Elkerülhető a baj: erre kell felkészítened a gyermekedet az iskola előtt

HelloVidék   
  Megosztom
Elkerülhető a baj: erre kell felkészítened a gyermekedet az iskola előtt

Szülőként nap, mint nap attól félünk, hogy gyermekünket bántódás éri, akár az iskolában, akár az utcán, hazafelé jövet. Tudjuk, hogy nem lehetünk mindig mellettük, éppen ezért fontos, hogy felkészítsük arra, hogy nem vár vészhelyzetekben miként cselekedjen.

Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint elsősorban a szülők feladata az, hogy olyan biztonsági tanácsokkal lássák el gyermekeiket, amelyeket a való életben hatékonyan tudnak alkalmazni, s így csökkenteni tudják az esetleges támadások, rablások, bántalmazások kockázatát. Éppen ezért összegyűjtött 11 önvédelmi tippet, amit érdemes átbeszélni tini gyermekünkkel.

  1. Értessük meg gyermekünkkel, hogy elengedhetetlen, hogy mindig a megbeszélt útvonalon közlekedjen, és szóljon, hogy mikor indul el az iskolából, így várhatóan azt is tudni fogja a szülő, hogy mikor érkezik meg. Ha tisztában van az édesanya és édesapa azzal, hogy merre jön haza a gyerek, ha nem várt késés következik be, a szülő a bejáratott útvonalon tudja megnézni, nem történt-e baja. A biztonságos hazaút nyomon követését számos okos alkalmazás is segíti, érdemes a szülők és a gyerekek telefonjára telepíteni ezek közül egyet, hogy aztán a GPS adatok segítségével nyomon tudjuk követni, hogy tini gyermekünk merre jár.
  2. Kérjük meg, hogy lehetőség szerint kerülje el a parkos, fás, sötét útszakaszokat, aluljárókat, és fokozott figyelemmel haladjon át a lépcsőházakon, megállókon. A közlekedési eszközön mindig a sofőrhöz közel foglaljon helyet a közlekedő folyosóhoz közel eső ülésen.
  3. Ha van rá lehetőség, az osztálytársakkal együtt induljon haza, ha többen vannak, kisebb az esély a támadásra, illetve ha baj van, könnyebben tudnak segítséget hívni. Legyen figyelmes útközben. Figyelje meg kikkel utazik együtt. Tükröződő felületeken megfigyelheti, hogy valaki követi-e vagy sem. Ha azt érzi, hogy valami nincs rendben, telefon jelezzen szüleinek, kérje felnőtt segítségét.
  4. Beszéljük meg gyermekünkkel, hogy az értéktárgyait soha ne tartsa látható helyen. A telefont, pénztárcát mindig a belső zsebbe tegye, így csökken a kockázata annak, hogy a rablók egyszerűen kikapják a kezéből. Működjön együtt, ha a rabló nagyobb és erősebb nála, az értéktárgyak pótolhatóak, a testi épség a legfontosabb.
  5. Nem szabad, hogy a hazafelé úton a gyerek mozgása korlátozva legyen, fontos, hogy mindig legyen legalább egy szabad keze, amivel védekezni, kapaszkodni tud. Ha van a héten olyan nap, amikor a hátizsák mellé még jól megpakolt tornazsákot és gitártokot is magával kell vinnie, törekedjünk arra, hogy segíteni tudjunk neki az iskolából a külön órákra, onnan pedig biztonságosan haza jutni.
  6. Az iskolából kilépve a gyerekek gyakran bedugják a fülükbe a fülhallgatót, benyomják kedvenc zenéjüket és még a kapucnijukat is a fejükbe húzzák, hogy teljesen kizárják a külvilágot. Ez azonban rendkívül veszélyes, hiszen elvonja a figyelmüket a körülöttük zajló eseményekről, baleseteket okozhatnak, rablások könnyű áldozataivá válhatnak azáltal, hogy megszűnik a periférikus látásuk és a környezeti hangokra sem tudnak reagálni.
  7. Érdemes már egészen kicsi, óvodás korú gyermeknek is megtanítanunk az édesanyja, vagy édesapja telefonszámát. Iskolás fiatal esetén pedig elengedhetetlen, hogy fel tudja hívni a 112-t és el tudja mondani a legfontosabb információkat magáról, arról, hogy hol van, hogy milyen veszélyben érzi magát és meg tudja adni szüleinek is az elérhetőségét.
  8. Amennyiben nem tud telefonálni és lehetősége van rá, minden esetben egyenruhásoktól kérjen segítséget. A rendőrön, a tűzoltón és a mentőn kívül jó választás lehet bevásárlóközpontban egy biztonsági őrhöz, tömegközlekedésen pedig a buszsofőrhöz fordulni probléma esetén.
  9. „Az idegenektől nem fogadunk el semmit” alapelvet minden gyermek ismeri, érdemes ezt azonban kiegészítenünk néhány plusz információval. Attól ugyanis, hogy a gyerek valakinek naponta köszön, az illető még nem az ismerőse, így nem bízhat meg benne, nem mehet el vele és nem fogadhat el tőle semmit.
  10. Táskára, kabátra látható helyre soha ne írjuk fel gyermekünk nevét, hiszen az adatait könnyen leolvashatják róla. A beszélgetés során mutassunk rá arra, hogy az, hogy valaki a nevén szólítja, még nem jelenti azt, hogy ismeri is az illető.
  11. Ne feledjük, bár a legjobb önvédelem a veszélyforrás elkerülése, érdemes a gyereknek fizikailag is megtanulnia védekezni. Már három-négy hónapos önvédelmi oktatáson való részvétel során is el tudja sajátítani azokat a technikákat, amelyek segítségével vészhelyzetben eredményesen meg tudja védeni magát, így akár már a nyári szünetet is felkészülten köszöntheti majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

család

gyermek

iskola

támadás

önvédelem