Több ezer kóborkutyát lőnek ki a vadászok: ezekben a megyékben a legdurvább a helyzet

HelloVidék   
  Megosztom
Több ezer kóborkutyát lőnek ki a vadászok: ezekben a megyékben a legdurvább a helyzet

Tizenötször annyi a kóbor kutya, mint amennyi a gyepmesteri telepeken elfér - derül ki a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének friss tanulmányából. Mészáros Gabriella a szervezet elnöke átfogó, államilag támogatott ivartalanítási programot sürget - írja az Infostart.

Sok a kóbor kutya Magyarországon, már nem elsősorban a fővárosban, hanem sokkal inkább Nógrád, Borsod, Szabolcs, Hajdú-Biharban és Heves megyében jelentkezik a probléma. Mészáros Gabriella, a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének elnöke 647 települést, 80 ebrendészeti telepet keresett fel Nyírmadától Szombathelyig, elbeszélgetett az emberekkel, felmérte a kóbor állatok számát.

A szakértő szerint az állami ebrendészeti aránytalanul drága és elavult. Mészáros Gabriella hangsúlyozta:

amit bár a törvényalkotó a települési önkormányzatokra testált, ők azonban „magukra maradtak a problémával”. Mint mondta: a gyepmesteri telepeken csupán 2000 önkormányzati fenntartású férőhely van, az utcákon pedig minimum 30 ezer kóborkutya van, számuk pedig egyre csak nő.

Mészáros Gabriella hozzátette a kóbor kutyák bár szabadon, sokszor falkákba verődve élnek életkörülményeik mégsem kielégítő. Betegségek támadják meg őket, autóbaleset áldozatai lehetnek, a gyepmesteri telepeken pedig 14 nap után elaltathatják őket. A vadászok évente legalább 5000 kóbor kutyát lőnek ki. A Magyar Állatvédők Országos Szervezetének elnöke hangsúlyozta átfogó,

A szakértő tanulmányában részletezi: az állatokat elfognák, ivartalanítanák, majd visszahelyeznék az élőhelyére. Mészáros Gabriella hozzátette a civil szervezetek 5-6 ezer kutyát tudnak befogadni és gazdát találni számukra, kimenteni őket a gyepmesteri telepekről, ám ez a szám is csak kis hányada az országban élő kóbor kutyák sokaságának.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kóbor

kutya

állat

gyepmester