Gyakori kérdések és válaszok: ezt kell tudni a babaváró hitelről!

HelloVidék   
  Megosztom
Gyakori kérdések és válaszok: ezt kell tudni a babaváró hitelről!

Naponta több tucat kérdés érkezik a Bank360 szakértői csapatához a hamarosan igényelhető babaváró hitellel kapcsolatban. A pénzügyi szakportál ezért több mint 1600 megkeresés alapján összegyűjtötte a válaszokat a leggyakoribb tévhitekre.

1. A kezességvállalási díjat a törlesztés szüneteltetése alatt is kell fizetni

Mivel ez nem volt egyértelmű, ezért állásfoglalásért fordultunk az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ahol megerősítették a Bank360-nak: az éves 0,5 százalékos kezességvállalási díjat a törlesztőrészlet részeként kell fizetni, így azt sem kell a törlesztés szüneteltetése alatt fizetnünk.

2. Nem igényelhetünk babaváró hitelt, ha tervezzük felvenni, vagy már fel is vettük a CSOK-ot

Ez szerencsére nem így van. A babaváró hitel akkor is igényelhető, ha a CSOK-ot már felvettük vagy tervezzük felvenni, a kettő nem zárja ki egymást. Az egyetlen akadályozó tényező az igénylés feltételein túl a jövedelemarányos törlesztés mutató lehet, azaz, ha az egyik hitel törlesztőrészlete mellett a jövedelmünk már nem terhelhető tovább a másik kölcsön törlesztésével.

3. Elég 180 napos vagy 2 éves TB jogviszony a babaváró hitel igényléséhez

Sajnos nem ez a helyzet: a CSOK-hoz képest szigorúbb feltételeknek kell megfelelni. A házaspár egyik tagjának rendelkeznie kell legalább három év folyamatos TB jogviszonnyal, ami származhat munkaviszonyból vagy felsőoktatási nappali tagozatos jogviszonyból. Legfeljebb 30 nap megszakítás lehet a jogviszonyok között, míg felsőoktatási jogviszony után 6 hónapon belül kell ismét biztosítottá válnunk.

4. Kamatmentes lesz a babaváró hitel, ha a baba megszületése után igényeljük

Nem. Ahhoz, hogy a felvételt követő öt év után is kamatmentes maradjon a hitel, a babának az igénylés után kell megszületnie. Fontos: nem elég, ha a gyermek 2019. július 1. után születik, a születés előtt a hiteligénylést is be kell adni ahhoz, hogy érvényes legyen a kamatmentesség.

5. “Meg kell ígérni” három gyermeket a hiteligényléshez

Nem befolyásolja a hiteligénylést, hogy hány gyermekünk van és mennyit tervezünk, azaz akár gyermek nélkül is felvehetjük a kölcsönt. Nem kell erről nyilatkozni úgy, mint a CSOK-nál. Mindez akkor lesz fontos, ha szeretnénk kihasználni a kamatmentességet vagy később a tőketartozás elengedését. Ahhoz ugyanis, hogy kamatmentes maradjon a kölcsön, 5 éven belül születnie kell egy gyermeknek, a tartozás 30%-ának elengedésére pedig egy második, a teljes adósság elengedésére pedig a harmadik gyermek születése után van lehetőség.

6. Úgy is felvehetjük a hitelt, ha a baba születése után terveztük az esküvőt

A törvény értelmében a babaváró hitelt csak házaspárok vehetik fel, tehát az igénylést is házaspárok adhatják le. Ebből következik, hogy a kamatmentesség és a tőketartozás elengedése sem lehetséges, ha a gyermek házasságon kívül születik például élettársi kapcsolatban. Ugyanakkor nem vizsgálják, hogy mikor és hogyan kötöttünk házasságot. Ha ez külföldön történt, akkor honosításra van szükség a hiteligénylés előtt.

Ma már tervezni is könnyebb a hitellel

Ha minden kérdésre választ kaptunk és már csak a konkrét számokra vagyunk kíváncsiak, a Bank360 legújabb babaváró támogatás kalkulátorával könnyedén utánajárhatunk annak, hogy mire számíthatunk, ha felvennénk az akár 10 millió forintos szabad felhasználású hitelt. Ha pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy jogosultak vagyunk-e, érdemes a Bank360 és az Erste Bank közös jogosultság ellenőrzőjét használni, amellyel néhány perc alatt kiderül, hogy megfelelünk-e a feltételeknek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

babaváró hitel

hitel

család

házasság

pénzügyek