Unod már a Balatont? 5 vízparti nyaralóhely belföldön, amit csak kevesen ismernek

Liszkai Attila   
  Megosztom
Unod már a Balatont? 5 vízparti nyaralóhely belföldön, amit csak kevesen ismernek

Bár idén az időjárás igen viszontagságos, úgy tűnik, végre beköszöntött az igazi nyár, és elindulhatunk strandolni. Sokan lefoglalták már nyaralásukat, vannak azonban, akiknek nehéz megtalálni a pihenésre legjobban megfelelő helyet. A HelloVidék összeállított egy listát azoknak, akik a csendes, turistamentes, természetközeli tájakat kedvelik. A listában hazai, kevésbé ismert nyaralóhelyek szerepelnek, ahol a nyugalom az úr.

Szálkai-tó

Szálka Tolna megyében, dombok, völgyek, erdők között található, a szekszárdi dombvidéken. A tavat a terület leghosszabb völgyének elzárásával alakították ki. Szálka csodálatos környezetben fekszik: keleten a Sárköz síksága, nyugaton a Völgység, észak felől pedig a Hegyhát határolja. Szálka település Szekszárdtól és Bonyhádtól egyformán 12 km-re található.

A tó kedvelt fürdőzőhely, melynek keleti része sekélyebb és kagylósabb, nyugat felé pedig egyre mélyebbé válik. A strand területén a legmélyebb pont 2 méter, bóják jelzik a vízmélységet. A strand egy részét fák és bokrok borítják, itt kempingezésre is van lehetőség. A strandon van vízibicikli, csónak, és kajakbérlési lehetőség is, ha itt járunk, mindenképp érdemes igénybe vennünk valamelyiket, mivel a tó, és a környék élővilága nagyon gazdag: rengetegféle madárral találkozhatunk, és ha szerencsések vagyunk, teknősöket, és egyéb állatokat is láthatunk.

Azokat, akik az aktív kikapcsolódást részesítik előnyben, homokos strand röplabdapálya, mini-focipálya és kosárlabdapálya várja. A gyerekekre is gondoltak a strandon; homokos játszótér és csúszdás faház is a rendelkezésükre áll. A parton büfésor is elérhető.

Szálka Strand belépőjegy árak
Napi, 6 éves korig díjtalan
Napi, 7-14 éves korig 350 Ft
Napi, 14 éves kor felett 500 Ft
Kemping díjak
Napi, 6 éves korig díjtalan
Napi, 7-14 éves korig 1 200 Ft
Napi, 14 éves kor felett 1 800 Ft

Amennyiben nem a kempingben szeretnénk éjszakázni, több szálláslehetőség is akad Szálkán, mint például a Trófea fogadó, a Hotel Rittinger, vagy az Árpád ház. Ezeken a szállásokon 6000 és 9000 forint közötti árral kell számolnunk éjszakánként egy főre.

Arlói-tó

Ózd, 2010. július 29.
A Heves-Borsodi-dombság és az Arlói-tó látképe a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózd felől.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Az Arlói-tó és a tavat körbevevő táj Borsod Abaúj Zemplén megye egyik legszebb tája. A tóhoz tartozó kemping és a strand összefoglaló neve Suvadás liget, mely csendes, nyugodt környezetével csábítja ide a látogatókat. A suvadás kifejezés földcsuszamlást jelent, ugyanis az Arlói-tó épp egy ilyen földcsuszamlás révén keletkezett, a tavat ez teszi különlegessé, ugyanis egész Európában összesen két ilyen tó van: az Arlói, és az erdélyi Gyilkos-tó.

A tó rendkívül sokszínű; strandolás mellet van lehetőség horgászatra, és vízibicikli bérlésre is, a sportok kedvelőinek pedig sok egyéb lehetőségük akad itt az aktív kikapcsolódásra: biliárd, darts, foci és lábtenisz várja őket. Azok is jó helyen járnak, akik szeretnek kirándulni, ugyanis a közeli hegyekben és erdőkben több túraútvonal közül is válogathatnak. A tó partján a Hableány Vendéglő várja az éhes strandolókat.

