Pörögnek a nyári egyetemek: egyre több külföldi jön emiatt ide

MTI   
  Megosztom
Pörögnek a nyári egyetemek: egyre több külföldi jön emiatt ide

Száz külföldi hallgató érkezett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) július 21-én kezdődő huszadik Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem elnevezésű programjára - tájékoztatott a felsőoktatási intézmény. Megkezdődött hétfőn a Debreceni nyári egyetem négy hétig tartó nyári kurzusa is, amelyre harminchárom országból 156 hallgató érkezett.

Pécsi nyári egyetem

A négyhetes magyar nyelvi képzésre a többi között az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, Egyiptomból, Finnországból, Japánból, Lengyelországból, Nagy-Britanniából, Németországból, Litvániából, Olaszországból, Oroszországból, Romániából, Svájcból és Szlovákiából érkeznek résztvevők - olvasható az egyetem közleményében.

A tanórákat heti 40 órában, 5-10 tagú csoportokban szervezik, öt nyelvi szinten. A diákoknak gasztronómiai, fonetikai és sportklubot is szerveznek. Tananyagként a PTE-n megjelenő - Szita Szilvia és Pelcz Katalin által jegyzett - MagyarOK tankönyvcsaládot használják, amelynek különlegessége, hogy élőnyelvi tudást és olyan magyar kulturális ismereteket közvetít, amelyek a tanulók kultúrájának bemutatását is lehetővé teszik.

A PTE kitért arra is, hogy a nyári egyetem harmadik hete alatt rendezik meg a tanároknak szóló módszertani továbbképzést, amelyre határon innen és túlról egyaránt érkeznek részvevők. A továbbképzésen a készségfejlesztés lesz a fókuszban. A közlemény beszámolt arról is, hogy az elmúlt két évtizedben megtízszereződött a nyári egyetemen részt vevő diákok létszáma.

Debreceni nyári egyetem

Csernoch László, a Debreceni Egyetem (DE) tudományos rektorhelyettese a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: évről-évre örömmel fogadják a nyári kurzusokon azokat a külföldi hallgatókat, akik érdeklődnek a magyar nyelv, a magyar kultúra iránt.

Az idei kurzusra a legtöbben a szláv országokból érkeztek. Bulgáriából, Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Oroszországból és Ukrajnából ötvenöt hallgató vesz részt a képzésen, közöttük a legtöbben orosz anyanyelvű diákok. Őket követik az angolszász országok: Kanadából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Új-Zélandról harmincan szeretnék elmélyíteni magyar nyelvtudásukat. Ázsiából (többi között Indonéziából, Tajvanról és Izraelből) tizenheten érkeztek, tizennyolc diák pedig német anyanyelvű. A legidősebb hallgatóebben az évben 78 esztendős, míg a legfiatalabb 15 - sorolta a rektorhelyettes.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere elmondta: a város önkormányzata az idén öt külföldi hallgató tanulmányait biztosítja ösztöndíjjal a nyári egyetemen.

Csatár Péter, a DE bölcsészettudományi karának dékánhelyettese közölte: karuk egy tanári és egy hallgatói ösztöndíjjal támogatja az idei nyári egyetem kurzusát.

Szaffkó Péter, a nyári egyetem igazgatója hozzátette: a kilencvenkettedik nyári kurzusra a részt vevő diákok több mint a fele érkezik ösztöndíjjal, illetve kap valamiféle kedvezményt. Legtöbben a Tempus Alapítvány ösztöndíjával tanulhatnak, Debrecen város öt ösztöndíjasa mellett négy hallgató a clevelandi magyar közösség támogatásával érkezett az egyetemre.

Emellett évek óta kedvezményt kapnak a csoportosan érkezők, illetve a magyar diaszpórákban, a magyar közösségekben tevékenykedők - mondta, megjegyezve: a szervezők így próbálnak segíteni azoknak a nyelvtanulóknak, akik a saját környezetükben tesznek a magyar kultúra és a nyelv terjesztéséért.

Szaffkó Péter azt mondta, a hagyományos nyelvtanfolyam mellett a nyári egyetem ebben az évben is megszervezte a magyar történelemről és kultúráról szóló, angol nyelvű, "Modern Hungary" elnevezésű kurzust.

A klasszikus nyelvórákon túl további programokat is kínál a nyári egyetem: azok, akik a kiejtésüket szeretnék csiszolni, fonetikaórákon vehetnek részt. Az irodalmat kedvelőknek szövegolvasási órát szerveznek, ahol a magyar irodalom gyöngyszemeiből válogat egy tanár. Akik pedig a magyar gasztronómiával szeretnének megismerkedni, ellátogathatnak a magyar konyha elnevezésű programra, ahol megtanulhatnak magyar ételeket főzni. A város és a történelem iránt érdeklődők pedig minden második héten éjszakai városnézésen vehetnek részt - ismertette Szaffkó Péter.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyári egyetem

egyetem

nyár

hallgató

oktatás

kultúra

nyelv

magyar nyelv

pte

pécs