Kisállatot tartanál a lakásban? Ilyen hatással lesz a gyerekre

HelloVidék   
  Megosztom
Kisállatot tartanál a lakásban? Ilyen hatással lesz a gyerekre

Ritka az olyan szülő, akinek legalább egyszer ne kellett volna döntést hoznia arról, hogy a kisgyermekének hány éves korában engedélyezi az állattartást. Egy kis élőlény befogadása és gondozása amellett, hogy rengeteg felelősséggel jár, megfelelő körültekintés hiányában akár fertőzésveszélyes is lehet.

Dr. Kovács Ilona, a Duna Medical Center allergológusa segítségével válaszolt a szülőkben felmerülő leggyakoribb kérdésekre a kisállattartással kapcsolatban:

Hány éves korban érdemes befogadni az első kiskedvencet?

Ha van lehetőségünk az állatok udvaron tartására, akkor már 2-3 éves korban befogadhatjuk az első kis kedvencet, ha viszont nincs, érdemes megvárni, amíg a gyermek eléri az 5-6 éves kort. Ez azzal indokolható, hogy a gyermekek immunrendszere fokozatosan alakul ki, így 2-3 éves korig igen fogékonyak a fertőzésekre és az allergia is kialakulhat. Dr. Kovács Ilona hangsúlyozza, hogy nagy testű állatot még ilyenkor sem ajánlott választani, hiszen a gyermekek általában 12 éves korukra érik el a felnőttkorra jellemző immunitást.

A kertes házban élőknek könnyebb dolguk van, komolyabb körültekintéssel azoknak kell eljárniuk, akik lakásban tartanak állatot. Bárhol lakjunk is, azt szem előtt kell tartanunk, hogy a kisgyermekek mindent a szájukba vesznek, mindent alaposan megfognak, megsimogatnak, és közben a kezüket is kézmosás nélkül a szájukba veszik. Az állatoknak nemcsak a szőre, de a nyála, a váladékai, és az ürüléke is betegségeket okozhat és allergizálhat.

Igaz az, hogy az állattartás elősegíti a gyerekek immunrendszerének fejlődését?

A ma ismert vizsgálatok nem támasztják alá, hogy az állattartásnak szerepe volna az immunrendszer erősítésében. Sajnos az sem igaz, hogy azok a gyerekek, akik kisgyerekként egy háztartásban éltek egy macskával ellenállóbbak az asztmás tünetek kialakulásával szemben. Az allergiára hajlamos családokban, ha az egyik szülő allergiás, akkor 40%, ha mindkét szülő allergiás, akkor 60-80% az esély arra, hogy az utód is allergiás lesz. Dr. Kovács Ilona arra figyelmeztet, hogy a lakásban tartott állattól az allergiás, asztmás betegségek kialakulásának esélye lényegesen megnő.

Ha az állat egészséges, minden rendben van?

A családi kedvencek egészségi állapotára nem csak abban az esetben kell odafigyelnünk, ha egy kisgyerek közelében élnek. Azonban ilyenkor még körültekintőbbnek kell lennünk, hiszen még egy rendszeresen ellenőrzött háziállat is terjeszthet betegségeket. Még akkor is, ha a kötelező és ajánlott oltásokat megkapta, ráadásul a gazdája a féreghajtást, illetve a bolha- és kullancsriasztást is komolyan vette.

Az állatok többféle betegséget terjeszthetnek anélkül, hogy ők maguk betegek lennének. A legnagyobb veszélyforrást az olyan esetek jelentik, amikor a gyerek kapcsolatba kerül az állat székletével, vagy szőrével. Például beletúr a macskaalomba, vagy megnyalja a kutyát. Ezekben az esetekben azonnal meg kell mosnunk a gyerek kezét és ki kell öblítenünk a száját, továbbá szükség esetén cseréljük le a ruháját.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kisállat

állat

kutya

macska

család

gyerek

gyerekek