Úgy érzed, mindent tudsz a galaxisról? Irány a keszthelyi csillagászati diákolimpia!

MTI   
  Megosztom
Úgy érzed, mindent tudsz a galaxisról? Irány a keszthelyi csillagászati diákolimpia!

Keszthelyen rendezik meg augusztus 2. és 10. között a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpiát, amelyre a világ minden tájáról, 47 országból több száz középiskolás érkezik összemérni csillagászati és asztrofizikai tudását - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia ötlete 2006-ban született meg Thaiföld, Indonézia, Irán, Kína és Lengyelország együttműködéséből. Az alapítók célja, hogy népszerűsítsék a csillagászatot és az asztrofizikát a fiatalok körében, valamint hogy elősegítsék a nemzetközi szakmai kapcsolatok kialakulását már fiatal korban is.

Az évek során a rendezvény mozgalommá nőtte ki magát és olyan országokba jutott el, mint például Indonézia (2008), Brazília (2012), India (2016) vagy éppen Kína (2018). Magyarország először 2011-ben vett részt az eseményen Lengyelországban, idén pedig házigazdaként fog szerepelni. A hazai esemény főszervezői a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, fővédnöke pedig Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia a legmagasabb rangú, középiskolásoknak szóló nemzetközi verseny a csillagászat és az asztrofizika területén, amelynek megrendezése páratlan lehetőség a magyar tudományos szféra és a csillagászat számára, mondta Kiss L. László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója, az Akadémiai Bizottság elnöke.

Idén negyvenhét országból ötvenöt csapat érkezik. A verseny öt fordulóból áll: elméleti, adatfeldolgozási, megfigyelési, planetáriumi fordulóból, valamint a csapatversenyből, mondta a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója az M1 aktuális csatorna adásában. A szervezők két csapatot indíthatnak, így Magyarországról két csoport mérettetheti meg a tudását.

Az olimpia nyertesei a következő években a feltörekvő csillagásznemzedék tagjai lesznek.

- hangsúlyozta a kutató, hozzátéve, hogy a színvonalas nyugati egyetemek figyelemmel kísérik a nemzetközi eseményt.

Magyarországon nincs csillagászat tantárgy a középiskolában, a magyar versenyzők emiatt jelentős helyzeti hátrányból indulnak.

- fejtette ki, hozzátéve: a diákversenyeken kiválasztott magyar versenyzőket a nemzetközi küzdelemre év közben olimpiai szakkörökön készítik fel.

Kiss L. László elmondása szerint jövőre Kolumbia ad otthont az eseménynek.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csillagászat

olimpia

diák

verseny

keszthely