Gőzerővel készülnek a kereskedők, pékségek: nem lesz hiány tojásból és kalácsból az ünnepen
Mire számítanak a kereskedők, pékségek? Lássuk!
Mire számítanak a kereskedők, pékségek? Lássuk!
Bár megmenekült a bezárástól a magyarországi pékségek többsége, a Magyar Pékszövetség elnöke azt állítja, hogy a kenyér árának drágulása miatt a lakosság jelentősen kevesebb pékárut vásárol.
Péküzemet és kishajókat is lefoglaltak a pénzügyőrök annak a nyugat-dunántúli számlagyárnak az ügyében, amelyben reklám- és marketingcégek hálójában tüntettek el 860 millió forint áfát.
A pékségek jó része már most is a túlélésért küzd, a pékszövetség becslése szerint az előttünk álló egy-két évben tömegével zárhatnak be azok a vállalkozások, amelyek nem tudnak költséghatékonyan termelni.
Bár az idei évi aratás végre rekordmennyiségű terményt hozott, a búza minőségére sincs panasz, lassan tényleg megfizethetetlen a minőségi hazai pékáru. Mindeközben a szakmának is komoly kihívásokkal kell szembenéznie.
Sajtónyilvános bírálat keretében eldőlt, melyik 2021-ben az Év Kenyere, illetve az Év Innovatív Kenyere. A hétfős szakmai zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, a versenyzők kiváló minőségű kenyereket hoztak.
A szegeid Emmarozs pékségben kizárólag kovászból készült kenyér kapható. A járványhelyzet idején indult vállalkozás eddigi tapasztalatairól, szakmaváltásról és a francia gasztronómiáról a pékség egyik tulajdonosa számolt be a HelloVidéknek.
Feldman Zsolt a Balmaz Sütöde Kft. korszerűsítése alkalmából tartott ünnepségen mondott beszédet.
A Győr-Moson-Sopron megyében található Sokorópátkán alapított Pedró Pékség, "Szerencse Tarsoly" néven futó fehérkenyere lett 2019-ben az év kenyere - tudta meg a HelloVidék.
Először szóváltásba keveredett a kenyeret vásárló idős férfival, aztán a földre lökte.
Az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér első helyezettjével és az Innovatív kategória győztes termékével, valamint a gyártókkal a Parlamentben megrendezett ünnepélyes díjátadón találkozhatott először a közönség.
Február második hetében terveznek helyszíni ellenőrzéseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai. Az ellenőrzéseket a megye öt járásában végzik majd, fókuszban pedig a pékségek lesznek.
Az alapanyag, a munkabér és a szállítási költség emelkedése miatt folyamatosan nő a kenyér ára. A vidéki pékségek számára azonban nem csak ez okoz egyre komolyabb problémát.
Úgy gondoltuk utánajárunk a pékség ágazat helyzetének és kilátásainak, ezért megkerestük a Magyar Pékszövetségnél Septe József elnök urat, hogy válaszoljon kérdéseinkre.
Ti is ábrándoztatok már arról, hogy nyittok egy saját kis üzletet? Létrehoztok valamit, ami mások számára is örömet okoz? Katalin és András nem állt meg itt, gondoltak egy nagyot, és szülővárosukba megnyitották kis pékségüket. A hobbi kovászolásból új hivatás lett.
Október 16-án volt a kenyér világnapja, ennek apropóján pedig megnéztük, miként változott a kenyér ára, hogyan alakult a pékek helyzete és persze mutatunk egy tuti kenyérreceptet is.
A kenyérforradalom csendes nagyágyúi, az alakor, a tönke és a tönköly újrafelfedezése lehet a 21. század egyik hazai gasztronómiai sikertörténete.
A sütőipar nehézségei 2019-ben.
Csütörtökön, a költészet világnapján ismét lesz "Fizess verssel" kezdeményezés, melyhez egy sor vidéki kávézó csatlakozott.