Sok újdonságot hozott a rezsiutalvány: mutatjuk, mire kell figyelni!

hvg.hu   
  Megosztom
Sok újdonságot hozott a rezsiutalvány: mutatjuk, mire kell figyelni!

A posta 2,6 millió nyugdíjasnak vitte, vagy viszi ki a rezsiutalványokat, de nem mindenkinek lesz egyszerű dolga, ha érvényesíteni próbálja a rezsiszámlájában a 9 ezer forintos összeget. Nem csak rezsit lehet fizetni a rezsiutalvánnyal, viszont nem mindenféle rezsire használható fel. Vízdíjat nem lehet fizetni vele, csak gázt vagy áramot, egész pontosan a Díjbeszedővel kapcsolatban állók, az NKM Energia, az E.On, és az Elmű-Émász ügyfelei fizethetnek rezsiutalvánnyal - írja a hvg.hu.

Arról tájékoztatott az Elmű-Émász, hogy a rezsin kívül ki lehet fizetni náluk ezzel az utalvánnyal bármilyen ki- vagy visszakapcsolási díjat, késedelmi kamatot, egyéb díjat is. Az NKM és az E.on viszont nem engedi, hogy hasonló díjakat a rezsiutalvánnyal fizessenek, náluk ezt a 9 ezer forintot csakis a rezsifizetésre lehet felhasználni.

Amennyiben valaki még nem kapta meg a rezsiutalványt, egyelőre nem kell tennie semmit: ugyan a kézbesítés már szeptember elején elkezdődött, a postának egészen 30-ig van ideje kivinni azokat. Ha addig sem érkezik majd meg, akkor az Államkincstár Nyugdíjfolyósítójánál, vagy a Magyar Postánál lesz a hiba, náluk lehet reklamálni.

Amennyiben nem talál senkit otthon a postás, az történik, ami a többi értékutalványnál is történni szokott: többször nem próbálják meg kézbesíteni. Személyesen a címzettnek, vagy egy meghatalmazottjának, esetleg egy közeli hozzátartozónak adhatja oda a postás az utalványt. Ha nincs otthon senki, akkor hagy egy értesítőt, a következő tíz munkanapon el lehet menni a postára az utalványért. Ha addig sem veszik át, akkor a posta visszaküldi a Magyar Államkincstárnak. Azonban még ekkor sincs semmi sem veszve: november 30-ig kérelmet lehet beadni az Államkincstárhoz, hogy küldjék ki az utalványt újra.

Ezt főképp azoknak fontos tudniuk, akik annyira keveset fogyasztanak, hogy egy évben egy leolvasást tartanak csak náluk, és ez után kapnak évi egy csekket. Ha náluk a leolvasás időpontja már jövő áprilisban vagy még később lesz, akkor érdemes az utalványt inkább átadni másnak.

Az utalványt semmilyen körülmények közt sem lehet pénzre váltani, de mivel nem névre szóló a papír, azt már senki nem tiltja, hogy másnak átadják – és hogy ezért elfogadnak-e pénzt, vagy ingyen, szívességből teszik, nem ellenőrzik.

Az utalvány azoknak is jár, akik nem fizetnek rezsit: az egyetlen feltétele az, hogy az érintett a magyar államtól kapjon nyugdíjat. Az, hogy az utalvány nem névre szóló, azok miatt is fontos, akik úgy kapják meg, hogy nem tudnának mit kezdeni vele, ha személyesen kellene felhasználnia. A külföldön élő magyar állampolgár nyugdíjasok is megkapják, ha a magyar államtól jár nekik nyugdíj, de a börtönben ülő nyugdíjasoknak is jár az utalvány (a börtön címére küldi a posta, a nyugdíjas rab nevére). De náluk sokkal többen vannak azok, akik megkapják az utalványt, miközben a házastársuk vagy épp a velük együtt élő gyerekük nevére érkezik a számla – ők csak oda kell, hogy adják az utalványt annak, aki befizeti.

