Gigafejlesztés a magyar iskolákban: wifit és okostelefont használhatnak majd a gyerekek

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Gigafejlesztés a magyar iskolákban: wifit és okostelefont használhatnak majd a gyerekek

Az ország 3500 általános és középiskolájának valamennyi tantermébe vezeték nélküli internetet kötnek be, a munkával jövőre végezhetnek a szakemberek. A fejlesztés révén lehetővé válik, hogy a diákok az internetről töltsék le az órán a tananyagot, a dolgozatot, akár a saját okostelefonjukon is – mondta a Magyar Nemzetnek az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára. Solymár Károly elmondta azt is, hogy ötezer iskolában az internet is gyorsabb lesz. A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: korábban soha nem volt ilyen horderejű hálózatfejlesztés a magyar közoktatásban.

Az államtitkár az interjúban arról beszélt a lapnak, hogy minden iskolában és osztályteremben elérhető lesz a wifi, hogy a diákok és tanárok is hozzáférhessenek a digiális tananyagokhoz, sőt, a diákok még okostelefonon is írhatnának dolgozatot. Elárulta, hogy jelenleg két országos beruházássorozat zajlik az oktatásban: egy az általános iskolák, a másik pedig a középiskolák digitalizációját tűzte ki célul. Emellett szupergyors internetet szeretnének előteremteni az iskolákban: másodpercenként száz megabites sebességgel, vagy egy gigabitessel.

A beruházások következtében a tanárok digitális tananyagokat és segédleteket mutathatnak be a diákoknak órán. Solymár Károly szerint arra is lesz lehetőség, hogy az iskolai wifin keresztül csupán oktatási anyagokhoz férhessenek hozzá a diákok, ez megteremti annak az alapját, hogy a diákok figyelme ne terelődjön el.

A helyettes államtitkár szerint nem várható el, hogy az állam minden tanulónak vásároljon táblagépet és gondoskodjon azok karbantartásáról, ezért a diákok a saját eszközeiket használhatják. Mivel a diákok nagy része már rendelkezik okostelefonnal és tablettel, így akár ezeken oldhatják meg a teszteket és a dolgozatokat is.

A legtöbb iskolában még ma is tiltják az okostelefonok használhatát, a fejlesztések miatt viszont érdemes ezt átgondolni - mondta Solymár Károly, majd hozzátette: "az biztos, hogy a digitalizáció megváltoztatja a világot, előbbre pedig az jut, aki alkalmazkodik az új feltételekhez".

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

oktatás

közoktatás

köznevelés

család

gyerek

tanulás

iskola

középiskola

általános iskola

fejlesztés

wifi

okostelefon