Szezonindító befőző-kisokos: mikor, miből főzzünk lekvárt, szörpöt, kompótot?
Habár még csak tavasz van, máris indul a befőzőszezon: kedvenc idénygyümölcseink, zöldségeink és zsenge fűszernövényeink bizony üvegekért kiáltanak. Hogyan fogjunk hozzá?
Habár még csak tavasz van, máris indul a befőzőszezon: kedvenc idénygyümölcseink, zöldségeink és zsenge fűszernövényeink bizony üvegekért kiáltanak. Hogyan fogjunk hozzá?
Unod a bolti csokoládékat, de szeretnél valami igazán különleges édességgel kedveskedni szeretteidnek Mikulás-nap vagy karácsony alkalmából? Íme a titkos recept!
Indul a sütőtökszezon, ne maradj le a filléres csodazöldségéről: így készíts belőle egyedi sütőtöklekvárt és különleges „pumpkin spice” szirupot kávéhoz, forrócsokihoz!
Alulértékelt, azonban kiváló befőzőgyümölcsök a körték, melyeknek számos ízletes fajtája kapható szeptemberben. Mutatjuk, hogyan készíts belőlük izgalmas kompótot, lekvárt!
Nyár végén, ősz elején érik a fekete bodza bogyója, ami nem csak ínycsiklandó lekváralapanyag, hanem kiváló vitamin- és vasforrás is. Mutatjuk, mi mindent készíthetsz belőle!
Idén a magyarok kedvenc befőzési gyümölcséből, a sárgabarackból is alig termett. Jó hír viszont, hogy még nyitva vannak a Szedd magadok, ahol olcsóbban juthatunk friss gyümölcshöz. Ráadásul most indulnak az akciók is! Körbenéztünk hát.
Júniusban tombol a cseresznyeszezon: habár a boltokban a gyümölcsöt horroráron kínálják, akinek van gyümölcsfája, szinte úszik az ingyen cseresznyében. Mutatjuk, hogyan tedd el kreatívan télire!
Igazi kuriózum lehet ez a dzsem, és amellett, hogy a színével feldobhatja a hangulatunkat, az íze miatt is érdemes elkészítenünk. Nem kell hozzá csak néhány marok ibolyavirág, cukor, zselésítő.
Nem csak finomak, hanem szuperegészégesek is a téli citrusfélék, amelyeket amellett, hogy fontos frissen fogyasztani, lekvár és szörp formájában is érdemes kipróbálni – gondoltad volna, milyen csodás gasztroajándékokat készíthetsz belőlük karácsonyra?
A természeteben roskadoznak a bokrok ezektől a színes vitaminbombáktól: mutatjuk, hol keresd őket, hogyan készíts belőlük csodás lekvárt, szörpöt, gyógyteát!
A téli piacozásnak is megvannak a maga előnyei: gyakran botlunk ilyenkor naspolyába, amiből semmilyen más gyümölcshöz sem hasonlítható házi lekvárt készíthetünk.
Az ősz a lekvár befőzések időszaka is hiszen ilyenkor már a frissen beérett és leszüretelt szilvát, fügét, barackot vagy akár almát is befőzhetjük, amik fogyasztásáért télen még nagyon hálás lesz a szervezetünk.
A hazai szilva szezonja júliustól egészen októberig tart, az ország keleti csücskében termesztett tájfajták azonban egészen október közepéig teremnek. Ezekből készül az országszerte, sőt határon túl is ismert és kedvelt szatmári szilvalekvár.
Az immunrendszer ideális működéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségben vigyünk be vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat. Hogyan tegyük el kedvenc őszi gyümölcseinket télire?
Megállás nélkül érik a füge, ne hagyd kárba veszni a termést! Mutatjuk, hogyan készíts ínycsiklandó fügelekvárt és más élelmiszereket a kertedben termő fügéből!
A legízletesebb nyári szezongyümölcseink közé tartozik az egres, büszke vagy köszméte: mutatjuk, hogyan tedd el télire lekvárnak, befőttnek, hogy később is élvezhesd!
A falusi kertek dísze volt egykor a közönséges mahónia, népi nevén a borbolya. Tudtad, hogy bogyója nemcsak ehető, de az egyik legegészségesebb gyümölcsünk? Ez lehetne a magyarok goji bogyója?!
Nem csak gyümölcsökből lehet kiváló lekvárt főzni: mutatjuk, hogyan készítsd el az alternatív lekvárok téli verzióit hagymából, répából és céklából!
Filléres, szívhez szóló karácsonyi gasztroajándékok: mutatjuk, hogyan úszd meg a karácsonyi költekezést és készíts egyedi, csodás finomságokat szeretteidnek!
A csipkebogyóból készült lekvárt sokan keresik, de a növény más módon feldolgozott formái, többek között az olaj sem népszerűtlen a vásárlók körében. A termesztése nem is annyira nehéz, a betakarítás annál inkább munkaigényes és aprólékos feladat.