Három napos „disznótoros” program a Fenyőharaszt Kastélyszállóban (x)
Három élvezetes nap a Fenyőharaszt Kastélyszállóban, amelyek során a magyar gasztronómia és hagyományok, valamint az aktív pihenés élményeit egyaránt megélhetjük
Három élvezetes nap a Fenyőharaszt Kastélyszállóban, amelyek során a magyar gasztronómia és hagyományok, valamint az aktív pihenés élményeit egyaránt megélhetjük
A Szolnoktól 30 kilométerre lévő Tiszaroffon „hagyományőrző disznóvágást” rendeztek a Belügyminisztériumtól elnyert pályázati pénzből. A kérdés, a közpénzből rendezett disznóvágás tényleg a romák társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segíti?
A disznóvágás nagyon régi, falusi népszokás, melynek egykor rendkívüli közösségépítő ereje volt. Bár manapság sokan elítélik és kegyetlennek tartják a sertés levágását, a téli időszakban a mai napig számos helyen felelevenítik hagyományainkat.
Ha a háztáji disznóvágás lassan ki is megy a divatból, azért vidéken ma is sokan, ha fagyponthoz közelít a hőmérséklet, belevágnak a kocsonyafőzésbe. De hol és mennyiért vásárolhatunk belevalót, mi magunk hogyan álljunk neki a főzésének?
Ha nem is drasztikusan, de növekszik a téli, karácsonyi időszakban a balesetek száma Magyarországon. A karácsonyfatüzektől kezdve egészen a disznóvágásig rengeteg veszélyforrás leselkedik ilyenkor ránk.
A magyar hagyományok egyik közkedvelt programja a disznóvágás. A hagyományos fogások mellett vannak azonban igazi különlegességek is. Tudd meg, hogyan készül a liptói burka, ami egy igazi felvidéki disznótoros ételkülönlegesség!
A disznótor hagyományosan a disznóölést követő vacsorát jelenti, amelynek a hagyományok szerint egyértelműen télen van szezonja. A kínálat főleg a levágott disznóból frissen készült húsos ételekből áll.
Darányban idén már a tizedik alkalommal rendezték meg a Drávamenti Böllérversenyt. A HelloVidék is a helyszínen volt: kóstoltunk, és kiderítettük azt is, milyen gazdasági és jogi szabályai vannak a disznóvágásnak.
Tízezer adag ételt készítenek el a főzőcsapatok a nyíregyházi böllérversenyen.
A Bács-Kiskun megyei Bócsa példája bizonyítja, hogy nem csak férfiből lehet jó böllér!
Bár az állati bensőségek árai sem úszták meg a horror drágulást, de ha utánaszámolunk, így is fele annyiból kihozható a házi májas kence, mint a nagyáruházakban kapható társaik, ráadásul jóval egészségesebb is. Hozzunk hozzá két receptet is!
Egyre kevesebben vágnak disznót Magyarországon, és egyre visszafogottabb az élő sertés iránti kereslet is, mint ahogyan azt az előző években tapasztalták a termelők. Az egykor óriási hagyománynak örvendő disznóvágás, mára csak egy múló emlék.
A hurka és a kolbász sütése örök dilemmák elé állítja a magyarokat: mitől lesz tökéletes a töltelék, hogyan süssük meg úgy, hogy ne repedjenek ki?
A felmérések szerint ugyan a sertésállomány nem nő Magyarországon, de a vágások száma évről-évre magasabb. Ennek egyik oka lehet, hogy egyre inkább nő a kereslet a minőségi hústermékek iránt.
Emlékeztek a zsírban tartósított, utolérhetetlenül finom lesütött húsra? A régi magyar konyhára jellemző eljárást mostanság konfitálásnak nevezik, a technikát pedig nem csupán az elszálló árak, hanem az ízélmény miatt is érdemes lehet újratanulni.
Cikkünkben most annak jártunk utána, milyen főbb állomásai voltak egy hamísítatlan vidéki disznóvágásnak. Miket készítettek a legtöbben, illetve milyen babonák, hiedelmek kapcsolódtak ehhez a naphoz, tevékenységhez.
A hurka kolbász sütése sütőben, a hurka sütése fagyottan: a fagyasztott hurka kolbász sütése hány fokon történik, a hurka sütése hány perc és a hurka sütése hány fokon lesz jó?
A Somogy megyei Darányban már kilencedik alkalommal szerveztek böllérversenyt. A rendezvény üzenete egyértelmű, megmutatni a jövő generációjának, hogy a hús honnan érkezik. Hogy nem az áruházak húsos-pultja termeli azt, hanem meg kell dolgozni érte. Hogy micsoda vérrel és verejtékkel jár egy disznóvágás, de közben milyen hatalmas közösségi élmény. A HelloVidék élménybeszámolója.
Idén több anyakoca végezte a vágóhídon, mint tavaly.