Szezonindító befőző-kisokos: mikor, miből főzzünk lekvárt, szörpöt, kompótot?
Habár még csak tavasz van, máris indul a befőzőszezon: kedvenc idénygyümölcseink, zöldségeink és zsenge fűszernövényeink bizony üvegekért kiáltanak. Hogyan fogjunk hozzá?
Habár még csak tavasz van, máris indul a befőzőszezon: kedvenc idénygyümölcseink, zöldségeink és zsenge fűszernövényeink bizony üvegekért kiáltanak. Hogyan fogjunk hozzá?
Unod a bolti csokoládékat, de szeretnél valami igazán különleges édességgel kedveskedni szeretteidnek Mikulás-nap vagy karácsony alkalmából? Íme a titkos recept!
Alulértékelt, azonban kiváló befőzőgyümölcsök a körték, melyeknek számos ízletes fajtája kapható szeptemberben. Mutatjuk, hogyan készíts belőlük izgalmas kompótot, lekvárt!
Az immunrendszer ideális működéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségben vigyünk be vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat. Hogyan tegyük el kedvenc őszi gyümölcseinket télire?
Az isteni paradicsomból és paprikából készült ételeket nemcsak nyáron, de akár télen is élvezhetjük, ha előre készülünk a befőzési szezonra. A DélKerTÉSZ szakértői most adnak pár tippet ahhoz, hogy könnyen befőttesüvegbe zárjuk a nyár ízeit.
Idén termett paradicsom bőven, a tavalyi aszályos évet jóval meghaladta a termésátlag, de az inflációs miatt ez nem járt együtt automatikusan a termény árának csökkenésével, sőt. Ezért is érdemes most eltenni belőle télire.
A legízletesebb nyári szezongyümölcseink közé tartozik az egres, büszke vagy köszméte: mutatjuk, hogyan tedd el télire lekvárnak, befőttnek, hogy később is élvezhesd!
Fillérekből is kihozhatod a tökéletes ajándékot anyák napjára, névnapra, születésnapra: mutatjuk, milyen virágokból lehet egyedi szörpöket készíteni, hogyan fogjunk hozzá!
Nem csak finomak, hanem szuperegészégesek is a téli citrusfélék, amelyeket amellett, hogy fontos frissen fogyasztani, lekvár és szörp formájában is érdemes kipróbálni – gondoltad volna, milyen csodás gasztroajándékokat készíthetsz belőlük karácsonyra?
Megérkezett a birsalmaszezon: mutatjuk, mennyiért juthatsz hozzá, hogyan készíts belőle lekvárt, birsalmasajtot!
A téli piacozásnak is megvannak a maga előnyei: gyakran botlunk ilyenkor naspolyába, amiből semmilyen más gyümölcshöz sem hasonlítható házi lekvárt készíthetünk.
Indul a sütőtökszezon, ne maradj le a filléres csodazöldségéről: így készíts belőle egyedi sütőtöklekvárt és különleges „pumpkin spice” szirupot kávéhoz, forrócsokihoz!
Magyar háztartás elképzelhetetlen a paprika valamilyen formája nélkül, a legtöbbször azonban nemcsak fűszerként, de bizony befőttként is el tudnánk képzelni télen is a kamrapolcon néhány üveggel belőle.
Nyár végén, ősz elején érik a fekete bodza bogyója, ami nem csak ínycsiklandó lekváralapanyag, hanem kiváló vitamin- és vasforrás is. Mutatjuk, mi mindent készíthetsz belőle!
Megállás nélkül érik a füge, ne hagyd kárba veszni a termést! Mutatjuk, hogyan készíts ínycsiklandó fügelekvárt és más élelmiszereket a kertedben termő fügéből!
Idén a magyarok kedvenc befőzési gyümölcséből, a sárgabarackból is alig termett. Jó hír viszont, hogy még nyitva vannak a Szedd magadok, ahol olcsóbban juthatunk friss gyümölcshöz. Ráadásul most indulnak az akciók is! Körbenéztünk hát.
Júniusban tombol a cseresznyeszezon: habár a boltokban a gyümölcsöt horroráron kínálják, akinek van gyümölcsfája, szinte úszik az ingyen cseresznyében. Mutatjuk, hogyan tedd el kreatívan télire!
Nem csak gyümölcsökből lehet kiváló lekvárt főzni: mutatjuk, hogyan készítsd el az alternatív lekvárok téli verzióit hagymából, répából és céklából!
A természeteben roskadoznak a bokrok ezektől a színes vitaminbombáktól: mutatjuk, hol keresd őket, hogyan készíts belőlük csodás lekvárt, szörpöt, gyógyteát!
Javában tart a paradicsom és a paprika szezonja, most juthatunk legolcsóbban ezekhez a páratlan zöldségekhez! Most eláruljuk a nagyink rég bevált receptjeit, de hozunk egy pikánsabb itáliai ketchup verziót is.