Külön felhívta minden ügyfél figyelmét az Elmű-ÉMÁSZ arra, hogy senkinek eszébe ne jusson az, hogy egyszerűen elküldje nekik postán a rezsiutalványt. A legegyszerűbb helyzetben azok vannak, akik csekken szoktak rezsit fizetni, ők odaadják az utalványt a postán, és levonják a végösszegből a 3-6-9 ezer forintot. A többieknek érdemes megedzeniük a türelmüket, erről lejjebb lehet olvasni.

Azoknak, akik bankkártyával vagy csoportos beszedéssel fizetnek, arra érdemes figyelniük, hogy a rezsiutalványt nem lehet az online számlázásnál felhasználni. Aki nem a postán szokott rezsit fizetni, annak kérnie kell egy, a rezsiutalvány összegének elutalásához szükséges, 3, 6, vagy 9 ezer forint értékű csekket a közműszolgáltatótól, majd ezt a csekket kell a rezsiutalvány leadásával befizetni a postán. A következő rezsiszámla az így a szolgálatóhoz csekken befizetett 3-6-9 ezer forintos összeggel alacsonyabb lesz.

Legegyszerűbben az Elmű-Émász ügyfelei kérhetik a csekket, ha regisztráltak a szolgáltató online ügyfélszolgálatára, ekkor a bejelentések/általános fogyasztói bejelentés menüpontra kell írniuk. Az Elmű-ÉMÁSZ, az E.On és a Nemzeti Közművek is lehetővé teszi, hogy e-mailben kérjenek csekket. Elvileg lehet csekket kérni a telefonos ügyfélszolgálatokon is.

Azok, akiknek előre fizetős mérőjük van, felkészülhetnek a sorban állásra: be kell menniük a szolgáltatójuk ügyfélszolgálati irodájába, ott csekket kérni, és azt befizetni. Miután a befizetés megérkezett, a szolgáltató elkészít egy feltöltőkódot, azt pedig postán küldik meg.

Amennyiben a rezsi összege kevesebb, mint ami a z utalványon szerepel, akkor sem lehet visszakérni a különbözetet. Ilyen esetben, ha 2500 forint a rezsi, akkor azt érdemes inkább készpénzben befizetni. Mivel jövő márciusig fel kell használni az utalványokat, a legtöbbeknek lesz addig, legkésőbb a télen olyan rezsije, ami eléri a 3000 forintot háromszor is (az utalványt három darab 3000 forintot érő tételben adják ki, ezért fontos a háromezres határ). Ha valakinek még a télen sincs ennyi rezsije, akkor a már részletezett módon kérnie kell egy csekket a rezsiutalványai befizetéséhez, és ezt az összeget jóváírják a számláján, addig vonják le a 3, 6, vagy 9 ezer forintból a jövő április utáni rezsijeit, amíg túl nem lépi azt a határt.

A helyzet bonyolódik abban az esetben, ha nagyobb a rezsi összege, mint amennyi utalvány érkezett. Odáig egyszerű az ügyintézés, hogy ha például valakinek 10 ezer forintot kell befizetnie, akkor a postán beváltja a 9 ezer forintos rezsiutalványát, és marad egy ezres, amit rendeznie kell. Csakhogy ezt a megmaradt részt mindenképp készpénzben kell kifizetnie. Ha viszont nem a postán, hanem a közműszolgáltatónál fizetne, akkor ott arra érdemes készülni, hogy az Elmű-Émász, az NKM és az E.On ügyfélszolgálatain épp a készpénzt nem fogadják el, oda már bankkártya fog kelleni. Természetesen mindez csak azokat érinti, akik csekken fizetik a rezsit, azok, akik online fizetnek, sokkal egyszerűbb helyzetben vannak.

Fotó: MTVA/Faludi Imre

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

rezsi

rezsiutalvány

elmű

díj

posta

fizetés