Elkeserítő adatok: több ezer dolgozó hiányzik a magyar egészségügyből

Világgazdaság   
  Megosztom
Elkeserítő adatok: több ezer dolgozó hiányzik a magyar egészségügyből

Az egészségügyi szakdolgozók 3511 álláshelye volt üresen 2017-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egészségügyi évkönyvének adatai szerint, a legtöbb ápoló a kórházakból hiányzott. A betöltött teljes munkaidős és időszakos szakdolgozói állások száma több mint 95 ezer volt - írja a Világgazdaság.

A Világgazdaság szerint 2017-ben 40,6 ezer orvosi pozíció volt, melyből 1600 álláshelyre nem találtak orvost. Egy évvel korábban a betöltetlen álláshelyek száma még 1800 volt, így némi javulás volt megfigyelhető. A KSH azonban megjegyzi, hogy az optimális működéshez legalább 42,2 ezer orvosra lenne szükség hazánkban.

A fekvőbeteg-ellátó intézményekben 2600 betöltetlen szakdolgozói állás volt, melyből 1600 pozíciót Budapesten hirdettek meg. A KSH szerint 50,7 ezer szakápoló, műtős és asszisztens dolgozott a kórházakban, azonban a megfelelő működéshez 53,6 ezer dolgozóra lenne szükség. A járóbeteg-szakellátásban 320 orvosi és 300 szakdolgozói álláshely volt betöltetlen.

1661 betöltött álláshely volt a belgyógyászaton és 145 állt üresen. Ezeken az osztályokon 5500 ápolói állás volt betöltött, és több mint 330 pedig üres. A gyermekgyógyászaton 1068 pozícióban dolgozott orvos, azonban 104 álláshely volt üres. Általánosságban elmondható, hogy minden szakosztály küzd az orvoshiánnyal.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészségügy

kórház

dolgozó

ápoló

orvos

ksh