Egyre népszerűbb az idősek körében: nő az igény a házi segítségnyújtás

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre népszerűbb az idősek körében: nő az igény a házi segítségnyújtás

A házi segítségnyújtásnak jelenleg két formája van: az egyik a személyi gondozás a másik pedig a szociális segítés. Utóbbiba tartozik a mosás, vasalás, takarítás, mosogatás, a tüzelő behordása kályhához, vagy a hóeltakarítás a lakás bejárata előtt. A személyi gondozás pedig a mosdatást, fürdetést, az ágynemű cserét, a folyadékpótlást, az étkeztetést, a vérnyomás – és vércukor mérést, a körömápolást, az ágyban történő mozgatást és a szájápolást jelenti - írja a szoljon.hu.

Ahogy a portál írja, annak jártak utána, hogy a megyében milyen módon és mennyiért lehet igénybe venni ezeket.

Jelenleg százhuszonkilenc megállapodásunk van, és folyamatosan nő az igény. Személyesen, telefonon lehet kérni a gondozást, vagy kérheti a hozzátartozó is, ehhez egy formanyomtatványt kell kitölteni

- tájékoztatta a lapot Szűcs Zsuzsanna, a Kisújszállási Térségi Szociális Otthon és Alapszolgáltatási Központ megbízott intézményvezetője.

Miután a kérelmet beadták, a vezető gondozónő kimegy, elvégzi az előgondozást és a gondozási szükséglet vizsgálatot. Leggyakrabban a mosdatást, étkezésben való segítést, bevásárlást, gyógyszerek kiváltásában történő ügyintézést veszik igénybe az ellátottak. A gondozónők heti negyven órában dolgoznak, mely alól a hétvége kivétel. Leggyakrabban naponta egy órát töltenek egy ellátottnál, de van, akihez egy nap kétszer is mennek, vagyis van olyan idős, aki napi két és fél órát vesz igénybe

- tette hozzá az intézményvezető.

A Szent Norbert Idősek Klubja biztosítja Jánoshidán a település szociális alapellátási feladatait. A házi segítségnyújtás is tevékenységük részét képezi, mely magába foglalja a szociális segítést és a személyi gondozást.

Az intézmény munkatársai szociális segítés keretében közreműködnek többek között a lakókörnyezeti higiénia megtartásában, háztartási tevékenységek elvégzésében. Szükség esetén segítjük a bentlakásos szociális intézménybe történő beköltözést is. Amikor az ellátott nagyobb segítséget igényel, akkor a személyi gondozásnál ápolási és gondozási feladatokat is biztosítjuk

- mesélte Béresné Szénási Ildikó, a Szent Norbert Idősek Klubja intézményvezetője. De kiemelte azt is, hogy térítésmentesen vehető igénybe a településen a településen.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van elegendő szakember a feladatok elvégzéséhez, évek óta stabil csapattal dolgozunk. A gondozónőket már családtagnak tekintik az ellátott idősek

- mondta Béresné Szénási Ildikó.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

segítségnyújtás

személyi gondozás

házi segítségnyújtás

idősek

nyugdíjas

gondozás