Vége a balatoni nyugalomnak? Sokan betiltanák az elektrojeteket

HelloVidék   
  Megosztom
Vége a balatoni nyugalomnak? Sokan betiltanák az elektrojeteket

Vannak, akik szerint zavaró és a környezetre is káros a Balatonon a magyarok által kifejlesztett elektrojet. A Nők a Balatonért Egyesület például petíciót fogalmazott meg „Nem kell a Balatonra se motorcsónak, se jetski, akármilyen motor hajtja is!” címmel.

Az elektrojet ellen felszólalók szerint a Balatonon nincs helye semmilyen motor által hajtott járműnek. Az aláírók a Balaton és a balatoni turizmus érdekében azt kérik a törvényalkotóktól, hogy módosítsák a Balaton-törvényt, egyértelművé téve, hogy a tavon a motorcsónak és a jetski használata tilos, írja a likebalaton.hu.

Azt szeretnék, hogy a Balaton maradjon családi paradicsom.

– mondták az elektrojet ellenzői.

A Narke electrojet névre keresztelt jármű fejlesztése magyar mérnökök munkájának köszönhetően Balatonvilágoson kezdődött meg néhány évvel ezelőtt. Mára elkészültek az első darabok, a gyártó tájékoztatása szerint eddig közel tízet adtak el a magyar tengeren. Hivatalosan három személyes az elektrojet, súlya 380 kg, a háromfázisú aszinkronmotor 50 lóerős, és 55 kilométer/órás sebességre képes. Akkumulátora másfél-két órás működést tesz lehetővé egy töltéssel.

A Balatonon nem lehet a hagyományos jetskit használni és ugyanígy tiltott a belső égésű motorral hajtott kishajók, csónakok használata is. Az electrojet megfelel a jelenlegi törvényi kritériumoknak, mivel nem belső égésű motorja van, hanem korszerű, elektromos. Nem is motoros vízi sporteszköz, mert hosszúsága meghaladja a törvényben előírt négy métert, így a hatályos szemleszabályzat alapján kisgéphajóként sorolta be a Hajózási Hatóság. Elektrojettel közlekedni tehát minden további nélkül lehet, feltéve, ha a jetező rendelkezik kisgéphajó-vezetői jogosítvánnyal.

Semmiképpen sem fordulhat elő, hogy az elektrojetek a fürdőzést, strandolást zavarják! Véleményem szerint az elektrojeteket az egész tavon nem lehet megengedni, ennek a strandok közelében biztonsági kockázatai is lennének, és a hullámverés is okozhat problémát. Ugyanakkor a Balaton elég nagy ahhoz, hogy legyenek olyan részei, amelyeket akár ki lehet erre a célra jelölni. Meg kell vizsgálni, hogy hol lehet olyan helyet találni, ahol az elektrojet megengedhető anélkül, hogy a fürdőzőket, vitorlásokat zavarná.

– mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség legutóbbi ülésén felmerült, hogy módosítani kellene az ide vonatkozó jogszabályt, hogy a törvény az elektrojetre is vonatkozzon, de egyelőre még nincs hivatalos állásfoglalás. Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke azt is látja, hogy önkormányzatok többsége ellenzi az eszköz használatát.

Nem csak az utcákon, hanem a vizeken is sorra jelennek meg az újabb és újabb elektromos eszközök. A szabályozás ettől el van maradva. Világosan meg kell határozni, hogy milyen eszközök, milyen feltételekkel, hol közlekedhetnek! Egy jó szabályozás a Balaton vonzerejét is növelheti. Miért ne lehetne például a Balatonon megfelelő helyeken egy e-motorcsónak mögött vízisíelni? Ez probléma előbb-utóbb a többi tavunkon is meg fog jelenni. Neki kell kezdeni a szabályozás kidolgozásának, a különböző célokra szánt helyszínek kijelölésének! Ezek előtt széleskörű egyeztetésre lesz szükség, olyan megoldást kell találni, ami mindenki számára megnyugtató!

– összegezte Révész Máriusz.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

elektrojet

nyaralás