Ilyen sem volt még: tájházat kaptak a horvátok Magyarországon

MTI   
  Megosztom
Ilyen sem volt még: tájházat kaptak a horvátok Magyarországon

A magyarországi horvát népcsoport, a sokacok hagyományait, mindennapjait bemutató tájházat adnak át a Mohácson. Egy 130 millió forint fejlesztési forrásból megvalósuló projekt keretében Mohács egykor kizárólag sokacok lakta városrészében valósult meg a beruházás egy öreg épület rendbehozatalával - tudatta Szekó József polgármester.

Mint mondta, az épületet azért vásárolták meg a fejlesztés számára, mert annak udvarán még teljes épségben állt a több mint száz éve készült, nyitott kéményes konyhájú, fagerendás mennyezetű, eredeti sokac hajlék, a régi istálló és a csűr is. A beruházásnak köszönhetően bemutathatóvá váltak a mohácsi sokac kulturális emlékek, emellett a tájházban számos népművészeti tevékenység megtekinthető, kipróbálható lesz az érdeklődők számára a jövőben.

Mint kitért rá, a mohácsiak által sokacoknak nevezett népcsoportot a köznyelv sokácokként is ismeri. Ők a török hódoltság idején a mai Bosznia-Hercegovina területeiről húzódtak fel az elnéptelenedett magyar vidékre. Ennek során eresztettek gyökeret többek között Mohácson és környékén. Ők honosították meg hazánkban a busójárást is; a legenda szerint a törökök elűzését is nekik köszönhetik a helyiek.

A Sokac Ház - mivel a népcsoport kiemelt jelentőségű a város életében - az ő hagyományaikat, kultúrájukat kívánja bemutatni folyamatos programokkal, foglalkozásokkal, kiállításokkal - mondta a polgármester.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sokac

tájház

horvát

nemzetiség

mohács

építés

beruházás

fejlesztés