Indul a visszatelepítés: házat adnak vidéken a krízishelyzetben lévő családoknak

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Indul a visszatelepítés: házat adnak vidéken a krízishelyzetben lévő családoknak

Életviteli, szociális, vagy családi krízis miatt otthontalanná vált családok számára nyújtanak átmeneti ellátást a Somogy megyei Kastélyosdombón annak érdekében, hogy a család egysége megmaradjon. Az ország egész területéről fogadják a kiskorú gyermekeket nevelő családokat, hogy a krízishelyzet enyhítésén túl segítsék a felzárkóztatást, és a lelki sérülések nyomait, miközben életvezetési, munkaerőpiaci, jogi, illetve pszichológiai tanácsadásban is részesülhetnek. Végeredményben a családok véglegesen elhagyhatják a szociális ellátórendszert, és önálló életet kezdhetnek, elsősorban vidéken, kiélvezve annak minden előnyét és lehetőségeit.

Az Ökumenikus Segélyszervezetnek több átmeneti otthona van az ország különböző pontjain. A kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központ, Családok Átmeneti Otthona 2013 óta fogadja a krízishelyzetből menekülő családokat. Az egyszerre negyven embert is befogadó intézményben éves szinten 10-15 család fordul meg, és a sorsfordító házakban további 30 ember elhelyezésére van lehetőség. A térségi gyermekfejlesztő programoknak köszönhetően éves szinten átlagosan 200 gyermekkel kerülnek kapcsolatba.

Amikor létrejöttek az első átmeneti otthonok, hatalmas volt a munkanélküliség az országban és a segítségre szoruló családok évtizedeken át rendszerhasználók maradtak, generációk nőttek fel intézményről-intézményre járva. A kastélyosdombói épületet hat éve a megyei önkormányzat ajánlotta fel a segélyszervezet számára, amivel lehetőséget kaptunk arra, hogy amit felújítunk, azt lelakhatjuk. Elindult egy nagyszabású gyűjtés és egyetlen advent alatt olyan sokan adományoztak, hogy hamarosan megnyithattuk a kapukat

– mondta a HelloVidék kérdésére Pintér-Buruzs Anikó központvezető.

A Kastélyosdombón töltött maximum egy, másfél év alatt a krízishelyzet enyhítésén túl a szülő vagy szülők és a gyermekek családként együtt maradva kapnak valódi esélyt a továbblépésre. Személyre szabott szolgáltatásokkal nyújtanak lehetőséget hozott problémáik megoldására, valamint olyan készségek elsajátítására, amelyek segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben.

Az alapötlet is abból indult ki, hogy mi lenne, ha ezeket az egykor vidékről indult családokat megpróbálnánk visszatelepíteni ide. Ha házakat kaphatnának, amelyeket használható, de egyszerű szintre felújítanánk és a vidék adta lehetőségeket úgy próbálnánk meg kihasználni, ami pótolhatja a jövedelemből kieső részeket. Erre a háztáji kiskert és az állattartás is kitűnő alternatívákat biztosít

– magyarázta a szakember.

A biztonságos lakhatáson felül az átmeneti otthonban többek között a gyerekeknek nyújtott fejlesztő programokkal, iskolán kívüli felzárkózást elősegítő és közösségi programokkal segítenek, hogy a család megerősödjön és a lelki sérülések negatív hatásai csökkenjenek. Életvezetési, munkaerőpiaci, jogi, illetve pszichológiai tanácsadás révén olyan támogatást nyújtanak a szülőknek, amelyek eredményeként a családok véglegesen elhagyhatják a szociális ellátórendszert, és önálló életet kezdhetnek.

Kastélyosdombó különlegessége, hogy az ellátottak itt bekapcsolódnak az intézmény területén kialakított szociális modellprogram keretében működő háztáji gazdaságban végezhető képzésbe, illetve gyakorlati tevékenységekbe, így képessé válnak arra, hogy a kiköltözésük után önellátó családi gazdálkodásba kezdjenek. Az elméleti és gyakorlati fejlesztési programot sikeresen elvégzőknek valódi lehetőséget és további segítséget adunk: sorsfordító házaink egyikébe költözhetnek a térségben, ahol tovább tudják folytatni a növénytermesztést, állattenyésztést, illetve bekapcsolódhatnak a projekt által kialakított gazdálkodási rendszerbe

– sorolta Pintér-Buruzs Anikó, aki kiemelte azt is, hogy a családok elsajátítják többek között a fóliázás, a téliesítés és a savanyítás fortélyait, de megismerik a liba, kacsa, nyúl, esetleg kecske vagy birkatartás lehetőségeit.

Jelenleg öt-öt sorsfordító házat vásárolt és újított fel az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombó és a szomszédos Drávagárdony településeken. Az elmúlt évek során már nyolc család kapott itt lehetőséget, és hárman már tovább is léptek saját házat vásárolva. Egykor úgy hirdették meg a sorsfordító programot, hogy olyan családokat keresnek, akik vidéken szeretnének letelepedni. Ehhez jól kell teljesíteni az egy éves, gyakorlati és elméleti programot. A családok úgymond komplex fejlesztést kapnak, ahol ugyanúgy figyelnek a gyerekre, mint a szülőkre, a felelősségtudat kialakítására és lelki sérülések gyógyítására.

Amikor egy család jól teljesíti az egyéves programot, akkor kaphat egy házat, amihez egy kezdőcsomag is jár: szerszámot, állatot, magokat, a ház berendezése. Emellett állandó mentorálás folyik, senkit sem hagyunk magára. Sokan eljutnak odáig, hogy nincsenek többé adósságaik és idővel saját házba költözhetnek. Lépcsőzetesen haladunk, ahol a helyi szociális gazdaságban pontosan ugyanolyan szabályokat kell betartani, mint bármelyik munkahelyen. Figyelünk arra, hogy a dolgozók mindig időben érkezzenek, minőségi munkát végezzenek és természetesen bért is kapnak ezért. A pedagógia is fontos szerephez jut: a szabálytűrés és a másokra való odafigyelés, vagy épp a külső megjelenés

– mondta kérdésünkre a központ vezetője.

Kastélyosdombón a szociális gazdaságban jelenleg több munkalehetőség is van: a sajtüzem, a disznótartás, a tavaly ősszel indult komlótermesztés, a gyógynövény felvásárló- és szárító központ, és a mintagazdaság is segítséget nyújt a családoknak ahhoz, hogy véglegesen elhagyhassák a szociális ellátórendszert. Nyáron a gyerekre a gondozók figyelnek, akiknek játszótér, kalandpark, ovifoci, élménynapok és táboroztatás is tölti ki most a mindennapjait.

A falu felzárkóztatását legutóbb egy hiánypótló Egészségházzal segítette a Segélyszervezet, amely Doktor Pont néven adtak át június elején. Miután eddig helyben nem volt biztosítva megfelelő létesítmény a rendszeres orvosi, illetve fogorvosi ellátáshoz, az amúgy is nehéz körülmények között élő lakosoknak a legközelebbi nagyobb településekre való eljutás pedig jelentős plusz költséget jelentett. Az épületben háziorvosi rendelő, fogorvosi rendelő és fodrászat is szolgálja nem csak az intézmény, de a falu lakóit is a jövőben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

doktor pont

Ökumenikus segélyszervezet

családok Átmeneti otthona

kastélyosdombói szociális és fejlesztő központ

pintér-buruzs anikó

kastélyosdombó

drávagárdony

szociális ellátórendszer

szociális juttatás

egészségház

szociális gazdaság

szociális otthon