Zalaegerszeg a szerencsés város: megnyílik az első duális szakképző központ!

MTI   
  Megosztom
Zalaegerszeg a szerencsés város: megnyílik az első duális szakképző központ!

Az önkormányzat, az iskolák, a városban működő vállalkozások együttműködésével és a kormány támogatásával Zalaegerszegen nyílik meg az első duális szakképző központ - közölte az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön a zalai megyeszékhelyen épülő duális szakképző központ építésének projektindító rendezvényén.

Az épülő központ lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok a tanulmányaik alatt a tudás mellett gyakorlati ismereteket is szerezzenek. A 2014-ben létrejött duális képzési rendszer a nagyvállalatokra épült, mondta Palkovics László, az innovációs és technológiai miniszter. A duális képzésben a kisvállalkozások is részt vesznek, de nem tudnak olyan feltételeket biztosítani, mint a nagyobb vállalkozások. A zalai megyeszékhelyen a duális szakképző központban viszont a helyi gazdasági szereplők az önkormányzattal együttműködve tudják majd a duális képzést megvalósítani.

A duális szakképző központokra a jól képzett munkaerő biztosítása miatt is nagy szükség van. A magyar gazdaságot az ipar a high-tech tartalma viszi előre, a magas technológia viszont jól képzett szakembereket igényel, képzésüknek pedig a zalaegerszegi szakképző centrum lesz az egyik fontos eleme, hangsúlyozta Palkovics László.

Az elmúlt öt évben 4 ezer új munkahely jött létre Zalaegerszegen, az álláskeresők száma 2,5 százalék alá csökkent. A munkaerőhiány csökkentésére a közgyűlés 18 pontból álló csomagot fogadott el, ennek keretében bővült az ösztöndíjrendszer, 600 millió forint ráfordítással munkáshotel épült, 320 millió forintból fejlesztették az inkubátorházat, mondta el Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a város gazdasági fejlődéséről.

A BGE zalaegerszegi gazdálkodási karán pénteken adják át az 1 milliárd forint ráfordítással elkészült innovációs és kutatóközpontot. Az 1400 négyzetméter alapterületű szakképzési központ a Széchenyi 2020 program keretében, az egykori laktanya irodaépületének helyén épül fel.

A 600 millió forint európai uniós támogatással megvalósuló beruházást az önkormányzat 46 millió forinttal támogatta. Az üzemcsarnokban gépi forgácsoló-, hegesztő és lakatos műhelyeket és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki. Az új épület lehetőséget ad az ipari tanulók szakmai gyakorlati képzésére is, tette hozzá. A projekt keretében a működéshez szükséges infrastrukturális feltételeket az önkormányzat teremti meg, míg a betelepülő termelő cégek a szükséges eszközöket, gépeket biztosítják.

Fotó: MTI/Varga György

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

képzés

zalaegerszeg

duális képzés

szakmunka

fejlesztés