Felülvizsgálják a családvédelmi akciótervet: még jobban járhatnak a nagycsaládosok

HelloVidék   
  Megosztom
Felülvizsgálják a családvédelmi akciótervet: még jobban járhatnak a nagycsaládosok

Lehet, hogy a családvédelmi akcióterv egyik elemét módosítani fogják, ugyanis több ezer szülő követeli, hogy ők is nagyobb összeget kaphassanak a jelzáloghiteleik csökkentéséhez – írja az mfor.

Felvetődött a családvédelmi akcióterv egyik elemének módosítása, mivel a nagycsaládosok jelzáloghitel-csökkentési programja miatt nagy a felzúdulás az érintettek körében. Arról van szó, hogy a három vagy több gyermeket nevelő szülők között diszkriminál az akcióterv részeként elfogadott jogszabály aszerint, hogy a családok mikor adták be a kérelmüket a jelzáloghitelük államilag támogatott csökkentésére. Az EMMI irodavezetője által aláírt levél szerint az ügyben jelentős számban hozzájuk fordulók miatt a tárcán belül kezdeményezték a július 1-jén hatályba lépő rendelkezés felülvizsgálatát.

A rendelkezés úgy szól, hogy csak azon, sorban a harmadik vagy a következő, 2017. december 31.-ét követően született gyermek után biztosít 4 millió forintot az állam a jelzáloghitel mérséklésére, akiknek a szülei 2019. július 1-től nyújtják be az igényüket. Akik viszont hamarabb, például tavaly nyáron kérték ezt a támogatást, csak a jelenleg még hatályos jogszabályok szerinti 1 millió forintot igényelhetik.

Ez a döntés több ezer olyan családot érint kedvezőtlenül, akik már éltek a lehetősséggel vagy elindították a támogatás megszerzéséhez szükséges eljárást. Ők petíciót fogalmaztak meg, a kormányhoz, valamint a jogegyenlőség felett őrködő intézményekhez fordultak, mégpedig azzal a panasszal, hogy őket hátrányosan különbözteti meg a jogszabály, és nekik is járna a 4 millió forint, pontosabban a 3 milliós különbözet (1 milliót ugyanis már megkaptak). Az EMMI úgy döntött, hogy megvizsgálják a kérdéses jogszabályt.

A rendelet, ha a panaszos családok akaratának megfelelően változtat a tárca, azt jelentené, hogy azok is megkaphatnák a 4 millió forint támogatást, akiknek a gyermeke tavaly, vagy idén született, de már beadták az igénylésüket. Ez érdemi fordulat lenne azok után, hogy az előző cikkünkben idézett hivatali levél szerint erre akkor még nem látott lehetőséget az irodavezető.

A jelenlegi szabályok értelmében a harmadik gyermektől 1 millió forint segítséget kaphatnak a nagycsaládosok a jelzáloghitel terhük csökkentésére. Az új szabályok szerint már a második gyermektől járna a támogatás, a harmadik, vagy a sorban következő után pedig már 4 milliót biztosít az állam (vagyis ahol megszületik a harmadik vagy a negyedik, ötödik és így tovább, az után a gyermek után jár ennyi, de a következő utód után már megint csak 1 milliót lehet kérelmezni).

Míg az új feltételek alapján a második gyermekre járó 1 milliót csak az idén június után születőkre lehet igénybe venni, a harmadiktól - de csak egy gyerekre - érvényes 4 milliót a tavaly év eleje óta megszületett utódokra terjesztette ki a kormány. Így azok járnának jobban, akik az azóta eltelt időben nem éltek a lehetőséggel, vagy azért, mert nem tudtak róla, vagy mert kivártak. Ezt is sérelmezték egyébként a panaszos szülők, szerintük lehettek jól értesültek, akik a jobb feltételek reményében nem adták eddig be a kérelmüket. Ezt azonban határozottan cáfolták kormányzati körökben, mondván, hogy az akciótervről csak idén született döntés. A szülők továbbra sem tudják, hogy mire számíthatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

család

csok

támogatás