Veszélyes járvány vár a magyarokra ezen a télen: így védekezz ellene!

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyes járvány vár a magyarokra ezen a télen: így védekezz ellene!

Az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint Magyarországon december 3. - 9. közt 9,6 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint az azt megelőző héten – derül ki az Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentéséből.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) figyelőszolgálatában résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2018. december 3 - 9. között az országban 8 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, az előző heti 7 000 fővel szemben. A betegek 18,4 százaléka gyermek, 42,3 százaléka pedig 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 27,4 százaléka, 11,9 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki - írja weboldalán az ÁNTSZ.

Az 49. héten összesen 26 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírus osztályára. Sem a sentinel orvosok által beküldött 21 mintában, sem a hagyományos diagnosztikus célú beküldés során érkezett öt beteg vizsgálati anyagában nem mutatták ki influenzavírus jelenlétét. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 49. héten nem érkezett jelentés.

A 49. naptári héten 100 000 lakos közül 82 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt. Az új megbetegedések gyakoriságának vizsgálata szerint még nincs influenza aktivitás, de érdemes komolyan venni a betegségeket, mivel gyorsan elterjedhetnek, ahogy az alábbi grafikonon is látszik.

A 2018. év 40 - 49. hete között 63 betegtől származó vizsgálati anyagot dolgoztak fel a Nemzeti Influenza Laboratóriumban, ahol eddig nem igazoltak influenzavírus okozta fertőzést. Három esetben adenovírus kóroki szerepét állapították meg.

Az influenza ellen leghatásosabban védőoltással lehet védekezni. Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos megbetegedések és az influenzás halálesetek megelőzése. A védőoltást minden szezon előtt, évente érdemes megismételni, mivel az influenza nagyon változékony, így minden évben új formában támadhat.

Az influenza-védőoltás megbetegedést nem okoz, mivel élő vírust nem tartalmaz. Beadása nem jelent veszélyt a fejlődő magzatra, így várandós anyukák is nyugodtan beoltathatják magukat. A védőoltás nem rögtön a beadás után fejti ki hatását; a védelem két-három hét alatt alakul ki. Még most sem késő beoltatni magunkat, bár a legjobb már ősszel túlesni rajta, mert a hideg idő beköszöntével, sokan megfertőződnek, náthásak lesznek és ez lehetetlenné teszi az influenza elleni oltóanyag beadását.

A védőoltásnak általában semmilyen mellékhatás nincs, ha mégis az a követező tünetekben mutatkozik meg: a tűszúrás helyén enyhébb elváltozás, bőrpír, vagy duzzanat jelenhet meg, ilyenkor észlelhető a végtag emelésekor enyhe fájdalom is. Ritkán levertség, gyomor-bélrendszeri panaszok, vagy hőemelkedés, esetenként láz jelentkezhet, de ezek a tünetek gyorsan, mindössze 1-2 nap alatt elmúlnak. Az említetteknél súlyosabb tünetek észlelésekor feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Az influenza védőoltással nem csak önmagunkat védjük, hanem a környezetünkben élőket is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

influenza

védőoltás

járvány

betegség