Szezonindító befőző-kisokos: mikor, miből főzzünk lekvárt, szörpöt, kompótot?
Habár még csak tavasz van, máris indul a befőzőszezon: kedvenc idénygyümölcseink, zöldségeink és zsenge fűszernövényeink bizony üvegekért kiáltanak. Hogyan fogjunk hozzá?
Habár még csak tavasz van, máris indul a befőzőszezon: kedvenc idénygyümölcseink, zöldségeink és zsenge fűszernövényeink bizony üvegekért kiáltanak. Hogyan fogjunk hozzá?
Évtizedekkel ezelőtt, amikor még nem volt hűtőszekrény, és a kamra jelentette a tárolási lehetőséget, akkor bizony meg kellett fontolni, hogyan tegyék el az ínségesebb időszakokra azt a sok földi jót, amit a nyár a kertekbe varázsolt.
Nemcsak Magyarországon keletkeztek komoly károk, hanem Európa minden jelentős kajszitermesztő országában. A rossz hír pedig az, hogy hasonló tavaszi fagyokkal bizony a következő években is számolni kell.
Ha befőzésre, raktározásra adjuk a fejünket, nem árt tisztában lennünk azzal, melyik hónapban melyik gyümölcsnek, zöldségnek van a szezonja, már csak a költséghatékonyság jegyében is.
Az ősz a lekvár befőzések időszaka is hiszen ilyenkor már a frissen beérett és leszüretelt szilvát, fügét, barackot vagy akár almát is befőzhetjük, amik fogyasztásáért télen még nagyon hálás lesz a szervezetünk.
A gyümölcs önmagában is nagyon ízletes, az viszont némi aggodalomra adhat okot, hogy az elmúlt években nagyon nehéz helyzetbe kerültek a termelők. Kérdés, hogy mi lehet a megoldás.
A befőttkészítésre, lekvárfőzésre alkalmas gyümölcsöket megviselték az időjárás viszontagságai, tavaszi fagyok, aszály tizedelte a termést, aztán viharok tépték, jégeső is verte a gyümölcsöt. Sokan legyintenek is az idei befőzésre, nem éri meg.