Szolnok szépül: másfél milliárd forintból újítják fel a város két templomát

MTI   
  Megosztom
Szolnok szépül: másfél milliárd forintból újítják fel a város két templomát

Másfél milliárd forintból újul meg Szolnokon két római katolikus templom kormányzati döntésnek köszönhetően, a beruházások a tervek szerint tavasszal kezdődnek meg és 2020-ra készülnek el - közölte a Tisza-parti város polgármestere az MTI-vel.

A Belvárosi Szentháromság-templom műemlék épületének felújítására 1,3 milliárd forint, a műemlék jellegű Magyarok Nagyasszonya-templom - ismertebb nevén vártemplom - korszerűsítésére 200 millió forint jut ismertette Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

A beruházások hosszú távon nemcsak a templomok küllemének megóvását szolgálják, de a környék egyházi turizmusának fellendítését is nagyban segítik majd.

A beruházások részletes tervezése a napokban indul. A barokk stílusú belvárosi templomot korábban már tizenhét szakterületen vizsgálták a szakértők, öt évvel ezelőtt már elkészült az épület teljes felújítási terve is. A cél a templom teljes mértékű külső-belső felújítása, egy korszerű kamerarendszert is működtetnek majd a tervek szerint, mondta el Máthé György esperes-plébános.

A klasszicista stílusjegyeket viselő vártemplomot is teljes mértékben korszerűsítik majd a szakemberek, ezen kívül megújul a mellette levő plébánia is. A hívek adományából és az egyházi adóból nem tudták volna finanszírozni ezeket fejlesztéseket, az azokból befolyó összeg ugyanis csupán a működésre elég. A Belvárosi Szentháromság-templomot mintegy ezerötszázan látogatják, míg a vártemplomba körülbelül százhúsz ember tér be. mondta el Máthé György.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

templom

szolnok

műemlék

felújítás