Eljött az ideje a cselekvésnek: meg kell védeni a méheket, különben végünk

HelloVidék   
  Megosztom
Eljött az ideje a cselekvésnek: meg kell védeni a méheket, különben végünk

Hazánk támogatja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vizsgálja felül a méhekre vonatkozó speciális védelmi célokat, közölte Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács luxemburgi ülésén. A miniszter felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a beporzó rovarok szerepe kulcsfontosságú, hiszen hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez, a klímaváltozás elleni küzdelemhez, valamint a mezőgazdasági termelés fenntartásához is. Méhek nélkül nincs élet a bolygón, ezért méhészeti ágazat nélkül nincs erős agrárium sem.

Nagy István szerint itt az ideje annak, hogy uniós szinten határozzák meg, hogy a növényvédőszerek használata miatt maximálisan mekkora lehet a mézelő méhcsaládok csökkenése. Hazánk a 7 %-ra történő mérséklést szeretné elérni, ugyanakkor a Bizottság 10 %-os célkitűzését is elfogadhatóak tartja.

A javaslat kapcsán a miniszter elmondta, hogy minden olyan kezdeményezést támogat, amely a méhek számára a lehető legnagyobb védelmet biztosítja. A tárcavezető ugyanakkor fontosnak tartja azt is, hogy a növényvédő szerek engedélyezésekor álljanak rendelkezésre a gyakorlatban megvalósítható kísérletek.

Együtt kell garantálni a méhek magas szintű védelmét és azt, hogy a biztonságosan használható növényvédő szerek szükség esetén a termelők rendelkezésére álljanak

- hangsúlyozta Nagy István miniszter.

A miniszter arra is emlékeztetett, hogy hazánk kiemelt figyelmet fordít a méhészeti ágazat továbbfejlesztésére, ehhez igazította ugyanis az agrártárca az ösztönző rendszerét. A méhészek méhcsaládonként 2000 forint támogatást igényelhettek. A tavalyi évben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében az Agrárminisztérium egy 25 milliárd forint keretösszegű csomagot hirdetett, ebből az összegből pedig csaknem egymilliárd forint jutott a méhészek számára.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

méz

méhészet

méhészeti ágazat

európai unió

növényvédő szer

nagy istván

agrárminisztérium