Egyre több pénzt kapnak a magyar családok: nagyon népszerű a gyed extra

MTI   
  Megosztom
Egyre több pénzt kapnak a magyar családok: nagyon népszerű a gyed extra

Egyre több kisgyermekes család életét könnyíti meg a gyed extra és több mint duplájára emelkedett a gyed maximális összege - nyilatkozta az öt éve bevezetett gyed extra eredményéről Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Összegzése szerint a gyed maximális összege a sorozatos minimálbéremelésekkel együtt mára több mint a duplájára emelkedett 2010-hez viszonyítva, így egyre jobban segíti a kisgyermekes családok megélhetését. A gyed extrának köszönhetően pedig több pénz marad a családoknál, hiszen az édesanya munkajövedelme mellett is jogosult a gyedre, a testvér gyed pedig azt is lehetővé tette, hogy megmaradjon a gyermek után járó ellátás akkor is, ha újabb gyermek születik.

A januári minimálbéremeléssel a gyed maximális összege újabb 8 százalékkal, 208 600 forintra nőtt, a diplomás gyed összege pedig alapképzés esetén 104 300 forintra, mesterképzés esetén 136 500 forintra nőtt. Novák Katalin kiemelte:

A gyed maximális összegének emelésén felül a jogosultak köre is jelentősen kibővült az elmúlt években, mert a gyed akkor is jár, amennyiben mindkét szülő visszamegy dolgozni, és már az apák is igénybe vehetik - folytatta. A gyed extra jelentősen megnövelte az édesanyák döntési szabadságát, mert a gyed mellett ma már munkát is lehet vállalni a gyermek féléves korától, vagy akár felsőoktatásban is tanulhat az anya. Utóbbi esetben a diplomás GYED a gyermek kétéves koráig jár. Ezekkel a rugalmasabb szabályokkal a gyedet igénybevevők száma így átlagosan havi 3 ezerrel lett több, mint 2010-ben volt. A családvédelmi konzultációban kapott felhatalmazás alapján a kormány már dolgozik a további családi intézkedéseken, valamint a meglévő családtámogatások erősebb védelmén - mondta Novák Katalin.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyed

gyed extra

család

családtámogatás