Önellátásra képtelen gyermekes családokon segít februártól a GYOD

HelloVidék   
  Megosztom
Önellátásra képtelen gyermekes családokon segít februártól a GYOD

Idén januártól a szociális törvény módosításának köszönhetően– a már meglévő ápolási díjon túlmenően – a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) jogcímén új ellátási formát vezetett be a kormány.

Az új ellátással a vér szerinti vagy örökbefogadott, súlyos fogyatékosságból vagy tartós betegségből adódóan önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápoló szülőket támogatja az állam, olvasható a Szeghalmi Járási Hivatal weboldalán.

Ennek értelmében idén januártól a gyermeküket otthon ápoló szülők egy gyermek ápolása esetén 100 ezer, több gyermek ápolása esetén összesen legfeljebb 150 ezer forint támogatásban részesülnek.

A járási hivatal az ellátást egészen december 31-ig folyósítja, a jogosultsági feltételek vizsgálata nélkül és függetlenül attól, hogy az év második felében esedékes felülvizsgálat alapján a jogosultság megszűnik-e vagy sem.

Az új kérelmek benyújtása a kormányablakok ügyfélszolgálatain, az ügysegédeknél, valamint postai úton lehetséges. A jogosultsági feltételek lényegében azonosak a korábbi ápolási díj során vizsgált szempontokkal, azzal az egy különbséggel, hogy az önellátási képesség mértékét szakértő vizsgálja. A GYOD havi összegéről az Országgyűlés minden esztendőben a központi költségvetésről szóló törvény elfogadásával egyidejűleg dönt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyod

fogyatékosság

örökbefogadás

betegség

gyerek

család

családtámogatás