Nem fogy a lendület: egyre többen veszik igénybe az új családtámogatásokat

MTI   
  Megosztom
Nem fogy a lendület: egyre többen veszik igénybe az új családtámogatásokat

Egyre népszerűbb a családvédelmi akcióterv, már 15 ezernél is többen igényelték valamelyik támogatási formát - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára

A babaváró támogatásokra már több mint 6300 szerződést kötöttek. Ezt a támogatási formát nemcsak a friss házasok vehetik igénybe, hanem azok is, akik a már megszületett gyermekeik után még továbbiakat szeretnének - hívta fel a figyelmet az államtitkár, hozzátéve:

Kitért arra, hogy a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását már csaknem 9 ezren kértek. Ennél a támogatási formánál az igénylés elektronikusan is leadható. A Magyar Államkincstár folyamatosan dolgozza fel az igényléseket, már 1500 határozat megszületett - mondta Novák Katalin, aki az érdeklődőktől türelmet kért, és emlékeztetett, hogy a támogatások 2022 végéig igényelhetők.

Az államtitkár elmondta: a gyermekes családok jelzáloghiteleinek elengedése iránt is egyre nő az érdeklődés. Július elseje óta a második gyerek érkezésekor egymillió forint, a harmadik gyermeknél négymillió forint, minden további gyermek esetében pedig további egy-egy millió forint jóváírását lehet kérni. Ez a támogatási forma a lakás fekvése szerinti megyeszékhelyen lévő járási hivatalban vagy bármelyik kormányablaknál igényelhető.

Arra a kérdésre, hogy összességében mennyi kérelmezőre számítanak a családvédelmi akcióterv keretében, az államtitkár úgy válaszolt: korábbi becslések az első évben 10 ezer jelentkezőt prognosztizáltak egyedül a nagycsaládos autóvásárlási támogatásnál, de ez már az első hónapban csaknem teljesült.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatások igénybevétele, az ahhoz szükséges igazolások ingyenesek, akinek pedig kérdése van, hívhatja a 1818-as kormányzati ügyfélvonalat, ahol a hét minden napján 24 órában adnak felvilágosítást. Eddig mintegy 12 ezren érdeklődtek.

Novák Katalin elmondta: alapvető cél, hogy mindenki ingyenesen vagy nagyon olcsón vehesse igénybe a bölcsődei ellátást. A következő költségvetésben jelentősen növekszik a munkahelyi és családi bölcsődék támogatása, erre a célra 3 év alatt 12 milliárd forintot fordít a kormány. Addig pedig már péntektől havi akár 40 ezer forintos bölcsődei támogatást igényelhet, akinek a gyermeke elmúlt 20 hetes, családi vagy munkahelyi bölcsődébe jár, nincs bölcsődei ellátás a közelben, továbbá van bankszámlája és ügyfélkapu-hozzáférése.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

család

otthon

autó

családvédelmi akcióterv

támogatás

hitel

csok

falusi csok

babaváró hitel