Nagy kihívások előtt állnak a magyar gazdák: ez lehet a túlélés és a siker kulcsa?
Az agrárvállalkozások között nőtt a tudatosság az energiafogyasztás optimalizálása terén, ami segíti a kockázatok kezelését.
Az agrárvállalkozások között nőtt a tudatosság az energiafogyasztás optimalizálása terén, ami segíti a kockázatok kezelését.
A hosszú távú sikeresség érdekében olyan döntések szükségesek, amelyek lehetővé teszik a gazdák számára, hogy sikeresen alkalmazkodjanak a klímaváltozás okozta szélsőségekhez.
A talajok minőségének romlása, vagyis degradációja napjaink legnagyobb környezeti problémái közé tartozik.
A múlt heti kiadós csapadék csaknem országszerte kellően átnedvesítette a talaj fölső rétegét, így az ősszel elvetett növények többnyire kedvező körülmények között vannak.
Az őszi vetési munkák befejeződtek, de a november közepéig tartó csapadékhiányos időszak megnehezítette a friss vetések fejlődését.
Ha hihetünk az időjárás-előrejelzéseknek, akkor hétvégére ideális idő ígérkezik a kerti munkákhoz: ha eddig nem tettük meg, érdemes lehet most felásni a hobbikertet is. A talajforgatásnak azonban komoly hátrányai is lehetnek: ássunk vagy ne ássunk, ez itt a kérdés!
Megőrítik a zalai gazdálkodókat a hódok. A Balaton környékén már úgy fogalmaznak, hogy gazdasági károkozókká váltak ezek a védett állatok.
A lilahagymából készült lekvár igazi kulináris különlegesség, amely egyszerre édes és fűszeres – tökéletes kísérője lehet húsételeknek vagy sajtoknak. Ilyenkor, ősszel érdemes nekünk is betárazni pár üveggel ebből a finom és gyógyító csemegéből.
Mészáros Zoltán, akinek családja generációk óta foglalkozik mezőgazdasággal, elmesélte, hogyan őrizte meg a savanyúságkészítés hagyományát, miközben a modern kihívásokkal is szembe néz.
Hamarosan végeznek a betakarítási és a vetési munkákkal a Békés vármegyei gazdák, máris mutatjuk, melyik terményből mennyit sikerült betakarítani.
Teljesen átírná, az eddigieknél jóval szigorúbban szabályozná termelők és felvásárlók, valamint feldolgozók szerződéses viszonyait az állam a januártól hatályos termelővédelmi jogszabályban. De mit szólnak ehhez az ágazati szereplők?
A szakértők szerint a gazdálkodóknak már nem rutinszerűen kell tervezniük, hanem új, alkalmazkodó stratégiákra van szükségük a változó környezet kihívásaival szemben.
A mák az ünnepi sütemények egyik alapvető hozzávalója, különösen a karácsonyi időszakban, amikor olyan édességek készülnek, mint a bejgli vagy a mákos guba.
A somogyvámosi mintaterület egy működő modell a fenntartható életmódra. A Krisna-völgyet működtető alapítvány nem csak elméleti ismereteket nyújt, hanem gyakorlati példákkal mutatja be, hogyan lehet önellátóvá válni és csökkenteni ökológiai lábnyomunkat.
Az idei év során július és augusztus között 90 százalékkal több műtrágya került a magyar gazdákhoz az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest.
Még tart a szezonjuk, most érdemes lecsapni a hazai termesztésű datolyaszilvára és kivire, és betárazni belőlük télre. A legnagyobb hazai datolyaszilva-termesztővel, a becsehelyi Harcz Endrével arról is beszélgettünk, mikor érdemes fogyasztani...
Az elmúlt évben a kacsa- és libatermelés nehéz időszakon ment keresztül, amely a globális és európai piaci tendenciák által súlyosbított helyzetből következik.
A lilahagymából készült lekvár igazi kulináris különlegesség, amely egyszerre édes és fűszeres – tökéletes kísérője lehet húsételeknek vagy sajtoknak. Ilyenkor, ősszel érdemes nekünk is betárazni pár üveggel ebből a finom és gyógyító csemegéből.
A szakértő jóslatai szerint, ha bekövetkezik az emelkedés, az jobb jövedelmet fog biztosítani a gazdák számára, ami - végső soron - kedvező hatással lehet a gépforgalomra is.
A szakember szerint elképzelhető egy átrendeződés itthon ezen tőkeerősebb gazdaságok térnyerésének irányába, a kérdés, hogy ez milyen gyorsan fog bekövetkezni.