Allergiás vagy, de imádod a kutyákat? Van megoldás: mutatjuk a hipoallergén fajtákat

Liszkai Attila   
  Megosztom
Allergiás vagy, de imádod a kutyákat? Van megoldás: mutatjuk a hipoallergén fajtákat

Vannak, akik bár allergiások a kutyaszőrre, mégis imádják a négylábúakat. Az ő számukra megoldást jelenthet, ha hipoallergén ebet választanak. Általános tévhit, hogy ezeknél a kutyáknál egyáltalán nem léphet fel allergiás reakció: ez attól függ, hogy az ebnek mennyire hullik a szőre, és gazdája mennyire érzékeny. Ha allergiás gazdi hipoallergén kutyát tart, akkor részlegesen, vagy akár teljesen is megszűnhetnek az allergiás tünetek.

A Doggowner cikke szerint a kutyák sok allergéneket tartalmazó szőrt hullajtanak nap, mint nap, ez a hipoallergén kutyák bundájában is megtalálható, de ezek a fajták sokkal kevésbé vedlenek. Az, hogy milyen hipoallergén kutyafajtát érdemes tartania a gazdiknak több mindentől függ. Ahhoz, hogy kiválasszuk a legmegfelelőbb fajtát, előbb érdemes megvizsgálnunk néhány kérdést:

Elég nagy az otthonunk?

Nem mindegy, hogy lakásban, vagy kertes házban élünk. Ha lakásunk van, akkor jobb, ha kistestű kutyát választunk, mivel a nagytestű ebnek nehezen viselik el a kis területet, ráadásul ha nagy, energikus kutyát választunk, azt a lakásunk fogja bánni. Kertes ház esetében ajánlott az energikusabb – akár kis vagy nagytestű – kutyák tartása, mivel a kertben van helyük rohangálni és játszani, azaz levezetni a mozgásigényüket.

Van kicsi gyermekünk?

Érdemes nagyobb testű kutyát választani, amennyiben kisgyermekünk van mivel az ilyen fajták nyugodtabbak, határozottabbak, mint a kistestűek. Utóbbiaknál ráadásul fennáll a lehetősége annak, hogy megijednek a gyermektől, és agresszívan lépnek fel ellene. Ha jó nevelésben részesült a kutya, akkor ez a szempont nem mérvadó.

Mennyire aktív kutyára vágyunk?

Ha olyan ebet szeretnénk, amivel együtt futhatunk és játszhatunk, akkor érdemes energikus kutyafajtát választanunk, ha viszont ölelgetni való szőrmókot akarunk, akkor egy kistestű, de nyugodtabb fajta az ideális. Szerencsére sok hipoallergén fajta létezik, így mindenki megtalálhatja köztük az igényeinek megfelelőt. Mutatjuk melyik az a 12 fajta, ami a legmegfelelőbb lehet az allergiás gazdiknak.

1. Uszkár

Az uszkár egy francia fajta, ami újra és újra kiemelkedő eredményeket ér el a kutyaversenyeken az egész világon. Az uszkárok kecsesek, okosak, és rendkívül könnyű képezni őket. Könnyen megtaníthatók arra, hogy betartsák a házi szabályokat, sőt akár speciális feladatokat, trükköket is képesek elsajátítani. Az uszkárok nagyon barátságosan viselkednek más állatokkal, emberekkel, és akár idegenekkel is. Atlétikus, mégis nagyon nyugodt ebek. Mivel rendkívül gyorsan tanulnak, akár kezdő gazdiknak is jó választás lehet ez a fajta.

2. Yorkshire Terrier

Az angol származású Yorkshire Terrierek kifejezetten nem jönnek ki más állatokkal, és családi kutyának sem alkalmasak, mivel a kisgyerekeket sem kedvelik. Kistestűek és nagyon energikusak. Jól elvannak magukban, ennek köszönhetően ideális választás a kis lakásokban élőknek. Kis testük miatt nem okozhatnak sok gondot a lakások berendezésében sem.

3. Törpe Schnauzer

A Törpe Schnauzerek a Terrierek fajtájába tartoznak, rendkívül szófogadóak, és gyönyörű bundával vannak megáldva. Nagyon éberek, és szeretik a gyerekeket, így ideálisak családoknak is, bár fontos, hogy kisgyerek mellett ne hagyjuk felügyelet nélkül, mert rettentő energikusak. Más állatokkal is jól kijönnek, nem jellemző rájuk az agresszív viselkedés. A Törpe Schnauzerek élénkek, nem ismernek félelmet és nagyon szófogadóak, épp ezért jó választás a lakásban élőknek is, bár sokat ugatnak, ez pedig zavaró lehet a szomszédoknak.

4. Si-cu

A Si-cu kistestű, kínai kutyafajta. Nagyon élénkek és energikusak, de előszeretettel fekszenek a gazdáik ölében is. Sok törődést és figyelmet igényelnek, és kifejezetten sokat ugatnak, ez azonban nem az intelligencia hiányából ered, ugyanis ők az egyik legokosabb kutyafajta. Más ebekkel ellentétben, ők nagyon jól kezelik a környezetváltozást. Nagyon fontos, hogy vigyázzunk, mivel etetjük őket, mivel hajlamosak rendkívül válogatóssá válni.

