Kihalás szélén az ősi magyar kutyafajta: így védenék meg a kuvaszt

HelloVidék   
  Megosztom
Kihalás szélén az ősi magyar kutyafajta: így védenék meg a kuvaszt

A kuvasz egy igazi kincs, egy örökség, amelyet őseinktől kaptunk – jelentette ki Nagy István Agrárminiszter a Nemzetközi Kuvasz Tenyésztési Konferencián, Tápiószentmártonban.

A rendezvényen a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a kuvaszt nem a külseje teszi nemessé, hanem a jelleme, amelyhez lenyűgöző szépség párosul. Büszkék vagyunk rá, hogy nemzetközi szinten is ilyen különleges genetikai erőforrásokkal rendelkezünk ez a magyar kutyafajta – emelte ki a tárcavezető. Hozzátette: az Agrárminisztérium genetikai erőforrásaink megóvásáért két évvel ezelőtt génmegőrzési stratégiát készített, amelynek része a kuvasz, valamint a további nyolc magyar ebfajta génmegőrzési tevékenységének a támogatása.

Nagy István emlékeztetett: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar kutyafajták DNS-alapú származásellenőrzéséhez szükséges laboratóriumi háttér fejlesztésére 65 millió forintos forrást csoportosított át. A minisztérium emellett 50 millió forinttal támogatja a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének szövetségén keresztül a tenyésztő-szervezetek feladatainak ellátását és a magyar fajták népszerűsítését. Hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy megfelelő körülmények között, kölcsönös tisztelet és bizalom mellett valódi, a fajta tulajdonságaihoz hű, megbízható és kiszámítható társsá válhassanak a kuvaszok.

A tárcavezető szerint, nagyon időszerű volt már egy olyan esemény, amely a ebfajta megőrzéséhez, fennmaradásához szükséges kérdések megvitatásának biztosít lehetőséget. A minisztérium ezért támogatta anyagi és erkölcsi értelemben is a konferencia megvalósulását. Nagy István kifejtette, további közös feladatunk a kuvasz társadalmunkban betöltött új helyének és szerepének a megtalálása.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kuvasz

kutya

magyar

eb

génmegőrzés