2100 ellenőrzést végzett a Nébih a téli mustra első időszakában

HelloVidék   
  Megosztom
2100 ellenőrzést végzett a Nébih a téli mustra első időszakában

2100 ellenőrzést folytattak le összesen Magyarországon a szakemberek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában, ami az előző évhez képest mintegy ötszázzal több vizsgálatot takar.

Az ellenőrzés-sorozatra a téli szezonban minden évben december 1-je és december 31-e között kerül sor. Az összehangolt vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok szakemberei folytatják le az élelmiszerlánc minden fontos területén. A széles körű ellenőrzés a boroktól és pezsgőktől kezdve a szaloncukrokon, édességeken át a hús- és haltermékekig terjed, beleértve a füstölt húsokat és a virsliket is, írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A december 16-ig tartó szezonális mustra első időszakában – ami december 16-ig tart– országszerte összesen 2100 ellenőrzésre került sor. Ebből 316 vizsgálat élelmiszer-előállító helyen, 1219 ellenőrzés az élelmiszer-forgalmazásban, további 565 pedig vendéglátóhelyen történt.

A tavalyihoz viszonyítva emelkedett a figyelmeztetések száma, a bírságok összegének tekintetében pedig kismértékű csökkenés figyelhető meg (2018-ban 67 esetben összesen 4,1 millió forint). 14 alkalommal volt szükség tevékenység korlátozására a feltárt súlyos szabálytalanságok miatt.

Emelkedett a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya is az előző év első időszakához képest: 10499 ellenőrzött tételből 249 (2,4%) esetében hozták meg ezt az intézkedést a szakemberek, amely 19,5 tonna élelmiszert jelent. Ennek oka legtöbbször a lejárt fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idő volt, de esetenként jelölési hiba is előfordult.

Az ellenőrzések során kiderült, hogy a piacokon és a karácsonyi vásárokon eladásra kínált szaloncukrok és egyéb édességek 10%-a lejárt termék volt. A Budapest belvárosi vásáraiba kitelepült szeszesital-forgalmazók szabálykövető magatartása javult, akiknél a 336 vizsgálat alá vont tétel alkoholtartalma megegyezett a termék jelzésén feltüntetett értékkel, és a nyomon követési előírásoknak is megfeleltek. A vidéki ünnepi vásárokon feltárt hiányosságok miatt 78 kitelepült vendéglátó üzletből 3 működését felfüggesztették fel, egyet pedig figyelmeztetésben részesítettek a szakemberek.

A NÉBIH laboratóriumaiba mintegy 80 minta érkezett, vizsgálatuk jelenleg is zajlik. Az eddig elvégzett érzékszervi vizsgálatok alapján két termékkel szemben merült fel kifogás, mindkettő emberi fogyasztásra alkalmatlan dióbél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nébih

ellenőrzés

élelmiszer

karácsony