Örülhetnek a halak szerelmesei? Nem emeltek még idén árat a kereskedők
A karácsony mellett a húsvét az az ünnep, amikor nagyobb mennyiségben vásárolnak halat
A karácsony mellett a húsvét az az ünnep, amikor nagyobb mennyiségben vásárolnak halat
Karácsonykor a kereszténység Jézus születésére emlékezik: a családok ilyenkor találkoznak, ünnepelnek és együtt fogyasztják el az ínycsiklandozó ételeket, amelyek jellemzően halból készülnek.
Arra is kitértek, hogy a tervek szerint a 2021-2027-es időszakban, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz keretein belül újabb kampányidőszak kezdődik.
Az ünnepek alatt a háziasszonyok változatos, egészséges halételeket varázsolnak a családi asztalra. Éppen ezért most annak jártunk utána, mennyiből hozhatjuk ki a karácsonyi halvacsorát, ha többféle húst is szeretnénk készíteni.
Az egyik ilyen lehetőség, ha megváltoztatjuk étkezési szokásainkat. Hogy mit érdemes fogyasztani ennek érdekében? Mennyibe kerülnek ezek a termékek? Ennek jártunk most utána.
Lassan, de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei.
Negyed évszázad után először nem rendezik meg szeptember első hétvégéjén Szeged ikonikus gasztrofesztiválját, a népszerű Halfesztivált. Tavaly csak kicsiben került sor az ünneplésre, de idén egyáltalán nem lesz erre lehetőség.
Május végére elfogynak a piacérett halak a hazai tavakból, és júliusig tartó hiány alakulhat ki a magyar piacon. Az árak a tavalyinál 10 százalékkal magasabbak, és várhatóan tovább emelkednek.
A hazai halfogyasztás meghatározó része hagyományosan a karácsonyi időszakra esik, szakértői becslések szerint a haltermelők ekkor értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy 40 százalékát.
Karácsonykor változatos, egészséges halétel kerülhet a családok asztalára, az éttermek előjegyzések alapján elkészítik és házhoz is szállítják a tradicionális vagy különleges ünnepi ételt.
Marad a Halpéntek is!
A halról el lehet mondani, hogy az árérzékenyebb termékek közé tartozik. A fogyasztók a kisebb áremelkedésre is érzékenyen reagálnak.
Magyarország képzeletbeli haltérképén már rajta van a „Szilvásváradi pisztráng”, az „Akasztói szikiponty” vagy a „Balatoni hal", ahol a helyi értékre és minőségre építve megpróbálják védeni, megmutatni a halgazdálkodás és fogyasztás régi tradícióját.
A MA-HAL továbbra is dolgozik a hazai halfogyasztás növelésén. Ennek érdekében indították el 2020-ban a rendszeres, legalább heti egy alkalommal történő halfogyasztásra ösztönző "HalPéntek" kampányukat.
Az ünnepek alatt a háziasszonyok változatos, egészséges halételeket varázsolnak a családi asztalra. Éppen ezért most annak jártunk utána, mennyiből hozhatjuk ki a karácsonyi halvacsorát, ha többféle húst is szeretnénk készíteni.
Jelentős mértékben nőtt a haltermelés Európában az elmúlt években. Az Eurostat a 2011 és 2019 közötti időszakban több európai országban is 10 százalék fölötti növekedést regisztrált. Így áll Magyarország halfronton Európa többi országához képest.
Milyen eredményeket produkált az ágazat az elmúlt években illetve, hogy hatott a koronavírus-járvány a gazdaságokra? Erről Sziráki Bencével, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatójával beszélgetett a HelloVidék.
A hal a keresztény hit legősibb szimbóluma, íze és élettani hatásai miatt a táplálkozás elengedhetetlen részének kellene lennie.
Most annak jártunk utána, mennyiből hozhatjuk ki a karácsonyi halvacsorát, ha többféle húst is szeretnénk készíteni.
10-ből 9 ember jelenlegi étrendje is tartalmaz halat, ugyanakkor csupán 22 százalékuk fogyaszt hetente többször ilyen típusú ételt.