A Suvadás ligetben rendezvényeket is szoktak tartani, ezek elsősorban rock fesztiválok és motoros találkozók, de volt már példa Laskafesztiválra, Országos Hajómodellezési Bajnokságra és Festőtáborra is. Arlón nem csak a strandot újították fel, hanem a vendégházakat is, így aki nem szeret kempingezni, az is könnyedén találhat megfelelő szállást magának.

Ha nem akarunk sokat ingázni, foglalhatunk szállást a Suvadás ligetben is, az ide épített apartmanok a tóra néznek, van belőlük téglaépület és faház is. Jó hír azoknak, akik háziállatukkal szeretnek nyaralni, hogy ezek a szállások állatbarátok: macska és kutya bevihető, mindössze 300 Ft / éj felárért. A Suvadás ligetben ingyenesen érhető el wifi-hálózat, viszont a parkolás fizetős. Amennyiben nem zavar minket, ha egy kicsit autóznunk kell a tóhoz, a legközelebbi szálláshelyek Ózdon találhatók, körülbelül 8,5 kilométerre Arlótól, ami negyed órás kocsikázást jelent. Itt megszállhatunk a Hotel Ózdban, vagy a Bolyki Apartman Ózdban, előbbi 10 300 forint/fő/éj, utóbbi 13 300 forint/fő/éj ellenében vehető ki.

Suvadás Liget Strandbelépők
Napi, felnőtt 700 Ft
Napi, diák, nyugdíjas 500 Ft
Bérlet: 10+1 alkalom 5 000 Ft
Kemping árak
Napi, kőház 9 500 Ft/fő
Napi, faház 7 000 Ft/fő
Napi, sátorhely 1 000 Ft
Napi, lakókocsihely 2 000 Ft

A sátorhely és a lakókocsihely után kempinghasználati díjat

számolnak fel, ez 500 Ft/nap

Gamászai strand

Siófok, 2012. augusztus 6.
Hűsölők a Balatonban a siófoki strandon. A nap folyamán tetőzik a hőséghullám, a legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti a 38-40 fokot is, így megdőlhet az augusztus 6-i melegrekord - a 40,2 Celsius-fok –, amelyet 1905-ben Orosházán mértek.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Gamászi strandot azoknak ajánljuk, akik nem tudnak elszakadni a Balatontól, de csendes, nyugodt kikapcsolódát keresnek. Bármilyen hihetetlennek tűnik is, Siófokon is van olyan strand, ahol nem nyüzsögnek tömegek a vízparton. A Gamászai strand Siófok legkisebb strandja. Fizetős, de kevésbé ismert Siófok keleti szélén található, egészen Balatonvilágos határában, de még Siófok területén, a Baross Gábor utca legvégén.

A Gamászai strand nagy játszótérrel, büfével, és bérelhető napágyakkal várja a nyugalomra vágyó nyaralókat. A gyerekeknek felújított, 160 négyzetméteres homokozót építettek ki, biztonságos játékelemekkel, továbbá van öltöző, értékmegőrző és étkezési lehetőség is az összes klasszikus Balaton-parti fogással.

A strand területe füves, 120 méter hosszúságú, és 30-40 méter szélességű és kisebb-nagyobb fák is árnyékolják, így a legmelegebb órákban be tudunk húzódni az árnyékba. A part kavicsszórásos, a strandon Csónak és vízibicikli bérlésre is van lehetőség. A strand kedvez a kerékpárral érkezőknek; amellett, hogy be lehet vinni a bicikliket a strand területére, a hely fekvése is szerencsés, mivel pont a Balatoni kerékpárút mellett helyezkedik el.

Gamászai strand belépőjegy árak
Napi, felnőtt 700 Ft
Napi, gyerek 300 Ft
Napi, családi (2+2) 1 500 Ft
Heti, felnőtt 4 000 Ft
Heti, gyerek 1 800 Ft
Heti, családi (2+2) 10 000 Ft

Borostyán-tó

Ez a rendkívül tiszta vizű tó Zalalövő nyugati határában fekszik. A tó mélysége átlagosan 3 méter, ám a kiépített strandszakaszon alacsony a vízszint, így gyerekek számára is biztonságos. A Borostyán-tavat a Szőce-patak és megannyi más forrás táplálja, ennek köszönhetően a tó vízminősége kitűnő, ezt bizonyítja az is, hogy a tóban még a szennyezésekre különösen érzékeny rákok is megélnek. A tó partját szépen kiépített füves terület jellemzi, ahol árnyékos helyek is találhatóak.