5. Havannai pincs (Havanese)

A Havannai pincsek Kubából származnak. Kistestűek, és kifejezetten szeretetéhesek, szőrük nagyon finom, selymes, főleg ha rendszeresen keféljük bundájukat. Nagyon jól tarthatóak lakásban, nem csak méretükből adódóan, hanem azért is, mert sokkal kevesebbet ugatnak, mint más kutyák. Rendkívül barátságosak gyerekekkel és más kutyákkal is, ráadásul nagyon gyengédek és játékosak, így könnyen beilleszkednek a családba.

6. Soft Coated Wheaten Terrier

A Soft Coated Wheaten Terrierek házőrzésre termettek: közepes termetűek, nagyon okosak, és sokat ugatnak. Ahogy a név is elárulja, bundájuk nagyon selymes és puha. Kedvelik a gyerekeket és más kutyákat, bár a macskákkal nem jönnek ki jól. Nagyon nagy a mozgásigényük, rendkívül játékosak, de mivel automatikusan üldözőbe veszik a macskákat, ajánlott pórázon sétáltatni őket.

7. Portugál Vízikutya

Ezt a fajtát redetileg halászkutyaként tartották, mivel jól úszik és búvárkodik, ráadásul nagyon okos. A halászok arra használták, hogy visszaterelje az elszökött halakat a hálóba, vagy az elmerült hálót visszahozza a felszínre. A Portugál Vízikutyák nagyon barátságos mindenkivel; jól kijönnek a gyerekekkel, más kutyákkal, sőt még a macskákkal is. Bizalmatlanságot egyedül az idegenek keltenek bennük. Bár szeretik a gyerekeket, ne hagyjuk felügyelet nélkül játszani őket, mivel néha túl játékossá válhatnak. Csendes ebek; nagyon keveset ugatnak, de igénylik mások figyelmét, legyen az akár ember, akár egy másik állat.

8. Bichon Frise

A Bichon Frise fajta spanyol és francia származással büszkélkedhet. Kistestűek, élénkek és játékosak, de ennek ellenére nem jellemző rájuk, hogy dühbe gurulnának, vagy megrémülnének más állatoktól. Bár idegenekkel barátságosak, előfordul, hogy a gyerekektől megijednek, ilyenkor pedig agresszívvá válhatnak. Ahhoz, hogy nyugodtabbak legyenek, oktatás szükséges, akárcsak ahhoz, hogy ne harapjanak vagy ugassanak túl sokat.

9. West Highland White Terrier (Westie)

A Westie-k a Skót terrierek fajtájába tartoznak, és mivel rendkívül élénkek, nem bírják jól a szűk tereket, inkább a szabadban szeretnek rohangálni. Hófehér bundájuk könnyen összekoszolódhat, így időt kell szánni a tisztogatásukra, ha meg akarjuk tartani szőrük fehérségét. Eltérően a többi kistestű kutyától a Westie-k nem tűrik sokáig, ha felveszik, ölben tartják őket. Nagy a mozgásigényük, de odabent is jól érzik magukat, ha a családdal vannak, vagy sok ember veszi körül őket. Igénylik a társaságot; ha sokat vannak egyedül, akkor szomorúvá és levertté válnak.

10. Máltai selyemkutya (Maltese)

A máltai selyemkutyák kistestűek, és igazi ölebek: nagyon szeretik, ha ölelgetik, szeretgetik őket. Hasonlóan a legtöbb kistestű kutyához, a máltai selyemkutyák is könnyen megijednek a gyerekektől, és akár meg is kaphatják őket, így nem ajánlott egyedül hagyni őket. Ettől függetlenül ezek a kutyák nagyon barátságosak más kutyákkal és a macskákkal is. Mozgásigényük nem túl nagy, így lakásban is jól érzik magukat. Ez a fajta elsősorban lakásban élő egyedülállóknak, vagy pároknak lehet jó választás.

11. Szamojéd (Samoyed)

A Szamjéd a tökéletes családi kutya, amennyiben nyugodt, közepes termetű kedvencet szeretnénk, aki jól kijön a gyerekekkel. Annak ellenére, hogy nyugodtak, szükségük van a mozgásra: ha nem sétáltatjuk, vagy játszunk velük, energiájukat lyukak ásásával vezetik le. Hófehér szőrük van, amit érdemes rendszeresen kefélni, hogy szép maradjon. Más állatokkal jól kijönnek, ez alól csak a náluk kisebb termetű kutyák jelentenek kivételt. Amennyiben azonban együtt nőnek fel egy kisebb ebbel, ez sem jelenthet problémát.

12. Airedale Terrier

Az Airedale Terrier a legnagyobb és az egyik legokosabb alfaja a terriereknek. Az Airedale-ek szeretik az embereket, és családban is kifejezetten jól érzik magukat. Nagyon sok mozgásra van szükségük: imádnak játszani és futni, ha ezt nem tudják kiélni, akkor sok problémát okozhatnak a ház körül. Mivel nagyon energikusak és ösztönösen védik a területüket, kitűnő házőrzőnek számítanak. Más állatokat nem igazán tűrnek meg maguk mellett, sőt agresszívvá is válhatnak, ha azonos nemű kutyával találkoznak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

hipoallergén

allergia