Ez most komoly? A paradicsom lehet a megoldás a magyar demográfiai katasztrófára

HelloVidék   
  Megosztom
Ez most komoly? A paradicsom lehet a megoldás a magyar demográfiai katasztrófára

Egy brit kutatás szerint a paradicsomban található likopin nevű anyag javíthatja a sperma minőségét, ezáltal növeli a meddő párok esélyeit a gyermekfogantatásra.

A tudomány jelenlegi állása szerint a meddő párok felét érinti a férfi meddőség, ami a férfi gyenge termékenyítőképességéből ered. A londoni Országos Egészségügyi Szolgálat azt javasolja a termékenységi problémákkal küzdő férfiak számára, hogy folytassanak egészséges életmódot és laza fehérneműt viseljenek. A szervezet emellett azt tanácsolta, hogy éljenek kiegyensúlyozott életet, a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a stresszt, valamint a fogamzás maximalizálása miatt a partner ovulációjának ideje alatt próbálkozzanak a gyermeknemzéssel.

A termékenységi szakértők azonban további megoldásokat kerestek, és olyan férfiakat kezdtek el vizsgálni, akik termékenységi problémákkal küzdenek. Az elmúlt években egyre erősödött az a szakmai meglátás, miszerint bizonyos tápanyagok hatással lehetnek a férfiak termékenységére, így a nagy-britanniai Sheffield Egyetemen erre vonatkozóan kezdtek el kutatásokat folytatni. Az így született tanulmány szerint

Korábbi kutatások fókuszában volt már az E-vitamin és a cink, melyek közismert antioxidánsok. Az antioxidánsok megakadályozzák a sejtekben az oxidációt, ezáltal a sejtkárosodást, de más egészségügyi előnyökhöz is hozzápárosították őket, például a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatának csökkentéséhez.

A 12 hétig tartó kutatásban 60 egészséges férfit választottak ki. A férfiak egy csoportja napi 14 milligramm likopint kapott, míg a csoport másik fele placebo tablettát szedett. A vizsgált alanyok azért nem paradicsomot ettek, mert így tudták garantálni, hogy minden résztvevő megkapja az azonos napi mennyiséget, ráadásul a tápanyagok is könnyebben felszívódtak ebben a formában.

A férfiak spermáját a vizsgálat elején, 6 hét után és 12 után is megvizsgálták. Bár a spermakoncentrációban nem volt számottevő különbség, a meglévő spermák egészségesebb alakkal és jobb mozgékonysággal voltak megáldva azoknál a vizsgálati alanyoknál, akik likopint szedtek.

Dr. Liz Williams, a Sheffieldi Egyetem táplálkozási szakembere a European Journal of Nutrition nevű kiadványban megjelent tanulmány kapcsán elmondta, hogy a terület kutatása még gyerekcipőben jár, további vizsgálatokra van szükség, de az eredmények nagyon biztatóak.

Egyelőre azt tudjuk tanácsolni a férfiaknak, hogy egészségesen táplálkozzanak és csökkentsék az alkoholfogyasztást

- mondta Dr. Liz Williams, aki hozzátette, hogy bár ezek nagyon általános üzenetek, mégis hatással van a táplálkozás és az alkoholfogyasztás a termékenységre. A következő lépésésként további vizsgálatokat jelentett be termékenységi problémákkal küzdő férfiak körében, valamint arra is keresik a választ, hogy a likopin valóban segít-e a párok termékenységét javítani. Amennyiben ez így van, a termékenységi kezeléseket egy új módszer egészítheti ki vagy válthatja fel a jövőben.

Andrew Drakeley, a Liverpool-i Női Kórház Termékenységi Központjának klinikai igazgatója elmondta: az ígéretes eredményekkel és a párok egészségének optimalizálásával a férfiak és a nők is elkerülheti az drága termékenységi kezeléseket. Kiemelte azonban, hogy a kezelés megkezdése előtt további vizsgálatok szükségesek a terméketlen lakosság körében.

A likopin nevű piros színanyag nem csak a paradicsomban található meg, hanem számos zöldségben és gyümölcsben, ám a paradicsomban található meg a legnagyobb koncentrációban. A kutatók szerint a sperma minőségének javulása az antioxidáns tulajdonságának köszönhető.

Forrás: BBC

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutatás

vizsgálat

likopin

paradicsom

termékenység

meddőség

paradicsompüré

család

gyermek