Autokráciából jeles: erre tanítják a fiatalokat egy Nyíregyházi iskolában

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Autokráciából jeles: erre tanítják a fiatalokat egy Nyíregyházi iskolában

Arany minősítést és meghívást kapott a gyomaendrődi országos diákszínjátszó fesztiválra a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola Zsöllye Színköre. Előadásukban egy német film átdolgozását, A hullám című drámát állították színpadra. A főszerepet alakító Garaj Bernadett, tehetséges nyíregyházi diák már hosszú éve oszlopos tagja a csapatnak, valamint a jövőben is színészi pályán képzeli el magát.

Autokrácia, vagyis önkényuralom, egyeduralom - a kifejezés köré épült a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola Zsöllye csoportjának előadása az Országos Diákszínjátszó Egyesület nyíregyházi találkozóján. Az intézmény keretein belül alakult a csoport, Zsöllye Színkör néven már két éve aktívak a diákok. Nyíregyházi színjátszó és színház kedvelők fiatalokból áll, tizennégy középiskolás tanuló a tagja, főleg tizedekesek és tizenegyedikesek, akik tanulmányaik mellett hetente egyszer háromórás próbákra találkoznak.

Tavaly egy szerkesztett műsorral készült a csapat, de már akkor elhatározták, hogy a következő évben egy teljes darabbal, valamilyen drámával lépnek színpadra a találkozón. Azért is volt ez a terv, mert ebben az esetben egy diák egy figurát alakít a darab elejétől a végéig. Mendler Mónika, színész-drámapedagógus még tavaly májusban kezdte a megfelelő dráma kiválasztását, végül egy német filmre, a Hullámra esett a választása.

Utána néztem az interneten és megtaláltam, hogy Tasnádi Istvánnak is van egy változata, amit színpadra szánt. Ezt megtaláltam, bevittem a diákoknak órára és teljesen el voltak ájulva tőle, így találtuk ezt a darabot

- mesélte a rendező.

A darab egy átalagos középiskolai osztályról, akiknek többek között az autokrácia fogalmával kell megismerkedniük egy projekthét keretében. A tanárnő azonban nem a hagyományos megközelítést választja arra, hogy a diákok megtudják mit takar az önkényuralom, azt akarta elérni, hogy a tanulók saját bőrükön tapasztalják meg. A film leírásából kiderül mi lesz a kísérlet vége, “megvalósul a fordított pedagógiai rémálom: mindenki engedelmeskedik”. Először csak lelkesek a diákok, hallgatnak és figyelnek a tanárra, ez az összefogás már annyira kihat a közösségre, hogy egyenruhát kezdenek hordani, pár nap után az osztály minden tagjának fehér ingben kell iskolába járni. A következő nap egy nevet is kitalálnak maguknak, ők lesznek a “Hullám” és egy saját köszönést is kitalálnak.

A történet talán itt kezd durva cselekménybe fordulni, vannak ugyanis olyan diákok, akik nem hajlandók felvenni az egyenruhát és egységesen köszönni. Ők persze kevesebben vannak. A fehér ingesek elkezdik kirekeszteni őket, ezért az iskola vezetőségéhez fordulnak. A darab utolsó jelenete egy gyűlés, ahol az autokráciát oktató tanárnő, a fehér ingesek és az iskola vezetése is részt vesz. A tanár ekkor szeretné leállítani a csoportot, bebizonyítva ezzel azt, hogy már pedig diktatúra bármikor kialakulhat, akár a jelenkorban is. Van azonban egy diák, aki annyira görcsösen ragaszkodna a csoporthoz, hogy végül öngyilkos lesz, mikor megtudja, hogy a csapatnak vége és csak egy kísérlet volt.

Nem magukat alakították egyértelműen a diákok, de mivel ugyanazt a korosztályú gyerekeket játszották a színpadon, ezért ötletből nem volt hiány, csak úgy záporoztak, főleg az ilyen poénosabbak. Inkább lenyírbálni kellett ezeket, hogy azért nem kell ennyi bele, mert azért komoly történetről van szó. Először végig mentünk az olvasópróba folyamaton, akkor mondták az ötleteket, de több jelenetet kivágtam és átírtam benne, így a vége sem olyan lett, mint amit megírt a szerző, de minden gördülékenyen ment és nagyon jó ötleteket hoztak a srácok is

- folytatta Mendler Mónika.

