Váratlan hírek érkeztek az magyar földekről: ezt sokan nem gondolták volna a 2023-as évről
2022-es évszázados aszály után a búza, a kukorica, a napraforgó és a repce 2023-ban betakarított mennyisége egyaránt meghaladta az egy évvel korábbit.
2022-es évszázados aszály után a búza, a kukorica, a napraforgó és a repce 2023-ban betakarított mennyisége egyaránt meghaladta az egy évvel korábbit.
Az idei év elején a boltok - ahogy korábban is - import termékkel töltötték fel a polcaikat, és ez egészen az első koranyári termésig így is maradt.
A kérdés az, hogy a ráncok egy kevésbé friss, de még ehető burgonyát jeleznek, vagy a puha és fonnyadt krumpli már annak a jele, hogy komposztládába kellene dobnunk? Cikkünkben most ennek jártunk utána.
A zöldség-gyümölcstermelőknek sem volt könnyű az elmúlt időszak, és úgy tűnik, ez bizony a termelésen is meglátszik.
Fogytán van a hazai termesztésű burgonya a tárolókban, de ha nem történik valami váratlan esemény, január végéig még kitarthatnak a készletek. Áruhiánytól nem kell tartani, de éppen az ársapka az, ami nehézségeket okozhat az ellátásban.
Az biztos, hogy a magyar burgonyakészlet heteken belül elfogy, és kérdés, hogy a külföldi termés hogyan, milyen áron kerülhet be a kiskereskedelembe - közölte a burgonya terméktanács hazai elnöke.
Hétfőtől újfajta tájékoztató tábla várja a vásárlókat a magyar boltokban. Frissült a már megszokott, árstoppal kapcsolatos kék tábla - vette észre a Magyar Közlönyben a változást a Pénzcentrum.
A rendelet a kihirdetést követő napon, vagyis november 10-én csütörtökön életbe is lép. Már, ha a kereskedők képesek ilyen hamar átárazni a készleteiket. Mutatjuk a részleteket.
Tíz éve még 500-600 ezer tonnás termésekről beszéltünk hazánkban, de az utóbbi három év már 300 ezer tonnát sem hozott. Az idei eredmény várhatóan ezt is alulmúlja.
Az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztalható forró, csapadékhiányos és aszályos időjárás azonban ezt a kultúrát is megviselte, ami a terméshozamokban is meg fog látszani.
Hogyan tehetjük változatosabbá a köreteket, illetve milyen egészségesebb, szezonális köreteket érdemes kipróbálni a burgonya mellett? Most kiderül.
Mit ehetünk burgonya helyett? Milyen árakra kell számítanunk? Ennek jártunk most utána.
A mezőgazdaságunk alapjai mára stabilak, hiszen az elmúlt 13 esztendő átgondolt és következetes intézkedései nyilvánvalóvá tették, hogy a kormány a magyar mezőgazdaságra stratégiai ágazatként tekint.
Igaznak bizonyult a szakértők előrejelzése, február elejére valóban elfogyott a hazai termesztésű burgonya Magyarországon. Februártól jó néhány hónapig csak külföldi, importált tételek lesznek megtalálhatóak a boltokban.
A csicsókának kinézetével ellentétben semmi köze a burgonyához, bármilyen meglepő, a napraforgó rokona. Igénytelen, termesztése egyszerű, de ha nem figyelünk oda, akkor túlzottan el is szaporodhat. Hogyan termesszük, és miért érdemes fogyasztani?
A krumpli a magyarok egyik kedvenc alap élelmiszere, éppen ezért számos formában elkészítve fogyasztjuk, legyen szó egytálételről, snackről vagy akár köretelemről.
Az aszály és a magas energiaárak rányomták a bélyegét a hazai almatermesztésre, még a termények tárolása is nehézségekbe ütközik. Félő, hogy a tartósan tárolható zöldségekből és gyümölcsökből relatív hiány alakul ki a tavaszi időszakra.
A hazai burgonyatermés a fogyasztói igényeknek alig a felét képes fedezni, a többit importból kell pótolni. Kérdéses, hogy a hatóságilag rögzített árakat hogyan lehet megfeleltetni a külföldről behozott burgonyára?! - Az Agrárszektor most ennek járt utána.
A hagyományos magyar lecsó nagyon egészséges és finom egytálétel, amit ilyenkor szinte minden családban legalább hetente kétszer-háromszor elkészítenek, így-úgy variálva az alapot. Eddig legalábbis biztosan ez volt a gyakorlat.
Elég egyszer elültetni a kert egy alig használt zugába, és aztán évtizedekig élvezhetjük a föld alatti gumótermést, anélkül, hogy a föld trágyázásával, műtrágyázásával, vagy a növény locsolásával bíbelődnénk.