Új vidékfejlesztési misszió: rendhagyó fejlesztés debütál Békésben

Steiner Petra   
  Megosztom
Új vidékfejlesztési misszió: rendhagyó fejlesztés debütál Békésben

Sokszor hivatkoznak úgy a gyerekekre, mint a jövő zálogaira, ők teszik majd jobbá és élhetőbbé a világot, akikre méltán lehet büszke a jelen társadalma. A változásnak azonban itt és most kell elkezdődnie, különben a legfiatalabb generációba vetett hit pusztán egy sci-fi film forgatókönyve marad. A Békés megyei Zöld Sziget Játszóház program egy jó példa arra, hogyan formálható a legkisebbek szemlélete úgy, hogy azzal az elérni kívánt jövő ne csak álom, hanem valóság lehessen.

Minél idősebb valaki, annál nehezebben formálható, mert a berögzült szokásoktól, életviteltől nehéz elrugaszkodni. Sokan azt mondják, hogy egy tudatos változtatás két hét alatt válik természetessé, azonban sok felnőtt már jóval korábban elhasal a cél előtt. Nem reménytelen a felnőtt társadalom szemléletformálása, azonban ennél sokkal fontosabb és eredményesebb, hogyha az éppen felcseperedő nemzedéket célozzák meg. A színes, vidám játékokba bújtatott környezettudatosságra való nevelés, a hulladékmegelőzés és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára való felhívás szinte játszva lesz a kicsik mindennapjának részévé, erre tanít a Fenntartható Térségért Alapítvány (FETA) által megalkotott Zöld Sziget Játszóház programja.

A szemléletformáló játszóház először a 2018-as Békéscsabai Kolbászfesztiválon debütált, ahol a hatalmas igény mellett rögvest pozitív fogadtatásra talált a kezdeményezés. A FETA elnöke a HelloVidék kérdésére kifejtette: „Magam is szülő vagyok, és tudom, hogyha a gyerek játszik, addig a szülőnek is jó, hogyha valami olyat csinálhat, ami őt érdekli. A fesztiválokon nézegethetik a termékeket, megkóstolhatják a helyi termelők termékeit, amíg mi vigyázunk a gyerekekre.” A projekt az ITM támogatásával valósulhatott meg, azonban a FETA elnöke kiemelte, bár az összes játék csak áprilisra készül majd el, fontosnak tartották, hogy már sokkal korábban bemutatkozzanak a célközönségnek.

A gyerekek részéről nem számítottunk arra, hogy ők kifejezetten a mozgásos játékokat értékelik majd. Ilyen a horgászós játék, ahol a halakat kell kihorgászni, amiknek az alján vannak a hulladék kategóriái, vagy az ugróiskola, ahol a hulladéktípusokat kell a megfelelő kukába dobni. A gyerekeknek ez egy kis változatosságot jelent, tudnak egy kicsit ugrálni, mozogni, úgyhogy a jövőben még ebbe az irányba fogunk elmozdulni a többi játék terén. Látjuk, hogy ez az, ami igazán leköti őket, és persze a szülők is szeretik, ha nap végére lefáradnak a gyerekek

– részletezte Gyebnár Péter.

Bár a piacon több hasonló kezdeményezéssel találkozhatunk, az alapítvány elnöke elmondta, abban látja saját projektjük egyedülállóságát, hogy a környezettudatosságot és a hulladékgazdálkodást a maga komplexitásában próbálják átadni a gyerekeknek. A hulladékgazdálkodásról igyekszik teljes képet biztosítani az a még készülőben lévő terepasztal, ahol a gyerekek kukásautókat vezethetnek végig az utakon, gyűjthetik be a színes tárolókból a szemetet, és maguk irányíthatják el a kocsit a megfelelő telepre, ahol a szemét feldolgozásra kerül.

A színes játékok által megértik, hogy miért fontos szelektíven gyűjteni a szemetet, melyik típusú hulladékot milyen színű kukába kell dobni, ezen felül pedig a hétköznapok során a gyakorlatban is hasznosítható tanácsokkal gazdagodnak. Megtanulják, miért érdemes a piacon vásárolni, hogy a félkész termék mennyivel jobb a készre gyártott társánál, de olyan apróságok is előtérbe kerülnek, mint például a kosár használata a nejlonszatyrok helyett.