A Borostyán-tó kifejezetten jó választás a sportolni vágyóknak; úszáson és evezésen túl kiépített strandröplabda- és strandfocipálya várja őket, sőt a tó körül kialakítottak egy húszállomásos erdei ügyességi tornapályát is.

A tóstrand egy része teljes mértékben kutyabarát, rengeteg gazdi mellett napozik és fürdőzik négylábú kedvence. A kutyás strand műfaja a Borostyán-tónál kitűnően működik: a kutyás vendégek a tó egy távolabbi szegletében foglalnak maguknak helyet, hogy az ebek se a fürdőzőket, se a napozókat ne zavarhassák.

Mivel a tó vízminősége kiváló, sokféle halfaj megél itt, így ha a horgászat szerelmesei vagyunk, akkor is jó helyen járunk. A tó területén külön ki vannak jelölve e a horgász-területek, így a fürdőzők nem fogják megzavarni a fogást. A horgászengedély árairól és további tudnivalókról itt lehet bővebben olvasni.

A tó környékén kemping működik, ahol nem csak sátrazni lehet; 4 és 5 fős, mindennel felszerelt emeletes rönkházak várják a pihenni vágyókat. Van lehetőség sátorházak bérlésére is, ezekben két ágy található, továbbá lehetőség van számos egyéb szolgáltatásra is, ezekről bővebben itt lehet olvasni.

Borostyán-tó strand árak
Napi, felnőtt 500 Ft
Napi, diák, nyugdíjas 300 Ft
Kemping
Sátor
Kempinghely 930 Ft
Felnőtt 1 300 Ft
Gyermek (6-12) 650 Ft
Lakókocsi
Kempinghely 1 950 Ft
Felnőtt 1 300 Ft
Gyermek (6-12) 975 Ft
Sátorház 7 100 Ft
Rönkház 21 100 Ft (egész ház/éj)

Lak-völgyi tó

Bélapátfalva, 2009. szeptember 8.
A Lak-völgyi tó Bélapátfalván.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

A Lak-völgyi tó és környéke igazi szabadidő-paradicsom. A tó Bélapátfalván található, tágas rétek veszik körbe, melyek kiválóan alkalmasak sportolásra, illetve vannak kijelölt tűzrakó helyek is. A tó környéke rengeteg kirándulási és kerékpározási lehetőséget rejt, a Kék túra útvonal is itt halad el. A környék erőiben sok ösvény fut, ezek zöme nem csak gyalogosan, hanem biciklivel is járható.

A Lak-völgyi tó valamelyest eltér listánk többi tavától, ugyanis ide első sorban nem strandolni járnak a nyaralók, a hely inkább a kirándulni, kerékpározni és horgászni vágyóknak kedvez. A tóban mindazonáltal nem tiltott a fürdőzés, csak nincs erre kiépített strand. A tó gyorsan mélyül, így csak a jó úszóknak ajánlott a fürdőzés, amit – strand hiányában – ingyenesen megtehetnek. Aki horgászni szeretne, az a Szomjas Csuka kisvendéglőben vásárolhat napijegyet.

Bélapátfalván több szálláslehetőség közül is válogathatunk, mint például az Apátságúti, a Tök-Ász, vagy a Viktória vendégház, ezek 3500 – 6000 forint közötti áron bérelhetők egy főre éjszakánként. Azoknak, akik a tóra néző kilátással szeretnének kelni és feküdni, a Villa Tópartszálláshelyen ajánlott szállást foglalniuk, itt valamivel magasabbak az árak, de a csodálatos környezet mindenért kárpótol minket. A Villa Tópart-ban étterem is működik, a szállás díja pedig – amennyiben a tóra néző szobát választunk – 8000 forint/fő/éj.

Bélapátfalvához közel – körülbelül 10 kilométerre - található Szilvásvárad, melynek közelében mindenképp érdemes felkeresni a Fátyol vízesést, mely a Szalajka-völgy egyik leglátványosabb természeti képződménye. A Szalajka-völgy körülbelül egy félnapos kirándulást jelent, a völgyben számos étterem várja a túrázókat.

Fotók: MTI/H. Szabó Sándor, MTI/Máthé Zoltán, Instagram

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyaralás

strand

tófürdő

kirándulás

horgászat

bicikli