A karácsonyi bevásárlás alatt is lesben állnak a zsebtolvajok: így védekezz ellenük!

HelloVidék   
  Megosztom
A karácsonyi bevásárlás alatt is lesben állnak a zsebtolvajok: így védekezz ellenük!

A karácsony előtti utolsó héten csúcsra járnak az adventi vásárok, a bevásárlóközpontok, a hipermarketek és a piacok. Ebben az időszakban minden évben megemelkedik a zsebtolvajlások száma, hiszen mi magunk is figyelmetlenebbek vagyunk a szokásosnál. Kovács Ildikó önvédelmi instruktor szerint a fáradtságunk és a szétszórtságunk tehet minket áldozattá.

"Statisztikai adatok bizonyítják, hogy advent utolsó hetében jelentős mértékben megnő a lopások száma akár a vásárlások során akár a tömegközlekedési eszközökön" - mutat rá Kovács Ildikó önvédelmi instruktor, aki szerint a zsebtolvajok olyan gyorsan és észrevétlenül dolgoznak, hogy gyakran csak órákkal később vesszük észre, hogy kiloptak valamit a táskánkból. "A zsebesek ellen csak úgy védekezhetünk, ha kellőképpen figyelmesek vagyunk" - teszi hozzá. A szakértő szerint megfelelő körültekintéssel már az első jeleknél megelőzhetjük a zsebtolvajlást.

Ha valaki a tömött buszon, a mozgólépcsőn vagy éppen az adventi vásárok forgatagában szorosan mellénk áll, lökdös, megpróbál minket eltolni, az egy értelműen utalhat arra, hogy a táskánkban vagy a zsebünkben lapuló értékeinkre pályázik

- magyarázza. Úgy véli, ilyenkor nagyon jó megoldás lehet, ha nem csak ellentartunk a lökésnél, bizonyítva ezzel határozottságunkat és stabilitásunkat, hanem hangosan rá is szólunk az illetőre, így felhívjuk a környezetünk figyelmét is a veszélyre.

A kismamák gyakran a babakocsira akasztják táskájukat vásárlásközben, így a zsebesek szabad prédaként tekintenek rájuk. Szintén a legvédtelenebbek közé tartoznak a szépkorúak, akik többsége ráadásul jószándékúan tekint mindenkire. A karácsonyi időszakban azonban nem árt, ha gyanúval élnek akkor, ha valaki túlságosan is segítőkésznek bizonyul és átvenné tőlük a táskák cipelését. "Könnyen lehet ugyanis, hogy abban a pillanatban, hogy megfogják az ajándékokkal megrakott szatyrot már nem a zebrán akarják átkísérni az idős áldozatukat, hanem sarkon fordulva elrohannak" - teszi hozzá Kovács Ildikó.

Az oktató szerint, ha mégis megtörténik a baj, és észleltük, hogy ellopták tőlünk a telefonunkat, vagy pénztárcánkat az összes irattal együtt, azonnal forduljunk a rendőrséghez. "Tegyünk egyrészről feljelentést, másrészről jelezzük személyi igazolványunk, és a többi iratunk elvesztését. Értesítsük a bankot, zároltassuk hitelkártyánkat, s hasonlóképpen járjunk a mobiltelefonunkkal is" - magyarázza. Amennyiben pedig a lakáskulcsunkat is elhagytuk a többi holminkkal együtt, haladéktalanul cseréltessük ki a zárakat, hogy megelőzhessük a további, immáron nagyértékű lopásokat.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

önvédelem

karácsony

tolvaj

zsebtolvaj

lopás

kizsebelés

támadás