Önellátásra képtelen gyermekes családokon segít februártól a GYOD

HelloVidék   
  Megosztom
Önellátásra képtelen gyermekes családokon segít februártól a GYOD

Idén januártól a szociális törvény módosításának köszönhetően– a már meglévő ápolási díjon túlmenően – a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) jogcímén új ellátási formát vezetett be a kormány.

Az új ellátással a vér szerinti vagy örökbefogadott, súlyos fogyatékosságból vagy tartós betegségből adódóan önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápoló szülőket támogatja az állam, olvasható a Szeghalmi Járási Hivatal weboldalán.

Ennek értelmében idén januártól a gyermeküket otthon ápoló szülők egy gyermek ápolása esetén 100 ezer, több gyermek ápolása esetén összesen legfeljebb 150 ezer forint támogatásban részesülnek.

A járási hivatal az ellátást egészen december 31-ig folyósítja, a jogosultsági feltételek vizsgálata nélkül és függetlenül attól, hogy az év második felében esedékes felülvizsgálat alapján a jogosultság megszűnik-e vagy sem.

Az új kérelmek benyújtása a kormányablakok ügyfélszolgálatain, az ügysegédeknél, valamint postai úton lehetséges. A jogosultsági feltételek lényegében azonosak a korábbi ápolási díj során vizsgált szempontokkal, azzal az egy különbséggel, hogy az önellátási képesség mértékét szakértő vizsgálja. A GYOD havi összegéről az Országgyűlés minden esztendőben a központi költségvetésről szóló törvény elfogadásával egyidejűleg dönt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyod

fogyatékosság

örökbefogadás

betegség

gyerek

család

családtámogatás