Váratlanul csapott le a NAV a szeszfőzdékre: több tízezer liter alkoholt foglaltak le
Országszerte 22 bérfőzéssel és kereskedelmi főzéssel foglalkozó szeszfőzdében tartottak váratlan ellenőrzéseket, ahol 18 esetben tártak fel szabálytalanságokat.
Országszerte 22 bérfőzéssel és kereskedelmi főzéssel foglalkozó szeszfőzdében tartottak váratlan ellenőrzéseket, ahol 18 esetben tártak fel szabálytalanságokat.
Az ismeretlen összetételű, illegális úton előállított többféle röviditalt mesterséges pálinkaaromákkal ízesítették, a keverékek alkoholtartalma ötven százalék volt.
A kötelező visszaváltás miatt rengeteg pluszköltsége keletkezik, emellett pedig csak a Mohunak töréstesztre beküldeni előírt üvegeken százezreket bukik egy-egy pálinkafőzde 2024-től.
Az infláció várhatóan jövőre sem fog megállni, így szinte biztos, hogy ez visszavetheti a hazai pálinkafőzési kedvet is. A minőségi párlatok esetében még 30-40%-os áremelkedés sem elképzelhetetlen – közölte Gazdag Attila, a Pannónia Pálinka Kultúra Egyesület alapító-elnöke.
Költségeik emelkedésével küzdenek a kereskedelmi pálinkafőzdék, ráadásul ellenőrzés híján a zugfőzdék zavarják a legális piacot. A kereskedelmi főzdéknek jelentős áremelést kellene végrehajtaniuk.
A közigazgatási államtitkár szerint a magyar pálinkakultúra hatalmasat lépett előre az elmúlt évtizedben az alapanyag és a technológia terén is.
A versenyre nevező vállalkozók és főzőmestereik ismét magasra tették a lécet, és a folyamatos kísérletezéseiknek köszönhetően idén is kiváló minőségű pálinkákkal neveztek.
Elmondható, hogy a pálinkafőzés nagy biznisznek számít hazánkban, ám nem mindegy, hogyan végezzük ezt a tevékenységet. Cikkünkben most a legfontosabb szabályváltozásoknak jártunk utána, illetve megnéztük azt is, hol készül a legtöbb pálinka.
Idén májusban nyitotta meg kapuját Agárdon, a Velencei-tó mellett, a hamarosan 20. születésnapját ünneplő Agárdi Pálinkafőzde udvarán és bisztrójában az Agárdi Almárium.
A Honeybeast is csatlakozik a Hősök, a Jónás Vera Experiment, a Margaret Island és a Turbo mellé: az Egyszer volt pálinkacsalád új, békési meggypálinkája a zenekar egyik leghíresebb slágerének ("Bódottá") címét fogja viselni.
A verseny célja, hogy népszerűsítsék a magyarok kedvenc hungarikum-italát, ne csak a mámoros élményekért, hanem kulináris élvezetéért is fogyasszuk azt.
A 10 éves jubileumi évtől az Agrárminisztérium pálinkája mellett megválasztásra kerül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pálinkája és a Legeredményesebb főzde is.
A noszvaji Kövér Pálinkafőzde Besztercei Szilva Pálinkája lett a legjobb az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen, Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje díjat pedig a hegykői 1 Csepp Pálinka érdemelte ki.
Az idei Nemzeti Pálinkakiválóság Program ősszel került meghirdetésre, amelyre 16 pálinkaház összesen 103 tétellel nevezett. Mutatjuk, melyik pálinkaház zsebelhette be a fődíjat!
Ilyenkor roskadoznak a fák a cseresznyétől és a meggytől: tudd meg, hogyan dolgozd fel, hogyan tartósítsd a gyümölcsöket úgy, hogy semmi se menjen kárba! Most eláruljuk, mik a magyar gasztronómia legjobb meggyes receptjei és hogy hogyan készül a klasszikus meggykeszőce!
Az Európai Bizottság március 7-i döntésével a Homokháti őszibarack pálinka elnevezés uniós oltalomban részesült, ezzel 79-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma.
Nemzeti italunkról, a pálinkáról szinte a világ bármely pontján beazonosítanak bennünket, mert aki egyszer felhajtott egy jó ízes stampedlit, örökre megjegyzi annak karakteres, intenzív ízét. Országhatáron belül azonban már nem ilyen fényes „tüzes vizünk” renoméja.
Cikkünkben most annak jártunk utána, milyen főbb állomásai voltak egy hamísítatlan vidéki disznóvágásnak. Miket készítettek a legtöbben, illetve milyen babonák, hiedelmek kapcsolódtak ehhez a naphoz, tevékenységhez.
A pálinka a magyar gasztronómia egyik pótolhatatlan eleme, megvan a maga helye a megterített asztalon, főzése és fogyasztása pedig évszázadok óta a magyar népi tradíció szerves része.
Az Európai Bizottság kedden kihirdetett rendeletével a "Madarasi birspálinka" védett elnevezés lett az EU-ban. Ezzel tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma.