Ingyenesen igényelhető a babaváró hitel: mutatjuk, mi kell hozzá!

MTI   
  Megosztom
Ingyenesen igényelhető a babaváró hitel: mutatjuk, mi kell hozzá!

Zökkenőmentesen indult hétfőn a családvédelmi akcióterv, az új családtámogatások iránt már most nagy az érdeklődés - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón. A kormány illetékmentessé tette a babváró támogatás és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának igénylését, mert nem szeretné, ha az ügyintézés bonyolult lenne, vagy sok járulékos költséggel járna - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Minden, amit a babaváró hitelről tudni kell: lakossági roadshow az új állami családtámogatásokról Budapesten, Győrben, Szegeden, Pécsen és további vidéki nagyvárosokban. Mindenkit várunk!

Hétfőn sokan keresték fel a kormányablakokat, a járási hivatalokat és az államkincstárat a támogatások igénybevételéhez szükséges igazolások beszerzése miatt, és már megköttettek az első szerződések a babaváró támogatásról is. mondta el Novák Katalin.

A legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású babaváró támogatásról elmondta, elsősorban azoknak a házaspároknak szól, akik gyereket terveznek, igényléséhez pedig szükség van személyi igazolványra, lakcímkártyára, adókártyára és igazolásra a - legalább hároméves - társadalombiztosítási jogviszonyról.

Utóbbit személyesen kell igényelni a kormányablakokban és a járási hivatalokban, hétfőn Budapesten és Pest megyében több mint 1500-an kértek már ilyen igazolást - jelezte az államtitkár. Amennyiben pedig már várandós a feleség, és az igényléssel egy időben kérik a törlesztés szüneteltetését, akkor a várandósgondozási kiskönyvet is be kell mutatni.

Van olyan bank, amelynél elektronikus úton is lehet igényelni a babaváró támogatást, a bankoknak pedig - az igénylés módjától függetlenül - tíz napjuk van a hitelbírálatra, mondta el Novák Katalin. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlása szerint a támogatás 75 százalékát önrészként lehet felhasználni, ha lakáshitelt igényel a házaspár.

Az államtitkár a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával kapcsolatban közölte, hétfőn 514 kérelem érkezett az államkincstárhoz, ebből 447-en elektronikusan nyújtottak be, 57-et személyesen, 10-et pedig postai úton. Jó tudni, hogy az autóvásárlási támogatást teljes mértékben elektronikusan úton is lehet igényelni az államkincstárnál, hívta fel a figyelmet Novák Katalin.

Kedden megszavazta az Országgyűlés, hogy - hétfőre visszamenőlegesen - illetékmentes legyen az ügyintézése a babaváró támogatásnak és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának is, mondta el az államtitkár.

Szintén hétfőtől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt ugyanakkora összegben, mint új ingatlan vásárlásakor, azaz két gyerek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió, legalább három gyereknél pedig 15 millió forint értékben, közölte Novák Katalin.

A csok és a hozzá kapcsolódó kölcsön igénylésekor fontos az adásvételi szerződés bemutatása; az elbírálási idő pedig lakásvásárlás esetén 30 nap, bővítésnél pedig 60 nap, ismertette Novák Katalin.

Kibővült a jelzáloghitel-elengedési program is: már a második gyerek érkezésekor lehet kérelmezni egymillió forint, a harmadiknál négymillió forint, minden további gyereknél pedig egy-egymillió forint elengedését a lakásalapú jelzáloghitelből, a kérelmeket a megyeszékhelyeken működő járási hivatalokban és kormányablakokban lehet benyújtani, mondta az államtitkár.

A családvédelmi akcióterv célja, hogy könnyebb legyen Magyarországon családot alapítani, gyereket vállalni és gyereket nevelni, a kormány a jövőben is ezért dolgozik majd, mondta Novák Katalin. Már az életbe lépés előtt is nagy volt a várakozás az új támogatások iránt, a legnagyobb érdeklődés pedig a babaváró kölcsönt övezte, mondta el Trencsán Erika, vezető pénzpiaci szakértő.

Az ügyfeleket segítette, hogy már március óta ismertek a jogszabályi feltételek, kis nehézséget csak az jelentett, hogy a bankok a hitelbírálati feltételeket csak az indulás előtti utolsó napokban tették közzé, mondta a szakértő. A pénzintézetek készültek rá, hogy biztosítani tudják a támogatások elérését, a hónap közepétől várható emelkedő ügyfélforgalomra pedig emelt kapacitással is készülnek.

Trencsán Erika felhívta a figyelmet arra, hogy a szükséges igazolásokat mindenképp szerezzék be az ügyfelek, kérjenek időpontot a bankfiókokba, és egyeztessenek a hitelbírálati szempontokról a pénzintézetekkel.

Minden, amit a babaváró hitelről tudni kell: lakossági roadshow az új állami családtámogatásokról Budapesten, Győrben, Szegeden, Pécsen és további vidéki nagyvárosokban. Mindenkit várunk!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csok

babaváró hitel

babaváró támogatás

család

támogatás

falusi csok