A darabot még biztos láthatja a közönség, a Határtalan Színjátszó Fesztiválon májusban Nyírbátorban, majd a háromnapos találkozó után kiderült, hogy miután arany minősítést kapott az előadás, a gyomendrődi országos találkozóra is meghívást kaptak a nyíregyházi diákszínészek. A tanárnőt egy helyi gimnazista alakította, aki már több éve a művészeti intézmény tagja, Garaj Bernadett.

A társadalmi berendezkedések között a diktatúra volt a középpontban, aminek én voltam a projektvezető tanára és megismerhettük a diktatúra előnyeit és hátrányait is. Pozitívumként átélhettük az összetartást, nagyon egyben volt a csapat, de a darabon kívül is egyébként, viszont a negatív tapasztalatok még jobban előtérbe jöttek a végén, mert nagyon elfajult az egész szituáció és lett egy nagy tragédia a végén. Nekem nagyon szimpatikus volt már az elején is a darab, nem ismertem a történetet, de mikor már először megtartottuk az első olvasópróbát már akkor nagyon tetszett. Szerintem nem is csak nekem, hanem az egész csoportnak. Így már az elején eldőlt, hogy ezzel nagyon szívesen dolgozunk. Azoknak, akik diákokat játszottak még könnyebb volt elhelyezkedni a karakterben, én egy tanárt játszottam, de mivel mi is sok tanárral vagyunk kapcsolatban a mindennapokban, így sikerült

- mesélte a diákszínjátszó.

A felkészülés körülbelül 3-4 hónapot vett igénybe, azonban az utolsó másfél hét elég intenzívre sikeredett, akkor már minden nap találkoztak a Zsöllye tagjai. Garaj Bernadett hét éve tagja a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola, vagy ahogy ők hívják, a “Vlami” színjátszó csoportjának. Amikor először, akkor még nem voltak komoly tervei, azóta viszont már máshogy gondolja.

Most már vannak konkrét ambícióim és céljaim, amiket remélem, hogy meg is tudok valósítani a közeljövőben. Szeretnék gimnázium után színművészeti egyetemre menni és színésznek tanulni. Ezen a pályán szeretnék elhelyezkedni. A színjátszókör nagyon sokat segít ebben, plusz már több éve Mendler Mónika rendezőnk is nagyon jól ki tudja hozni az emberekből, amit lát és érez bennünk és ennek is köszönhető, hogy szerintem sokat fejlődtem az évek alatt. Most kaptam néhány építő kritikát a színházi játékomra, amit remélem tudok majd alkalmazni. Szerintem egy olyan kilencven százalékban pozitívak voltak a visszajelzések a nézőktől a Hullám kapcsán. Számítottunk rá, hogy mivel egy fiatalok mindennapját bemutató darab, ezért voltak benne poénos részek. Ahogy hallottuk a takarásból, ezeket jól vette a nézőközönség is, sikerült megnevettetni őket. A végén pedig számítottunk a katarzis élményre és azt hiszem, hogy az is sikerült

- meséli Garaj Bernadett az előadás után.

A fesztivál hagyományai szerint az országos találkozó kétlépcsős, először regionális találkozókat szerveznek, ebből összesen nyolc van, az észak-alföldinek adott otthon Nyíregyháza

A találkozó célja nem a versengés, az volt a lényeg, hogy mind a tizennégyen tudjanak olyan feladatot ellátni, amiből a következő lépést megtehetjük. Tavaly még csak egy-egy epizód feladat jutott diákonként, most az volt a cél, hogy a színészi jelenlétet megtapasztalják. Nagyon örültünk a közönség reakcióira, mert érezhető volt a feszültség és úgy vettük le, hogy tetszett nekik

- tette hozzá Mendler Mónika.

A Hullám című darab arany minősítést kapott a régiós találkozón és a darab meghívást kapott a kapott a gyomaendrődi országos diákszínjátszó fesztiválra, április közepére. Erre az alkalomra olyan előadásokat válogatnak a szervezők, amelyek a közösség erejét, a közösség élményét tudják bemutatni a színház eszközéinek segítségével. A regionális találkozót szervező Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola koreográfusa, Demarcsek Dániel munkájáért is elismerést kapott az Országos Diákszínjátszó Egyesülettől.

Fotók: Nagy Boglárka

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

vásárhelyi lászló alapfokú művészeti iskola

zsöllye színkör

vásárhelyi lászló alapfokú művészeti iskola zsöllye színkör

garaj bernadett

nyíregyháza

országos diákszínjátszó egyesület

gyomaendrődi országos diákszínjátszó fesztivál

színjátszás

művészet

autokrácia

önkényuralom

egyeduralom

mendler mónika