A FETA misszióját a vidékfejlesztésben fogalmazta meg, amibe ugyanúgy beletartoznak szemléletformáló programok, a biciklis túrák, illetve a helyi termelők és termékek kiemelt támogatása. Az alapítvány éppen ezért a program elindítása előtt a helyi kézművesekhez fordult segítségért, akikkel közösen találták ki és alkották meg a játszóházban használt játékokat. Kovács István felel a különböző fából készült eszközök megmunkálásáért, és bár mint mondta, korábban nem vett részt hasonló szemléletformáló akcióban, hisz a projekt pozitív hatásában.

Ez nem szakma, inkább hobbiként élem meg, ezért se szeretem, ha készítőnek neveznek, a cégéremen is a csinálmányok szó szerepel, mert nagyon különbözik az alkotás a készítés szó jelentésétől. Mindig barkácsolgattam, a fa dolgok 15 éve kerültek látóterembe. Nagyon sok szülővel, gyerekkel találkozom a rendezvényeken, látom a környezethez való hozzáállásukat, és néha csodálkozom, hiszen változtatni a szemléleten a jó irányba való útmutatással lehet. A picurok még fogékonyak, amit mi tehetünk a környezetért, talán nekik automatikus lesz nagykorukban

– mondta el a HelloVidéknek Kovács István, a Mazsafa kézművese.

A játszóházban fellelhető textilmunkák Győri Zsuzsanna keze munkáját dicsérik, aki bár végzettsége szerint az egészségügyben dolgozott, életét egy másik jó cél szolgálatába állította. „Édesanyám textilipari technikumot végzett, ezért eddigi életemet végigkísérte az anyagok szeretete, azonban jómagam egészségügyi végzettséggel rendelkezem, és abban is dolgoztam egészen négy évvel ezelőttig, amikor is szükségem volt valami másra. Tökéletesen kézenfekvő volt ahhoz nyúlni, ami a környezetemben van, így a textilből készült játékok, fejlesztők varrása lett az, amiben új önkifejezést találtam. A hobbi szintű elfoglaltságot hamar kinőve, vállalkozást alakítottam ebből. Édesanyám és húszéves nagylányom szerves része ennek - fejtette ki Győri Zsuzsanna. Az An-Zsu Varázsládájának tulajdonosa hozzátette:

Mindenkinek megvan a maga tehetsége: kreativitás, varrás, ötletelés, rajzolás, festés, bármi. Igazi családi elfoglaltság. Miért éreztem fontosnak? Természetesen az egyértelmű, már-már közhelyesnek tűnő válaszokon kívül kiemelném a projekt elkészítésének nehézségét is. Nem mindennapi dolgokat jelenítünk meg benne, elképesztő kreatívnak kell lenni a kitalálónak is és a megjelenítőnek is. Igazi csapatmunka. Ezer és ezer telefon, nappal, éjszaka van ebben a projektben. Köszönöm, hogy része lehetek! A szemléletváltás csak akkor valósulhat meg, ha időben elkezdik a gyermekeknél. Ezért fontosak ezek a játékok. Eddig is, most is, és ezután is bármely ilyen felkérésnek szívesen leszek szerves része.

Bár a projekt még folyamatban van, a FETA elnöke, Gyebnár Péter bízik abban, hogy a társasjátékok iránti népszerűség a megyehatárokon sem áll meg. „Elsősorban Körösök Völgyében tudunk tevékenykedni, itt van kapcsolati hálónk az önkormányzatokkal, iskolákkal, intézményekkel, de nagyon szívesen megyünk máshova is. Távlati célunk az, hogy a játszóházat tudjuk utaztatni az ország más megyéibe is, az lenne a legjobb, hogyha minél kevesebbet állna a raktárban és minél többször és több helyen mutatkozatna be.”

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidek

fenntartható térségért alapítvány

feta

gyebnár péter

zöld sziget játszóház

kovács istván

mazsafa

kézműves

győri zsuzsanna

an-zsu varázsláda

békés

békés megye