Egyre népszerűbb az idősek körében: nő az igény a házi segítségnyújtás

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre népszerűbb az idősek körében: nő az igény a házi segítségnyújtás

A házi segítségnyújtásnak jelenleg két formája van: az egyik a személyi gondozás a másik pedig a szociális segítés. Utóbbiba tartozik a mosás, vasalás, takarítás, mosogatás, a tüzelő behordása kályhához, vagy a hóeltakarítás a lakás bejárata előtt. A személyi gondozás pedig a mosdatást, fürdetést, az ágynemű cserét, a folyadékpótlást, az étkeztetést, a vérnyomás – és vércukor mérést, a körömápolást, az ágyban történő mozgatást és a szájápolást jelenti - írja a szoljon.hu.

Ahogy a portál írja, annak jártak utána, hogy a megyében milyen módon és mennyiért lehet igénybe venni ezeket.

Jelenleg százhuszonkilenc megállapodásunk van, és folyamatosan nő az igény. Személyesen, telefonon lehet kérni a gondozást, vagy kérheti a hozzátartozó is, ehhez egy formanyomtatványt kell kitölteni

- tájékoztatta a lapot Szűcs Zsuzsanna, a Kisújszállási Térségi Szociális Otthon és Alapszolgáltatási Központ megbízott intézményvezetője.

Miután a kérelmet beadták, a vezető gondozónő kimegy, elvégzi az előgondozást és a gondozási szükséglet vizsgálatot. Leggyakrabban a mosdatást, étkezésben való segítést, bevásárlást, gyógyszerek kiváltásában történő ügyintézést veszik igénybe az ellátottak. A gondozónők heti negyven órában dolgoznak, mely alól a hétvége kivétel. Leggyakrabban naponta egy órát töltenek egy ellátottnál, de van, akihez egy nap kétszer is mennek, vagyis van olyan idős, aki napi két és fél órát vesz igénybe

- tette hozzá az intézményvezető.

A Szent Norbert Idősek Klubja biztosítja Jánoshidán a település szociális alapellátási feladatait. A házi segítségnyújtás is tevékenységük részét képezi, mely magába foglalja a szociális segítést és a személyi gondozást.

Az intézmény munkatársai szociális segítés keretében közreműködnek többek között a lakókörnyezeti higiénia megtartásában, háztartási tevékenységek elvégzésében. Szükség esetén segítjük a bentlakásos szociális intézménybe történő beköltözést is. Amikor az ellátott nagyobb segítséget igényel, akkor a személyi gondozásnál ápolási és gondozási feladatokat is biztosítjuk

- mesélte Béresné Szénási Ildikó, a Szent Norbert Idősek Klubja intézményvezetője. De kiemelte azt is, hogy térítésmentesen vehető igénybe a településen a településen.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van elegendő szakember a feladatok elvégzéséhez, évek óta stabil csapattal dolgozunk. A gondozónőket már családtagnak tekintik az ellátott idősek

- mondta Béresné Szénási Ildikó.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

segítségnyújtás

személyi gondozás

házi segítségnyújtás

idősek

nyugdíjas

gondozás