Példaértékű összefogás: jótékonysági estet rendeztek egy piciny faluban

Index   
  Megosztom
Példaértékű összefogás: jótékonysági estet rendeztek egy piciny faluban

Darány egy picike falu Szigetvár után, nem messze a horvát határtól. 2019-ben egy helyi nyugdíjas asszony, Butor Józsefné Katalin volt a Jószolgálat-díj közönségszavazásának egyik jelöltje, mivel a környezete úgy érezte, amit a faluban élőkért ért tesz, azért minden elismerést megérdemel – írja az Index.

Katalin a Darány településén végzett önkéntes szociális munkájával vívta ki a helyiek tiszteletét. Bár végül lemaradt a győzelemről néhány százalékkal, a munkája azt mutatja, hogy egy kistelepülésen, icipici dolgokkal, pusztán önzetlen lelkesedéssel is lehet másokon segíteni és el lehet érni változást.

Darányban egy áprilisi estén került sor a jótékonysági est megnyitójára, melyet egy 7 éves leukémiás kislánynak, Szász Lillának szerveztek. Lilla visszaeső beteg, ezért heti két-háromszor Budapestre vagy Pécsre kell mennie kemoterápiára, emiatt nem is tudott részt venni az eseményen, folyamatos rosszulléttel küzd, és a szülei sincsenek olyan lelkiállapotban, hogy kicsit kieresszenek, és részt vegyenek az eseményen.

A darányi művelődési házban tökéletesen sikerült a rendezvény, sikerült négy neves fellépőt is meghívni az eseményre. Először a Balaton Hangja 3. helyezet t Gara Bella, a közeli nagyatádról Zalatnay Cinitől, Vincze Lillától és Christina Aguilerától énekelt, majd Pécsről Mr. Wrong Fess és a crew-ja adott elő az idősebb falusi környezetre targetált hiphop számokat, aztán a "barcsi kislány" Bodrogi Beáta következett, akit a mulatós zene kiskirálya, Kiss Dániel követett. Katalin szerint így sikerült is kilencven jegyet eladniuk, emellett pedig sikerült több száz sorsjegyet is értékesíteni. Pécsről és Barcsról is érkeztek felajánlások a műkörmöstől, pizzérián át tetoválókig sokan megmozdultak.

Lilla 4 éves kora óta beteg, szülei nem is tudnak dolgozni, mert a kislány folyamatos felügyeletet és szállítást igényel, ezért az anyagi helyzetükön is próbálnak segíteni, mondta Katalin. Azt mondta, a család kap tartós élelmiszert, tisztitószereket, ez utóbbira nagy szükségük is van, hiszen a kislánynak steril környezetre van szüksége. Hat éve költözött a faluba a család, és nagyon zárkózottak, mondta az asszony. Katalin motivációi annál inkább érthetőek, mert mint mondta, a nővére is rákos, így teljesen át tudja érezni a család helyzetét.

Szerencsére néha sikerült máshonnan is pénzt gyűjteniük, például a magyar válogatott kapusa, Gulácsi Péter is felajánlotta a mezét, amire a Vaterán lehetett licitálni a hónap végéig. A pénzt a család kapta. Katalin lánya Németországban dolgozik. Azt mondta, amikor a Facebookra kitette a hirdetést, a lánya kollégái is összedobtak néhány tízezer forintnyi eurót a családnak. Ezt a kislány egy német nyelvű felirattal köszönte meg.

Örülök, hogy ennyi jó ember segít nekünk, pedig ebben a világban, főleg Darány környékén nagy a szegénység. Nekem meg ez az életem, nyugdíjas vagyok, ráérek.

- mondta Katalin.

Az asszony szeretné a jótékonykodásba bevonni a fiatalokat is, ezért hívott többeket, hogy megtanulják tőle a szociális segítség csínját-bínját. Nemcsak Lilla családján, de több nyugdíjasnak is segít, pályázatokat ír, amit aztán a falu polgármestere is átnéz. Nem is tagadja, hogy nagyon elégedett a polgármesterrel, néha kampányol is neki.

A megnyitóbeszédre nagyon készült, az est előtt elárulta, nem szeretné elsírni magát, miközben beszél, de ez végül nem jött össze. Szombat este Butorné szerint 2-300 ezer forintot gyűjtöttek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

jótékonyság

darány

segítség