Koraszülés: több ezer családot érint, mégis tabunak számít

HelloVidék   
  Megosztom
Koraszülés: több ezer családot érint, mégis tabunak számít

November 17-én újra a koraszülötteket jelképező lila színbe borulnak a hazai középületek a koraszülöttek világnapja alkalmából, előtte való nap, szombaton ingyenes családi programok is várják az érintetteket és érdeklődőket. Magyarországon ugyanis minden tizedik baba idő előtt jön világra, és van még mit tenni a tájékoztatás, a diagnosztizálás és a kezelés terén. Ezért a célért küzd a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) és a NaturAqua, a magyarországi koraszülött ellátás elkötelezett támogatója.

Bár a probléma évente több ezer családot érint, Magyarországon a koraszülés témája még mindig szinte tabunak számít.

Pedig kellene: tájékoztatással, megelőzéssel és megfelelő ellátással jelentősen csökkenteni lehetne a koraszülöttek számát. A tájékozódás és felkészülés fontosságára hívja fel a figyelmet egész éves munkájával, és november 16-17-ei programjaival is a KORE és az egyesületet segítő NaturAqua.

Célunk, hogy a koraszülésről merjenek beszélni az emberek. A traumán átesett családok számára pedig fejlesztési módszereket, szakembereket, intézményeket ajánlunk, hogy tudják, mire számíthatnak, és képesek legyenek bízni a jövőben, a kicsi gyermekükben, és abban, hogy a lehetőségeikhez képest igenis teljes életet élhetnek majd mindannyian

– mondta el Földvári-Nagy Zsuzsanna, a KORE elnöke.

A világnap alkalmából november 16-án a Mammut 2. Kölyökpark - Bababarát Játszóház és Fejlesztőközpontban ingyenes, családi eseményt tartanak, ahol előregisztáció után várják a koracsaládokat a hasznos információk, tájékoztatás mellett arcfestéssel, kvízjátékkal, kenguru-öleléssel, és sok más vidám programmal. Az eseményre Sándor Orsi műsorvezető, modell is kilátogat majd férjével és két fiával, Erikkel és Botonddal. Orsi második fia koraszülöttként érkezett közel öt évvel ezelőtt a világra.

Hálás vagyok a sorsnak, hogy ennek a két szuper kis pasinak az anyukája lehetek. Ők formáltak olyanná, amilyen most vagyok. Botit a sorstól a születésnapomra kaptam - a legklasszabb ajándék volt, még ha korábban is jött a vártnál

- mondta Sándor Orsi fiairól korábban.

Nekünk nagy szerencsénk volt, mert jókor, jó helyre, jó kezek közé kerültünk, amikor a kisebbik fiam született – a kiírt dátumnál két hónappal előbb. A megfelelően adott tüdőérlelő injekciók, majd a kenguru-módszer, és végig a profi ellátás, a segítőkész hozzáállás, és a jól felszerelt PIC egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy Boti is nagyon gyorsan behozta a korán érkezését és a pici inkubátoros babából teljesen egészséges, nagyra nőtt, energikus, jó képességű, éles eszű kisfiúvá vált!

- tette hozzá.

A világnap alkalmából országszerte lilába borulnak a középületek, mint például a debreceni Nagyerdei Víztorony, a szentesi megyeháza, a Kunszentmiklósi Polgármesteri Hivatal, a szentendrei városháza, a Gödöllői Királyi kastély, a kisteleki Szent István Templom, a Szabadszállási Polgármesteri Hivatal, a hatvani városháza, a Budapesti Műszaki Egyetem Q épület, a Művészetek Palotája, a Tüskecsarnok, a Tópark Lakópark, az újpesti városháza, az ózdi városháza, a székesfehérvári Püspöki Palota, a Soltvadkerti Evangélikus Óvoda, a Zalaegerszegi Polgármesteri Hivatal, a tatai vár, és a perinatális intenzív centrumok (PIC-ek), valamint a világnapban részt vevő gyermekintézmények is programokat szerveznek a kicsiknek és nagyobbaknak.

A NaturAqua 2016 óta támogatja a koracsaládokat, az első három évben a koraszülött-intenzívosztályok családbaráttá tételével a Koraszülöttekért Országos Egyesülettel (KORE) összefogva, az idei közös lépés a KoRelax program mellett többek között a havi rendszerességű, országos szintű pszichológiai beszélgetőkörök szervezése.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koraszülött

koraszülés

koraszülöttek

koraszülöttekért országos egyesület

koraszülöttek világnapja