Úgy érzed, mindent tudsz a galaxisról? Irány a keszthelyi csillagászati diákolimpia!

MTI   
  Megosztom
Úgy érzed, mindent tudsz a galaxisról? Irány a keszthelyi csillagászati diákolimpia!

Keszthelyen rendezik meg augusztus 2. és 10. között a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpiát, amelyre a világ minden tájáról, 47 országból több száz középiskolás érkezik összemérni csillagászati és asztrofizikai tudását - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia ötlete 2006-ban született meg Thaiföld, Indonézia, Irán, Kína és Lengyelország együttműködéséből. Az alapítók célja, hogy népszerűsítsék a csillagászatot és az asztrofizikát a fiatalok körében, valamint hogy elősegítsék a nemzetközi szakmai kapcsolatok kialakulását már fiatal korban is.

Az évek során a rendezvény mozgalommá nőtte ki magát és olyan országokba jutott el, mint például Indonézia (2008), Brazília (2012), India (2016) vagy éppen Kína (2018). Magyarország először 2011-ben vett részt az eseményen Lengyelországban, idén pedig házigazdaként fog szerepelni. A hazai esemény főszervezői a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, fővédnöke pedig Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia a legmagasabb rangú, középiskolásoknak szóló nemzetközi verseny a csillagászat és az asztrofizika területén, amelynek megrendezése páratlan lehetőség a magyar tudományos szféra és a csillagászat számára, mondta Kiss L. László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója, az Akadémiai Bizottság elnöke.

Idén negyvenhét országból ötvenöt csapat érkezik. A verseny öt fordulóból áll: elméleti, adatfeldolgozási, megfigyelési, planetáriumi fordulóból, valamint a csapatversenyből, mondta a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója az M1 aktuális csatorna adásában. A szervezők két csapatot indíthatnak, így Magyarországról két csoport mérettetheti meg a tudását.

Az olimpia nyertesei a következő években a feltörekvő csillagásznemzedék tagjai lesznek.

- hangsúlyozta a kutató, hozzátéve, hogy a színvonalas nyugati egyetemek figyelemmel kísérik a nemzetközi eseményt.

Magyarországon nincs csillagászat tantárgy a középiskolában, a magyar versenyzők emiatt jelentős helyzeti hátrányból indulnak.

- fejtette ki, hozzátéve: a diákversenyeken kiválasztott magyar versenyzőket a nemzetközi küzdelemre év közben olimpiai szakkörökön készítik fel.

Kiss L. László elmondása szerint jövőre Kolumbia ad otthont az eseménynek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csillagászat

olimpia

diák

verseny

keszthely