Így lehet félmilliót igényelni: megszületett a nyelvtanulási hallgatói hitel

HelloVidék   
  Megosztom
Így lehet félmilliót igényelni: megszületett a nyelvtanulási hallgatói hitel

Félmillió forint diákhitelt vehetnek fel nyelvtanulási hallgatói hitel címen azok a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók, akik a diploma megszerzéséhez nem rendelkeznek az előírt számú nyelvvizsgával – írja a Napi.hu.

Az új lehetőséget tartalmazó jogszabály október elsején lép hatályba. A kormány a hallgatói hitelrendszerről szóló 2012-ben hozott rendeletét egészítette ki a nyelvtanulási hallgató hitellel. A hitelt az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező vagy a hallgatói jogviszonyát szüneteltető hallgató, valamint a felsőoktatási intézményben záróvizsgát tett, de nyelvvizsga hiányában oklevéllel nem rendelkező hallgató veheti igénybe.

A kölcsönt a Diákhitel szervezettől kell igényelni. Nem akadály az sem, ha valaki már betöltötte a 45. életévét az igényléskor (a normál diákhitelnél ez kizáró ok). A Diákhitel szervezet a hitelfelvevő által benyújtott nyilatkozatok és a hallgatói jogviszony-igazolás alapján ellenőrzi.

500 ezer forint a nyelvtanulási hallgatói hitel legmagasabb összege, ami egy összegben vehető fel. A hitel kamata 2021. december 31-éig megegyezik a szabad felhasználású hallgatói hitelre meghatározott kamattal, ezen belül pedig a nyelvtanulási diákhitel kamatának kamatelemei a szabad felhasználású hallgatói hitelre meghatározott egyes kamatelemekkel. A nyelvtanulási hallgatói hitel 2022. január 1-jétől kezdődő kamatának és az azt követő kamatperiódusokban alkalmazott kamat meghatározására és közzétételére az alap-rendelet szabályai az irányadók.

A hitel törlesztését a felvételét követő 12 hónap elteltével kell megkezdeni, havi egyenlő részletekben. A törlesztés időtartamát a hitelfelvevő a hitelszerződés megkötésekor választhatja meg években úgy, hogy ezen időtartam legalább 1 év és legfeljebb 5 év lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyelvtanulás

nyelvvizsga

támogatá