Újabb részletek derültek ki a nagyszülői gyedről: itt vannak a friss infók

MTI   
  Megosztom
Újabb részletek derültek ki a nagyszülői gyedről: itt vannak a friss infók

Megteremti a kormány a munkavállalók védelmét a januártól életbe lépő nagyszülői gyedet igénybe vevőknek a munka törvénykönyvének módosításával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A közlemény szerint a minisztérium több, a családok védelmével összefüggő törvény technikai módosítását terjesztette az Országgyűlés elé. A módosítás célja, hogy megteremtse a nagyszülői gyermekgondozási díj munkajogi pillérét, és kimondja, hogy a gyermekgondozási díj időtartamára a nagyszülő fizetés nélküli szabadságra jogosult.

A közleményből az is kiderült, hogy a törvénycsomag emellett több, a gyermeket nevelő magyar családok helyzetének javítását és a szociális biztonság erősítését szolgáló módosítást is tartalmaz, amelyek többek között tovább erősítik a gyermekek védelmét.

A családvédelmi akcióterv keretében a kormány januártól bevezeti a nagyszülői gyedet, amely lehetőséget ad arra, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig - ikrek esetén hároméves korig - otthon maradhasson a gyermekkel, ha a gyermek után más nem kap gyermekgondozást segítő ellátást.

A nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent, több unoka után többszörösen is igénybe vehető, és a nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számít

- írták. Az igénybevétel feltételei, hogy a szülők jogosultak legyenek a gyedre, és hogy nyilatkozzanak arról, egyetértenek a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénybevételével. Emellett a nagyszülőnek is jogosultnak kell lennie a gyedre, azaz a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosítottnak kell lennie. Feltétel továbbá, hogy a gyermeknek a szülővel kell élnie, a nagyszülő azonban napközben vigyázhat rá a saját lakásában. A nagyszülő a gyed mellett pedig csak akkor dolgozhat, ha a munkavégzés az otthonában történik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyed

nagyszülői gyed

család

családvédelmi akcióterv

családtámogatás

nagyszülő