Egyre népszerűbb az idősek körében: nő az igény a házi segítségnyújtás

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre népszerűbb az idősek körében: nő az igény a házi segítségnyújtás

A házi segítségnyújtásnak jelenleg két formája van: az egyik a személyi gondozás a másik pedig a szociális segítés. Utóbbiba tartozik a mosás, vasalás, takarítás, mosogatás, a tüzelő behordása kályhához, vagy a hóeltakarítás a lakás bejárata előtt. A személyi gondozás pedig a mosdatást, fürdetést, az ágynemű cserét, a folyadékpótlást, az étkeztetést, a vérnyomás – és vércukor mérést, a körömápolást, az ágyban történő mozgatást és a szájápolást jelenti - írja a szoljon.hu.

Ahogy a portál írja, annak jártak utána, hogy a megyében milyen módon és mennyiért lehet igénybe venni ezeket.

Jelenleg százhuszonkilenc megállapodásunk van, és folyamatosan nő az igény. Személyesen, telefonon lehet kérni a gondozást, vagy kérheti a hozzátartozó is, ehhez egy formanyomtatványt kell kitölteni

- tájékoztatta a lapot Szűcs Zsuzsanna, a Kisújszállási Térségi Szociális Otthon és Alapszolgáltatási Központ megbízott intézményvezetője.

Miután a kérelmet beadták, a vezető gondozónő kimegy, elvégzi az előgondozást és a gondozási szükséglet vizsgálatot. Leggyakrabban a mosdatást, étkezésben való segítést, bevásárlást, gyógyszerek kiváltásában történő ügyintézést veszik igénybe az ellátottak. A gondozónők heti negyven órában dolgoznak, mely alól a hétvége kivétel. Leggyakrabban naponta egy órát töltenek egy ellátottnál, de van, akihez egy nap kétszer is mennek, vagyis van olyan idős, aki napi két és fél órát vesz igénybe

- tette hozzá az intézményvezető.

A Szent Norbert Idősek Klubja biztosítja Jánoshidán a település szociális alapellátási feladatait. A házi segítségnyújtás is tevékenységük részét képezi, mely magába foglalja a szociális segítést és a személyi gondozást.

Az intézmény munkatársai szociális segítés keretében közreműködnek többek között a lakókörnyezeti higiénia megtartásában, háztartási tevékenységek elvégzésében. Szükség esetén segítjük a bentlakásos szociális intézménybe történő beköltözést is. Amikor az ellátott nagyobb segítséget igényel, akkor a személyi gondozásnál ápolási és gondozási feladatokat is biztosítjuk

- mesélte Béresné Szénási Ildikó, a Szent Norbert Idősek Klubja intézményvezetője. De kiemelte azt is, hogy térítésmentesen vehető igénybe a településen a településen.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van elegendő szakember a feladatok elvégzéséhez, évek óta stabil csapattal dolgozunk. A gondozónőket már családtagnak tekintik az ellátott idősek

- mondta Béresné Szénási Ildikó.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

segítségnyújtás

személyi gondozás

házi segítségnyújtás

idősek

nyugdíjas

gondozás