Kiderült: Magyarországon minden harmadik ember betiltaná a tűzijátékot

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: Magyarországon minden harmadik ember betiltaná a tűzijátékot

A lakosság döntő többsége tisztában van a tűzijátékokban rejlő veszélyekkel, minden harmadik ember be is tiltaná, sokan vannak azonban, akik szerint évente egyszer még megengedhető ez a fajta szórakozás, a gazdik azonban úgy látják, hogy a házi kedvenceink többségét zavarja a szilveszteri zaj – derült ki a Groupama Biztosító legfrissebb kutatásából.

Lepke, Tűzvirág, Durrancs… Mókás elnevezéseik dacára a szilveszter idejére engedélyezett pirotechnikai eszközök használata rejt magában némi kockázatot, s ezekkel tisztában is vagyunk, legalábbis a Groupama Biztosító megbízásából 1000 ember megkérdezésével készült reprezentatív kutatás eredményei szerint: a válaszadók 85 százaléka tartja többé-kevésbé veszélyesnek ezeket az újévi házi tűz- és fényjátékokat, ugyanakkor 56 százalékuk szerint az évi egyszeri, az újév beköszöntét ünneplő házi tűzijátékozás elfogadható szórakozás. Sokakat, a válaszadók 31 százaléka azonban betiltaná a tűzijátékozást. A petárdával kapcsolatban azonban már a válaszadók 77 százaléka helyesli, hogy használatuk továbbra is tiltott maradjon szilveszterkor.

A férfiak közül másfélszer annyian engedélyeznék egész évben a házi tűzijátékok megrendezését, míg a nőknek csak 9, addig a férfiaknak 14 százaléka vélekedik így. A nők a szilveszteri tűzijátékok kockázatosságát is komolyabban ítélik meg: a női válaszadók 45 százaléka szerint a tűzijáték nagyon is veszélyes, férfiaknál ez az arány 30 százalék, és utóbbiak 15 százaléka szerint teljesen veszélytelen elfoglaltság a tűzijátékozás.

A megkérdezettek 61 százaléka szerint a háziállatokat zavarja a szilveszteri zaj. Kutyáinkat, macskáinkat vagy más kisállatunkat legjobb ezért erre az időre beengedni a lakásba, vagy legalábbis olyan helyen elhelyezni, ahová kevésbé hatol el a tűzijáték zaja. Ha kedvencünknek kifejezetten gyötrelmes élmény ez az éjszaka, esetleg hajlamos pánikba esni, érdemes az állatorvos által javasolt nyugtatót is kéznél tartani. A kutyákat azonban az etológusok szerint nem szabad nyugtatgatni, csak még inkább megrémisztjük, ha mi magunk is azt sugalljuk, ez a hangzavar bizony ijesztő; jobb, ha inkább figyelemelterelésként játékkal próbálkozunk.

Sajnos a széleskörű tájékoztatás ellenére is sok kutya szalad világgá Szilveszter éjjelén. A Szilveszteri Állatmentő Ügyelethez tavaly több mint 500 elveszett kutya, macska és egyéb állat miatt érkezett bejelentés. A szervezet évek óta azon munkálkodik, hogy segítsen az ilyenkor elkóborolt állatokat hazajuttatni: a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Facebook oldalán albumokba rendezve szerepelnek az újévkor elveszett és talált állatok, illetve önkénteseket, ideiglenes befogadókat is toboroznak az ünnep idejére.

Nem csak a házi kedvencekre kell azonban ilyenkor jobban figyelnünk: bár az elmúlt évek tapasztalatai szerint a szilveszteri tűzijátékozás kapcsán nem gyakoriak a káresetek, de fordult már elő súlyos személyi sérüléssel járó baleset, ezért mindenképpen érdemes fokozottabban vigyázni magunkra és másokra is – hívta fel a figyelmet Szabó Imre, a Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának vezetője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tűzijáték

szilveszter

újév

állat

petárda