Egyre népszerűbb az idősek körében: nő az igény a házi segítségnyújtás

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre népszerűbb az idősek körében: nő az igény a házi segítségnyújtás

A házi segítségnyújtásnak jelenleg két formája van: az egyik a személyi gondozás a másik pedig a szociális segítés. Utóbbiba tartozik a mosás, vasalás, takarítás, mosogatás, a tüzelő behordása kályhához, vagy a hóeltakarítás a lakás bejárata előtt. A személyi gondozás pedig a mosdatást, fürdetést, az ágynemű cserét, a folyadékpótlást, az étkeztetést, a vérnyomás – és vércukor mérést, a körömápolást, az ágyban történő mozgatást és a szájápolást jelenti - írja a szoljon.hu.

Ahogy a portál írja, annak jártak utána, hogy a megyében milyen módon és mennyiért lehet igénybe venni ezeket.

Jelenleg százhuszonkilenc megállapodásunk van, és folyamatosan nő az igény. Személyesen, telefonon lehet kérni a gondozást, vagy kérheti a hozzátartozó is, ehhez egy formanyomtatványt kell kitölteni

- tájékoztatta a lapot Szűcs Zsuzsanna, a Kisújszállási Térségi Szociális Otthon és Alapszolgáltatási Központ megbízott intézményvezetője.

Miután a kérelmet beadták, a vezető gondozónő kimegy, elvégzi az előgondozást és a gondozási szükséglet vizsgálatot. Leggyakrabban a mosdatást, étkezésben való segítést, bevásárlást, gyógyszerek kiváltásában történő ügyintézést veszik igénybe az ellátottak. A gondozónők heti negyven órában dolgoznak, mely alól a hétvége kivétel. Leggyakrabban naponta egy órát töltenek egy ellátottnál, de van, akihez egy nap kétszer is mennek, vagyis van olyan idős, aki napi két és fél órát vesz igénybe

- tette hozzá az intézményvezető.

A Szent Norbert Idősek Klubja biztosítja Jánoshidán a település szociális alapellátási feladatait. A házi segítségnyújtás is tevékenységük részét képezi, mely magába foglalja a szociális segítést és a személyi gondozást.

Az intézmény munkatársai szociális segítés keretében közreműködnek többek között a lakókörnyezeti higiénia megtartásában, háztartási tevékenységek elvégzésében. Szükség esetén segítjük a bentlakásos szociális intézménybe történő beköltözést is. Amikor az ellátott nagyobb segítséget igényel, akkor a személyi gondozásnál ápolási és gondozási feladatokat is biztosítjuk

- mesélte Béresné Szénási Ildikó, a Szent Norbert Idősek Klubja intézményvezetője. De kiemelte azt is, hogy térítésmentesen vehető igénybe a településen a településen.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van elegendő szakember a feladatok elvégzéséhez, évek óta stabil csapattal dolgozunk. A gondozónőket már családtagnak tekintik az ellátott idősek

- mondta Béresné Szénási Ildikó.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

segítségnyújtás

személyi gondozás

házi segítségnyújtás

idősek

nyugdíjas

gondozás