A karácsonyi bevásárlás alatt is lesben állnak a zsebtolvajok: így védekezz ellenük!

HelloVidék   
  Megosztom
A karácsonyi bevásárlás alatt is lesben állnak a zsebtolvajok: így védekezz ellenük!

A karácsony előtti utolsó héten csúcsra járnak az adventi vásárok, a bevásárlóközpontok, a hipermarketek és a piacok. Ebben az időszakban minden évben megemelkedik a zsebtolvajlások száma, hiszen mi magunk is figyelmetlenebbek vagyunk a szokásosnál. Kovács Ildikó önvédelmi instruktor szerint a fáradtságunk és a szétszórtságunk tehet minket áldozattá.

"Statisztikai adatok bizonyítják, hogy advent utolsó hetében jelentős mértékben megnő a lopások száma akár a vásárlások során akár a tömegközlekedési eszközökön" - mutat rá Kovács Ildikó önvédelmi instruktor, aki szerint a zsebtolvajok olyan gyorsan és észrevétlenül dolgoznak, hogy gyakran csak órákkal később vesszük észre, hogy kiloptak valamit a táskánkból. "A zsebesek ellen csak úgy védekezhetünk, ha kellőképpen figyelmesek vagyunk" - teszi hozzá. A szakértő szerint megfelelő körültekintéssel már az első jeleknél megelőzhetjük a zsebtolvajlást.

Ha valaki a tömött buszon, a mozgólépcsőn vagy éppen az adventi vásárok forgatagában szorosan mellénk áll, lökdös, megpróbál minket eltolni, az egy értelműen utalhat arra, hogy a táskánkban vagy a zsebünkben lapuló értékeinkre pályázik

- magyarázza. Úgy véli, ilyenkor nagyon jó megoldás lehet, ha nem csak ellentartunk a lökésnél, bizonyítva ezzel határozottságunkat és stabilitásunkat, hanem hangosan rá is szólunk az illetőre, így felhívjuk a környezetünk figyelmét is a veszélyre.

A kismamák gyakran a babakocsira akasztják táskájukat vásárlásközben, így a zsebesek szabad prédaként tekintenek rájuk. Szintén a legvédtelenebbek közé tartoznak a szépkorúak, akik többsége ráadásul jószándékúan tekint mindenkire. A karácsonyi időszakban azonban nem árt, ha gyanúval élnek akkor, ha valaki túlságosan is segítőkésznek bizonyul és átvenné tőlük a táskák cipelését. "Könnyen lehet ugyanis, hogy abban a pillanatban, hogy megfogják az ajándékokkal megrakott szatyrot már nem a zebrán akarják átkísérni az idős áldozatukat, hanem sarkon fordulva elrohannak" - teszi hozzá Kovács Ildikó.

Az oktató szerint, ha mégis megtörténik a baj, és észleltük, hogy ellopták tőlünk a telefonunkat, vagy pénztárcánkat az összes irattal együtt, azonnal forduljunk a rendőrséghez. "Tegyünk egyrészről feljelentést, másrészről jelezzük személyi igazolványunk, és a többi iratunk elvesztését. Értesítsük a bankot, zároltassuk hitelkártyánkat, s hasonlóképpen járjunk a mobiltelefonunkkal is" - magyarázza. Amennyiben pedig a lakáskulcsunkat is elhagytuk a többi holminkkal együtt, haladéktalanul cseréltessük ki a zárakat, hogy megelőzhessük a további, immáron nagyértékű lopásokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

önvédelem

karácsony

tolvaj

zsebtolvaj

lopás

kizsebelés

támadás