Kisállatot tartanál a lakásban? Ilyen hatással lesz a gyerekre

HelloVidék   
  Megosztom
Kisállatot tartanál a lakásban? Ilyen hatással lesz a gyerekre

Ritka az olyan szülő, akinek legalább egyszer ne kellett volna döntést hoznia arról, hogy a kisgyermekének hány éves korában engedélyezi az állattartást. Egy kis élőlény befogadása és gondozása amellett, hogy rengeteg felelősséggel jár, megfelelő körültekintés hiányában akár fertőzésveszélyes is lehet.

Dr. Kovács Ilona, a Duna Medical Center allergológusa segítségével válaszolt a szülőkben felmerülő leggyakoribb kérdésekre a kisállattartással kapcsolatban:

Hány éves korban érdemes befogadni az első kiskedvencet?

Ha van lehetőségünk az állatok udvaron tartására, akkor már 2-3 éves korban befogadhatjuk az első kis kedvencet, ha viszont nincs, érdemes megvárni, amíg a gyermek eléri az 5-6 éves kort. Ez azzal indokolható, hogy a gyermekek immunrendszere fokozatosan alakul ki, így 2-3 éves korig igen fogékonyak a fertőzésekre és az allergia is kialakulhat. Dr. Kovács Ilona hangsúlyozza, hogy nagy testű állatot még ilyenkor sem ajánlott választani, hiszen a gyermekek általában 12 éves korukra érik el a felnőttkorra jellemző immunitást.

A kertes házban élőknek könnyebb dolguk van, komolyabb körültekintéssel azoknak kell eljárniuk, akik lakásban tartanak állatot. Bárhol lakjunk is, azt szem előtt kell tartanunk, hogy a kisgyermekek mindent a szájukba vesznek, mindent alaposan megfognak, megsimogatnak, és közben a kezüket is kézmosás nélkül a szájukba veszik. Az állatoknak nemcsak a szőre, de a nyála, a váladékai, és az ürüléke is betegségeket okozhat és allergizálhat.

Igaz az, hogy az állattartás elősegíti a gyerekek immunrendszerének fejlődését?

A ma ismert vizsgálatok nem támasztják alá, hogy az állattartásnak szerepe volna az immunrendszer erősítésében. Sajnos az sem igaz, hogy azok a gyerekek, akik kisgyerekként egy háztartásban éltek egy macskával ellenállóbbak az asztmás tünetek kialakulásával szemben. Az allergiára hajlamos családokban, ha az egyik szülő allergiás, akkor 40%, ha mindkét szülő allergiás, akkor 60-80% az esély arra, hogy az utód is allergiás lesz. Dr. Kovács Ilona arra figyelmeztet, hogy a lakásban tartott állattól az allergiás, asztmás betegségek kialakulásának esélye lényegesen megnő.

Ha az állat egészséges, minden rendben van?

A családi kedvencek egészségi állapotára nem csak abban az esetben kell odafigyelnünk, ha egy kisgyerek közelében élnek. Azonban ilyenkor még körültekintőbbnek kell lennünk, hiszen még egy rendszeresen ellenőrzött háziállat is terjeszthet betegségeket. Még akkor is, ha a kötelező és ajánlott oltásokat megkapta, ráadásul a gazdája a féreghajtást, illetve a bolha- és kullancsriasztást is komolyan vette.

Az állatok többféle betegséget terjeszthetnek anélkül, hogy ők maguk betegek lennének. A legnagyobb veszélyforrást az olyan esetek jelentik, amikor a gyerek kapcsolatba kerül az állat székletével, vagy szőrével. Például beletúr a macskaalomba, vagy megnyalja a kutyát. Ezekben az esetekben azonnal meg kell mosnunk a gyerek kezét és ki kell öblítenünk a száját, továbbá szükség esetén cseréljük le a ruháját.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kisállat

állat

kutya

macska

család

gyerek

gyerekek