Ez történik, ha 30 éves korod után vállalsz gyereket: erről szinte soha nem beszélnek

HelloVidék   
  Megosztom
Ez történik, ha 30 éves korod után vállalsz gyereket: erről szinte soha nem beszélnek

Számos cikk szerint huszonévesen a legideálisabb gyermeket vállalni, ugyanis köztudott, hogy később már nehezebb dolga van a szülőknek. A késői szülés kockázatokkal járhat, ráadásul egy érettebb nő jó esetben már befutott egy karriert, ami további felelősséget jelenthet. Mindezek ellenére egyre többen odázzák el a gyermekvállalást, ám a kivárást választó szülőknek is van egy jó hírünk: egy tanulmány szerint azoknak a szülőknek, akik 30 éves koruk után vállalnak gyereket, okosabb lehet a csemetéjük.

Az idősebb szülőkkel kapcsolatos tanulmányok általában a kockázatokkal foglalkoznak, és nem veszik szemügyre, milyen előnyökkel jár az, ha későn vállalunk gyermeket. Az Egyesült Királyságban végzett új kutatás ezekre az előnyökre volt kíváncsi. A vizsgálatban 18 ezer brit gyermek vett részt, melyben megvizsgálták, van-e kapcsolat az anya életkora és a gyermek fejlődése között.

A vizsgálat során a harmincas éveikben gyermeket vállaló szülők 5 éves gyerekei jobb eredményeket értek el kognitív tesztekben, mint a huszonéves korosztály 5 éves gyerekei. Ez az eredmény összhangban áll egy svéd tanulmány megállapításaival, mely szerint a tanulmányi átlaga azoknak a gyermekeknek volt a legmagasabb, melyek szülei 35-39 éves korban vállaltak gyermeket, a második legjobb eredményt pedig 30-34 éves korban szülő anyák gyermekei érték el.

A 30-as éveikben járó szülők képzettebbek, magasabb jövedelemmel és stabilabb kapcsolattal rendelkeznek, egészségesebb életmódot folytatnak, emellett a terhességet tudatosan tervezik

- mondta Alice Goisis brit kutató a London School of Economic-nak.

A kutató szerint ezek lehetnek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a gyermekek intelligenciáját. A vizsgálat azonban kimutatta, hogy a jóval idősebb szülők azonban nem részesülnek ebben az előnyben, mivel a 40 éves kor után gyermeket vállaló szülők gyermekeinek intellektusa nem lett magasabb. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a kutatásban kevesebb 40 éven felüli szülő és gyermeke vett részt, mint a 20-as és 30-as korosztályba tartozó szülők és gyerekei.

Egy korábbi tanulmányban már vizsgálták, milyen hatással lehet a gyermek képességeire az anyai életkor. Az 1958-ban és 1970-ben összegyűjtött adatokból származó eredmények felhasználásával a kutatók megállapították, hogy a 35-39 éves korban gyermeket vállaló szülők 10-11 éves gyermekei rosszabb teljesítménnyel rendelkeztek, mint a 25-29 éves korú szülők ugyanannyi idős gyermekei. Ez a tendencia azonban 2000-es évek elején megváltozott, ekkor kezdődött el az a folyamat, hogy az idősebb szülők gyermekei szemmel láthatóan jobban teljesítettek az iskolában. Alice Goisis szerint ez annak tudható be, hogy a nők tulajdonságai gyökeresen megváltoztak az évek során: egyre több nő dolgozik, többet keresnek, illetve több lehetőségük van tanulni.

Via BrightSide

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

család

szülő

anya

gyerek

gyermek

intelligencia

kutatás

felmérés

gyermekvállalás

gyermeknevelés