs ez másként a gyomokkal sem. A pázsit zöldülni kezd, a sziklakertben felbukkannak az első virágok és bizony egy-egy bokor között a dudvák is szép lassan megjelennek. Ott, ahol a kert központi hely, ahol gyerekek játszadoznak, állatok rohangálnak és gyakran tartanak családi sütögetéseket is, sokszor fejtörést jelent, hogy mivel irtsák ki a kellemetlen gyomnövényeket, hogy azzal a környezetnek ne ártsanak.

A boltokban vásárol gyomirtók sok esetben károsak az egészségre, drágák és még a környezetet, sőt a talaj minőségét is roncsolhatják. Ha úgy döntünk, nem kapával rontunk a veteményesnek és kézzel sem gyomlálnánk végig napokat, akkor érdemes kipróbálni a következő tippeket. A Country Living összegyűjtöte a leghasznosabb házi gyomirtók listáját, lássuk, melyek ezek!

Újságok

Nem is hinnéd, de néhány újság durvább hatást érhet el, mint bármilyen gyomirtó. Gyűjts össze néhányat és a lapokat nedvesítsd be. Ezekkel a nedves lapokkal pedig fedd le a kritikus területeket. Mivel az újságpapír beborítja a gyomokat, így nem éri őket sem napfény, sem oxigén. Ennek speciálisabb változata, mikor külön erre, a gyomok megelőzésére készült talajszövetet vásárolunk és azzal fedjük le a földet.

Szalma

A szalma különleges növénytakaróként hat a kertben. Azzal hogy elfedi a földfelszínt, megakadályozza a gyomnövények felbukkanását, ugyanakkor ahogy bomlik, úgy trágyázza és táplálja a kertünk talaját. Ezzel pedig még jobb termést érhetünk el.

Ecet

Érdemes almaecettel próbálkozni a gyomok ellen. Öntsük a levet egy szórófejes permetezőbe és locsoljuk meg vele a dudvákat. Erős és hatásos megoldás, épp ezért elég csak néhány fújás belőle a növényekre.

Szódabikarbóna

Legtöbbször a járdák és nagyobb betonozott vagy térkövezett felületeken használnák, ahol felüti a közökben a fejét a gyom. Mielőtt megjelennének az első növények, érdemes a repedések közé szórni a szódabikarbónát, ezzel megakadályozzuk, hogy kinőhessenek. Ha már meglévő gyomról beszélünk, akkor szórjuk a növényre a szódabikarbónát, ez majd elgyengíti a növényt és gyorsabban kipusztul.

Kukoricadara

Ha minden évben rengeteg a pitypang a kertben, vagy épp a zöld pázsitot nem szívesen színesítenénk a sárga virágokkal, akkor érdemes kipróbálni a kukoricadarát. Persze nem ez az egyetlen gyom, amit képes kiirtani. A kukoricadarát alkalmazhatjuk a muhar, az ecsetpázsit, a kövér porcsin és a disznóparéj túlszaporodása ellen is. Szórjuk ki a darát az érintett felületre és hagyjuk, hogy tegye a dolgát.

+1 tipp a szakembertől

Sokan vagyunk, akik nem szívesen használnak gyomirtót és egyéb vegyszereket a kertünkben, de a gyomokat sem szívesen látjuk. Ezért is jó hallani olyan alternatív, akár házilagosan elkészíthető szerekről, amik kiválthatják ezeket. De vajon tényleg működnek? Ennek járt utána Mcmenemy Márk

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kertápolás

kert gondozás

gyom

gyomnövény

gaz

dudva

gyomirtás

házi gyomirtó